• BIST 10003.88
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 

SEÇTİN ve BİTTİ

BORA ÖZGEN

Her seçim bir karardır
Sokrates'e “evlenelim mi, evlenmeyelim mi” diye sormuşlar. Sokrates Ne demiş…“Mutlaka evlenin, eşiniz iyi biri olursa mutlu, kötü olursa benim gibi filozof olursunuz” diye cevaplamış.Turizmciler Otel açar teşvik alır. Arazi kiralık verilir. işler iyi gitmedi mi?  Kriz mi yaşandı hemen devlet kurtar bizi vergilerimizi erteleyin, bize ucuz kredi verin batıyoruz haykırmaları. İşler iyi giderken bu millet tatil yapmak isterse oda fiyatına zamlar yapılır. Yabancıya ise 3/1 bir fiyatına satılır.

Akdeniz çanağında yerli turiste farklı fiyat turiste farklı fiyat uygulanır. Aksaklıkları değil, kişilerin niyetini dikkate aldığımızda ortamı ve durumu analiz edebiliyoruz. Küçük aksaklıkları görmezden gelebiliriz ama bazı şeyleri kabul edemeyiz. Zamanımızı günlük geçici zevklerimizi tatmin etmeye yönelik işlere, ya da belirlediğimiz anlamlı hedeflere ulaşmaya yönelik işlere harcayabiliriz. Onları eleştirebilir veya yüceltebiliriz. Saygılı ve yardımsever olmayı da seçebiliriz. Sorunları görmezden gelmeyi, yok saymayı ya da çözmek için çaba sarf etmeyi seçebiliriz.

Arkadaş Kriz var ekonomi kötü, Rus gelmiyor sınırda  savaş var oturun bunları konuşun. Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası turizm gelirleri ilk kez düşüşe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, turizm geliri, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azaldı ve 31 milyar 464 milyon 777 bin dolara geriledi. Gelirlerdeki kayıp, üç milyar dolar civarında oldu. Yabancı turist sayısı ise 35 milyon 850 binden, 35 milyon 592 bine düştü. Türk turizmi 2016 yılında da yükselişe geçecek gibi gözükmüyor. Bu durumu en az kayıpla atlatmak için siz turizmcilere büyük iş düşüyor. Olan olmuş uçak düşmüş şimdiyi oturun konuşun… Turizm kötü gidiyormuş işler durmuş kepenk kapatıyormuşsunuz bu zihniyetlerle tabiî ki kötü gider… Sık kendi ayağına sekerek git arkadaş sonra yakın of anam vay anam diye… Birleşen bir camia olmanız gerekirken yüze gülüp kendi kabuğunuzda yine bildiğinizi okuyorsunuz. Ayrımcı çekiştiren kuyu kazan bir camia oldunuz.

Günah keçisi aramak gerekmiyor.
Zaman birlik beraberlik zamanınıdır. Bazıları kızıyor yüzüne yüzüne söylüyor ama bazıları ise umursamaz. Çünkü verdiğimiz kararlarla kaderimizi yazar, hayatımızı biçimlendiririz.

Seçmek bir özgürlüktür
Seçme özgürlüğünüzü hiç kimse elimizden alamaz. Bu, kişinin kendisine özgü bir güçtür. Kişi yaptığı seçimlerin sonucunu yaşar. Kim olduğumuzu, hangi şarlarda yaşayacağımızı, şans ya da koşullar değil, seçimler yaparak kendimiz belirleriz. Kendi yolumuzu kendimiz seçeriz ve seçtiğimiz yolda yürürüz.

“Seçimle geleni seçimle göndeririz”.
"Kişinin sahip olduğu en büyük güç, seçme gücüdür." Bütün kin kıskançlık ne varsa sandığı bekleyin orada verin cevabınızı. Çoğu insan hayattaki yerinin çoğunlukla koşullar ya da şans tarafından belirlendiğine inanır.

Bu yanlış bir inançtır

Nasıl bir hayatı olacağını insan kendisi belirler.

Nasıl mı?..

Seçimler yaparak...

Seçimlerimiz neyse, biz oyuz.
Biz, yaptığımız seçimlerin sonucuyuz.

Sizleri bugünlere seçimleriniz getirdi.

Her seçim bir karardır.

Verdiğimiz kararlarla kaderimizi yazar, hayatımızı biçimlendiririz. Sizler oyunuzu verdiniz seçtiniz Deneğinizin Birliğinizin Başkanını seçtiniz. Şimdi gelecek sandığı bekleyeceksiniz. Kendi yolumuzu kendiniz seçtiniz ve seçtiğiniz yolda yürüyorsunuz.

Neden şikayet ediyorsunuz…
Seçim yapmak, aynı zamanda vazgeçmektir. Üç seçenekten birini tercih etmişsen, diğer ikisinden vazgeçtin demektir. Seçimini öyle yap ki, seçtiğin - her NE ise - vazgeçtiklerinden daha değerli olsun. Seçimini yaptıktan sonra artık filmi geri saramazsın.

Zaman geri yürümüyor.

Seçtin ve bitti.
Geri dönüş yok. Ooo piti piti yöntemiyle seçim yaparsan, hoş olmayan sürprizlerle karşılaşacağın kesindir. Seçme özgürlüğünün farkına varmak basit ama önemli bir keşiftir. Çünkü her şeyi seçerek yaptığımızı anladıktan sonra, kendi hayatımız için daha çok sorumluluk üstlenmeye başlar, bu bilinçle seçimlerimizi daha akıllıca yapar ve sonuçta hayatımızı istediğimiz tarafa yönlendirebiliriz.

"Bir yola girmeyi seçmiş olan kişi, onun getireceklerini de seçmiş olur."
(Zig Ziglar) güzelde demiş onu seçiyorsan kabulleneceksin.

Başkanınızı da öyle …
Başarılı da olur başarısız da iyi de olur kötü de Seçiminizi İyi Yapın…

YAKINMAYIN
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21