• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Turizm ve Seyahat Alışkanlıkları Ne Yönde Değişecek?

BORA ÖZGEN

Dünya genelinde her sektörde olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkileyen COVİD-19 salgını, yerli ve yabancı turistlerin bireysel tatillere yönelmesine sebep oldu. Güvenli gıdanın, sağlıklı konaklamanın, temiz havanın hayatımızda daha çok önem kazandığı, sosyal mesafenin hayati önemde olduğu, hijyenin ve sağlığın çok önemli olduğu yeni dönemle herkesin üzerine düşen görevleri olacak.

COVİD-19 pandemisi sonrası Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Restoran, Lokanta, Kafe Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler’ rehberi oldukça ayrıntılı bir önlem sıralaması sunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesiyle değişiklikler yapılması yönündeki çalışmalarda, hizmet verenlerin uyumluluğu ve istekliliği oldukça yüksek görünüyor. 

Yeni normal dönemde kurumsallık güven ön planda olurken sağlık - hijyen - sosyal mesafeye de dikkat edilecek. Büyük ve yıldızlı otelleri, kalabalık alanları, insanların bir bölümü tercih etmeyecek. Daha ufak butik tarzı oteller tercih edilecek. Bugüne kadar tercih edilen 5 yıldızlı otellerin yerine tatilcilerin seyahat ve tatil anlayışını değiştirip, toplu ve kalabalık tatil seçeneklerinden doğaya yönelerek kamp, karavan, su ve doğa sporlarına yoğunlaşan bir kitle olacak.

COVİD-19 pandemisi ile online kamp ekipmanları satışları da tavan yaptı. Bu yıl kamp çadırı satışları da yükseldi herkes kamp tatiline yöneleceğinin işaretini verdi. Koronavirüs salgını sonrasında herkesin ıssız yerlere yöneleceği konuşuluyordu, şimdilerde gerçeğe dönüştü.  Sessiz ve şehrin kalabalığından uzak güzel bir kamp rotası belirlemek ise çok kolay. Ülkemizin her köşesi ayrı bir güzellik barındıran bir cennet adeta. Bu yüzden özel araçlarla gidilebilecek uzaklıkta çok güzel kamp alanları bulunuyor.

Doğa alanlarında malzeme satan kurumlar bu havayı koklayıp, kampanyalarla doğa severlere ekipman sahibi olma fırsatı verdi. Kamp ve çadır tatili yapmak isteyenler için, en çok çadır ve katlanır sandalye satışında promosyon ile indirim yaparak online satışlarla, kargo bedava sistemiyle satılması doğaya doğru bir akımın olacağının göstergesi oluyor.

ŞİMDİ TATİL AÇIK HAVA, DOĞA MI?
Manzarası, ağaçları ve temiz havası ile herkesi kendine hayran bırakan birbirinden güzel kamp alanlarında doğal yaşamın her tecrübesini deneyimlemek mümkün. Şimdi Türkiye’nin tüm güzelliklerinden faydalanabileceğimiz bir tatil zamanı içindeyiz. Havası, denizi, güneşi, doğası, ne kadar özel bir noktada coğrafyada yaşadığımızın kanıtı. 

Doğa ile iç içe huzurlu bir vakit geçirmek ve kafa dinlemekse niyetimiz ailece kamp yapmak, doğada olmak da bir keyiftir. Doğayla bütünleşmek, çadırda konaklamak ve kamp yapmak birçok kişi için heyecan verici ve son derece keyifli bir aktivite olmaktadır. Kamp yaparken doğanın keyfini çıkardığımız kadar hem kendimizi hem de doğayı temiz tutma konusuna da odaklanmalıyız.  

“ÖNEMLİ”
Çevreye duyarlı davranarak kullandığımız atıkları çöp torbasına atıp, ağzını bağlayarak bırakmak zorunda, sorumluluğunda ve bilincinde olduğumuzu unutmayalım.

SİZLERE BİRKAÇ DİPNOT VERMEK İSTİYORUM. 

