• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

2011 İÇİN İYİMSER BEKLENTİ

BORA ÖZGEN

2010 yılı  Turizm sektörünün üretken ve başarılı bir yıl geçirdiğini gözlemledik . Özellikle konaklama ve ulaşım sektörleri hizmet kalitesi açısından hareketli ve karlı bir yıl geçirdi. 2010 yılının dünyada yaşanan Küresel Ekonomik Krizin baskısı altında geçti."Ülkemizde başarı ile gerçekleştirilen Uluslararası Kongreler, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri ve Dünya Basketbol Şampiyonası başta olmak üzere birçok etkinlik ülkemizin organizasyon kabiliyeti ve altyapısını ortaya çıkardı.

Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) Başkanı Yalçın Manav'ın öncülüğünde, Türk sofra kültürünü destekleyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Hizmet Sponsoru olan Yeni Rakı desteğiyle, 1515 çeşit meze ile Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girdi rekor kıran Türk aşçılarına teşekkür ediyoruz.

Özellikle turizmin çeşitlendirilmesi ve güçlenmesi için yürütülen tanıtım kampanyalarının olumlu neticenin kısa süre içerisinde alınacağın umuyorum.Küresel ekonomik kriz, doğal felaketler (Kül krizi, ağır iklim/kış şartları,vs.) ile ülkemiz dışında cereyan eden bazı hadiseler (tur operatörü iflasları, grevler vs.) turizmimizi olumsuz olarak etkileyen en önemli unsurlar olarak ortaya çıktı. Türkiye olarak 2011 yılı turist sayısına paralel olarak turist başına gelirimizi  artırmak ve sürdürülebilir başarıya ulaşmak için üzerimize düşeni yapmak gerekiyor.

Turizm sektörünün gelişimine paralel olarak yatırımlarda artıyor. Özellikle İstanbul başta olmak üzere bütün bölgelerde yatırımlar açısından ciddi bir hareket var. Anadolu ve Avrupa yakasında yeni yapılan otellerle İstanbul"un yatak kapasitesi de arttıracak. Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği doğu illerinde de yatırımlar yapılacaktır . Elite World Hotel Van'da hayata geçirdiği 5 yıldızlı oteli ile lokomotif görevini  üstlenmiştir. İstanbul"da yaşayan otel yatırımcıları da kendi şehirlerinde otel yaparak hem turist çekecek hem de istihdamı sağlayacaklar.

Hem yatırım açısından hem de işletme açısından Anadolu iyi bir pazar olmaya başladı. Özellikle Orta Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz'de yatırımların artacağını düşünüyoruz. Farklı destinasyonlarımıza çok farklı ülkelerden bu bölgelere ziyaretçiler çekebilirsek Türkiye'nin turist profilinde zenginleşme ve sayısında da artış olacaktır tabiki kişi başına harcamayı da yükselmemiz gerekiyor. Vizelerin de kalkması ve komşu ülkelerin Anadolu'ya göstereceği ilgi de artarak devam edecektir. Gerek Avrupa'dan gelen talepler gerek komşulardan gelen talepler Anadolu"daki  turizmi  geliştirecektir.

Türkiye'ye yılda 2,5 milyon turist getiren Alman turizm devi TUI, 2011 katalog tanıtımını İstanbul'da yaparken, toplantıyı izlemek üzere İstanbul'a getirilen 150'yi aşkın misafir medya mensubuna İstanbul ve Antalya'da  geziler düzenlenerek Türkiye tanıtımı yaptı. İstanbul'a hayran kalan Avrupa"nın  medya devleri 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'a olan hayranlıklarını da gizleyemediler. TUİ iş geliştirme müdürü Çiğdem Dinç,TUİ Almanya Ceo' su Dr. Volker  Böttcher' a İstanbul başta olmak üzere Türkiye hakkında bilgiler verdi.

Kültür ve Sağlık Turizmi üzerinde duran TUİ İş Geliştirme Müdürü Çiğdem Dinç 2011 yılında Almanya'dan bu yıl turist sayısında önemli bir artış olacak dedi.TUI AG Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner  TUI' nin dünyanın en büyük Tur operatörü ve Almanya'nın da en büyük tur operatörüdür Türkiye'ye  Almanya'dan TUI olarak 550 bine yakın turist gönderiyor bu da hatırı sayılır bir rakamdır. Dünyaya da 2.5 milyon turist gönderiyorlar dedi. Bu da bu olayın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Türkiye, İspanya'dan sonra Almanların en çok iltifat ettiği ülke durumuna geldi. Şu anda İtalya'yı geçmiş durumdayız.

Türkiye  düşlerin üstünde harika bir ülke. Çok güzel mutfağımız var, Türkiye'nin dört bir yanına bakıldığında üstü açık bir müzeyiz adeta. Şunu söyleyebilirim ki, eğer bir Fransa'ya 50 milyon turist geliyorsa neden Türkiye'ye 60 ya da 70 milyon turist gelmesin? İki kültürün birleştiği ve harmonik bir şekilde yaşadığı İstanbul'a neden 50 milyon turist gelmesin. İnanmalıyız inanırsak başarabiliriz...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21