• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TÜRSAB’da Komiteler Ne Durumda?

BORA ÖZGEN

TÜRSAB’da Değişim Hareketi Komitelerde Başarısız Mı Oldu?

Komiteleri sorduğumuz acentelerden gelen yanıtlar..

7 ay geçti hala Komiteler ortada yok. Seçildikten bir kaç ay sonra “ ivedi kurulması gerekenleri kurduk “ dediler sonra onları da yeni yönetmelik geldi gelecek diye iptal ettiler.

Ses verdiğimiz bazı acenteler; “ Sürekli borçlara ve hacizlere sığınmak ne derece doğru? Bu borcu bilmiyor muydunuz oraya seçilirken diyor? “

Yeniden seçim yapacağız dediler.
Hala ortada komiteler yok.

Olmaz tabi.. Şimdi birde aidat meselesi çıktı. Bilen biliyor deyip, çokta uzatmasak nasıl olsa konuşulan böyle giderse kim olacak ihtisas komitelerinde sorusu?
Bu gidişle zaten komitelerde kimse olmayacak. Aldığımız bilgi de başvuruların oldukça düşük olduğu yönünde.

Bu arada komiteler oldu ihtisas başkanlıkları ama ortada hiç bir şey yok!

Bir acenta yetkilisi, “Komite görevlileri her toplantıya katılmak zorunda, TÜRSAB uçak bileti göndermiyor. Komite yönetimindeyseniz, uçak bileti ve konaklamanızı kendiniz alıyorsunuz. Komiteler gönüllülük esasına dayanıyor, uçak biletimizi ve konaklamamızı kendimiz seve seve karşıladığımız halde komitelere girmemiz aidat borçları ve komitelerde sınırlandırma sunularak, engellenmeye çalışılıyor” dedi.

Komiteler daha kurulmadı...

Bir diğer acenta yetkilisi ise,
“Komitede görev almak isteyen acentalara şöyle dediler borcu olan komitelere giremez. Tamam dedik, borcu yoktur yazısı aldık ve seçimlere katılmak istediğimizi başkana beyan ettik. Şu an seçilmiyor dedi ve sonra kendisine ulaşamamaya başladık. Komite seçimleri için kayıt almaya başladılar.

Türkiye Cumhuriyeti’nde birçok kişinin vergi borcu var. Hiç kimsenin şunu deme hakkı yok. Senin vergi borcun var diye sen sokakta nefes alamazsın, sen oy kullanamazsın, sen şunları yapamazsın...
Neden? Çünkü vergi borcun var...
Yok öyle bir Dünya... Biz acentalar bu Kurum’a bağlı isek taksitlendirebilirsin, icraya verebilirsin ama oy kullanamazsın, komiteye giremezsin diyemezsin...

Hani bunları eski yönetim yapıyordu Değişim yapmayacaktı? Değişim bunları değiştirecekti? Biz bunları gördük” dedi.

Yeni yönetimin seçimlerin ertelenmesi dolayısıyla göreve geç gelmesi sebebiyle şu anda 1. yıllarını neredeyse tamamlamak üzereler...

Şimdi komiteler seçilse ve kurulsa tam icraatleri başlayacağı zamanda seçim çalışması başlayacak. Komitelerden faaliyet raporu isteyecekler. 2 yılın bitiminde hazırlanacak olan Faaliyet Raporu’nu zaten komiteler 3 ayda hazırlıyor. Çünkü yazın turlar olduğu için komiteler toplanamıyor, Eylül ayında bir araya geliyorlar. Raporlar toplanıp, kitapçık haline getiriliyor. Sonra acentalara “Faaliyet Raporu” olarak dağıtılıyor.

Şimdi Komiteler seçilse, Aralık ayına kadar anca seçilir. 6 ayda bu insanlar ne yapacak, ne bildirecek? Faaliyete ne yazacaklar? Yani artık çok geç kalındı. 1 yılda Komiteler nasıl çalışsın?

Bir acenta yetkilisi, “İnsanlar yeni destinasyonlar istiyorlar. Kültür Komitesi yok nasıl yeni destinasyon oluşturacağız?” dedi.

Aidatlarını ödemeyen acentaların komitelerde yer alamaması konusunun yanında bir de toplu bir mailde rencide edilmeleri acentalardan gelen üzücü olaylardan bir diğeri...

Acenteler “ sesimizi duyan yok mu? “ diyorlar..

Kulak verdiğimiz bir acente yetkilisi “ kuruma doldurdular profesyonelleri veriyorlar yüksek maaşları. İçeride kime dokunsan başkan.

Ya icraat?

Kardeşim, profesyonel ne bilir sahayı?
Ne bilir sıkıntıyı - çözümü?
Komiteyi veya ihtisas başkanlığını?
Her neyse kuracaksın onu komitenin çıktısını ve ajandasını profesyonel yapacak.. profesyoneller mi acenteyi yönetiyor anlamadık! “dedi.

Acentalardan gelen bilgilerin hepsini değerlendirmekteyim, iyileştirme ve sorunların çözüme kavuşması temennisiyle tarafsız olarak yazı dizilerim devam edecek. Çözüme kavuşan konular olursa onları da sizinle paylaşacağım.

Acentaların sıkıntılarını elimden geldiğince dile getirmeye çalışıyorum, sizlerin de paylaşmak istediğiniz konular var ise, [email protected] adresinden bana iletebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21