ÇEVRENİZE İYİ BAKIN

  •  Aynı doğa belgesellerinde gördüğünüz gibi etraf size çok şey anlatır, özellikle çöpler. Etrafta çok içki şişesi varsa orası doğru yer değildir. 
  •  Civarda çok çöp varsa sabah yüksek ihtimalle yalnız uyanmazsınız ya da uğrayıp sohbet etmek isteyen, konuşmak isteyen çok olabilir. 
  •  Bu arada ayak izleri ve hayvan pislikleri de size bölge hakkında önemli bilgiler verecektir.

ÇEVRENİZİ MUTLAKA BİLGİLENDİRİN
Gittiğiniz yere karar verdiğiniz veya vardığınızda arkadaşınıza ve ailenize lokasyon bildirin. Size ulaşamadıkları durumlarda nerede olduğunuzu bilmeleri güvenlik açısından önemlidir. Ayrıca yapabiliyorsanız bölgedeki otoriteleri haberdar edebilir veya en azından muhtar vs. ile tanışıp telefonunu alabilirsiniz. Acil durumlarda büyük faydası olur.

TELEFON REHBERİNİZ HAZIR OLSUN
Akut, Kurtarma Ekipleri, Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetleri telefonlarının kayıtlı olmasının kimseye zararı olmaz. 1 yılda sadece bir kere ihtiyacım oldu, o da günü kurtarmaya yetti. 

İLK YARDIM ÇANTASI

  • Bana bir şey olmaz demeyin, keyifli bir kamp macerası ıstıraba dönüşmesin; 
  • Yara bandı bulundurun
  • Açık yaraların mikrop kapmasını önlemek için en azından bir kolonya
  •  Kas ağrıları uykunuzu bölmemesi için bir ağrı kesici iyi olur
  • Gıda Zehirlenmelerine karşı ilaç

İSTANBUL'UN ARKA BAHÇESİ SAKARYA POYRAZLAR GÖLÜ TABİAT ve KAMP ALANI

Türkiye'nin güzelliklerini, doğasını  her bir beldenin içinde barındırdığı tabiatın içinde keyifli anılarınız olsun. Sakarya'dan Karasu istikametine giderken Poyrazlar tabelasından içeriye girildikten sonra 100 metre tabelaları takip edince  Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı girişi karşınıza çıkıyor.

Biraz da bilgi vereyim.

Poyrazlar gölü Tabiat Parkı Orman Bakanlığına bağlı özel bir işletme.

Araçla 24 saat giriş mümkün.

Araç giriş  15 TL kamp yeri ise 25 TL günlük.

Toplamda 40 TL ilk gün sonrası 25 TL olarak devam ediyor.

Gece kalmak ise başka bir zevk hemde güvenli bir alan.

İçeri giriş ücreti ödedikten sonra giriş fişiniz yanınızda oldukça tabiat parkı dışına çıkıp alış veriş yapıp tekrar dönüşte ücret ödemiyorsunuz.

Yakacak için oldukça fazla size odun veriyorlar.

Kamp alanlarında su ve 100 metre arayla WC bulunuyor.

Kamp içinde engelli WC de var.  

Göl çevresi tamamen güvenli motorize ekipler telsizleriyle  gezerek kontrol altında tutuyor.

 İşleme sahibi By Hakkı Abi ise RANGE  ROWER beyaz  jeep aracıyla devamlı kontrolde oluyor...

Buraya gelenler bizim sorumluluğumuzda diyor.

Çok nazik güngörmüş bir kişiliği var.

Babacan bir adam anlayacağınız.

O yüzden tabiatın içinde olmak kamp atmak isterseniz uygun ve çok harika bir yer.

Ailenizle içiniz rahat gidebilirsiniz.

Not: Kamp kuracağınız alan ile ilgili internetten araştırma yapıp, yorumları inceleyip, ücretli olup olmadığını ve tüm detayları inceleyerek gitmenizi öneriyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21