• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

İZMİR İLE İÇİMİZ YANDI

BORA ÖZGEN

İzmirliler 30 Ekim 2020, saat 14.51’de, 6.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan deprem Ege Bölgesi’nde kendini hissettirdi. Depremin etkisi en çok Bayraklı ve Bornova’da hissedildi. İzmir‘de yaşanan deprem tüm Türkiye’nin içini sızlattı, acıttı.  6.6 büyüklüğündeki deprem İzmir’i vurmuş, Bayraklı’da yıkıma yol açmış ve artık ölümle yaşam arasındaki yarış başlamıştı.
 
Ege ve Marmara Bölgeleri’nde birçok ilde hissedilen deprem, İzmir'de yıkıma yol açtı. Bazı binaların çöktüğü, çok sayıda binanın da hasar gördüğü depremden en fazla etkilenen ilçelerden biri de Bayraklı ve Bornova oldu. Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi.

TARİH 30 EKİM 2020’Yİ, SAAT 14.51’İ GÖSTERİRKEN İZMİR’DE HAYAT BİR ANDA DURDU

Türkiye’nin odak noktası Bayraklı İzmir oldu. 15 saniye süren güçlü bir sarsıntının ardından İzmir’in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle 5 bina tamamen yıkıldı, 7 binanın ise kullanılamayacak halde olduğu, 

çalışmaların ardından yıkılacağı öğrenildi. Yıkılan binalarda yarım kalan hayatlar, mucizeler ve Annesiz  kalan  bebeler vardı.
 

İZMİR DEPREMİ DERİN YARALAR BIRAKTI HAYATIMIZDA

Kimisi evde, kimisi işte, kimisi yolda yakalandı, büyüklüğü 6.6 olan depremde yıkılan binalar neticesinde Bayraklı’nın üstünü toz bulutu kaplamıştı. Sular çekilmiş tsunami gelmişti. 

Gözler Bayraklı’ya çevrilmişken, depremin merkez üssü Seferihisar’dan şoke eden görüntüler gelmeye başladı. Depremin etkisi ile sular yükselmiş, ilçede yükselen deniz suyu sele neden olmuştu. Kızgın deniz suları Seferihisar sokaklarında önüne ne bulursa katıyor, depremin şokunu yaşayan Seferihisar sakinleri çaresizce sel sularını izliyordu.
 

NEDEN BAYRAKLI’DA BİNALAR YIKILDI

Depremlerde Bina ve Zemin İlişkisi Çok Önemli
Dolgu, balçık ve alüvyon zeminlerin deprem dalgalarını absorbe eder. Deprem dalgasını emer, özümser ve içine çeker. Binaların daha fazla zarar görmesine neden olur. Sarsıntının genliğini çoğaltır ve yıkıcılık özelliğini artırır. Bayraklı’nın büyük bölümü de dolgu, balçık ve alüvyon zeminden oluşuyor. Çöken yıkılan binalar zemin ve bina kalitesizliğinden hasara yol açtı. Yine, “Deprem değil, bina öldürüyor” gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Doğal afetleri engelleyemeyiz. Her gün dünyamızda irili ufaklı onlarca deprem meydana geliyor. Bunların kimisi yıkıcı etki yaratırken çoğunu hissetmiyoruz bile. Ancak bu “yıkıcı etki” tedbirsizlikten ve ihmalden kaynaklanıyor. Vakit kaybetmeden, harekete geçmek zorundayız. Artık deprem nedeniyle kimseyi yitirmek ve yitip gitmek istemiyoruz…
 

MUCİZENİN ADI ÇOCUKLAR

Uzmanlar ilk 72 saatin çok önemli olduğunu söylüyordu. Enkaz altından çıkarılanların görüntüleri taze umut demekti. Tüm Türkiye tek yürek olmuştu ekranlara kilitlenmişti.
 

91 SAAT SONRA BAYRAKLI’DA MUCİZELER YAŞANDI

Bayraklı'da Depremin Mucize Çocukları İdil, Elif ve Ayda Oldu, Bizleri Sevindirdi

“İDİL” 

Kurtuluş anıyla tüm Türkiye’yi ekran başına kilitleyen isim İdil oldu. 14 yaşındaki İdil de tıpkı Elif gibi Emrah Apartmanı’nın enkazı altında kalmıştı. 58 saat boyunca enkaz altında direnen İdil Şirin’in kurtarılmasıyla mucizeler yaşanıyordu.
 

KÜÇÜK BİR KIZ ÇOCUĞU MEYDAN OKUDU HAYATA

“ELİF” 

Umutlar azalırken Elif’in yardım götürdüğü abisinin parmağını tutmasıyla tanıdık. Küçük bir kız çocuğu meydan okudu hayata. Tam 65 saat enkaz altında kalsa da tutunmuştu hayata… Depremin mucize çocuklarından biri de üç yaşındaki Elif’ti. Tüm Türkiye’nin hafızasında yardım görevlisinin parmağına tutunan fotoğrafıyla yer etti. 65 saat sonra enkazdan çıkarılan Elif Perinçek, beton yığınına dönen Emrah Apartmanı’nın enkazında kalmıştı.

4 YAŞINDAKİ AYDA DA UMUDUN ADI OLDU

“AYDA” 

91 saat sonra Rıza Bey apartmanının enkazından gün ışığına çıkan mucizenin adı Ayda oldu. Enkazdan çıkarılan üç yaşındaki Ayda Gezgin, kiminin yüzünü güldürdü, kimini de mutluluktan ağlattı. Alkışlar içinde ambulansa alınan minik çocuk, kalabalığa bakıp gülümsüyordu. Ayda’nın ilk sözü “Annem Nerede?” , ilk isteği ise, köfte ve ayran oldu. Hiçbir şeyden habersizce…. Oysaki annesi Ayda’yı korumak için kendini feda etmişti ve ayda annesiz kalmıştı. Ah be çocuk hepimizin içini acıttın, umarım ki hayat bundan sonra sana güzellikler getirir…

Tüm Türkiye mucizevi bir şekilde kurtulan çocuklar sayesinde bir nebze de olsa gülümsüyor.

Enkazdan kurtarılan her can yeni bir umuttu.

Canla başla çalışan arama kurtarma ekiplerinin özverili çalışmalarını kutluyorum. İyi ki varlar…

İZMİR BAŞINIZ SAĞOLSUN, BAŞIMIZ SAĞOLSUN…

ACINIZ, ACIMIZDIR…
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21