• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Türkiye her sene Müslüman turistlerin öncelikle tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor

Türkiye her sene Müslüman turistlerin öncelikle tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor
Mastercard’ın Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi raporuna göre Türkiye her sene Müslüman turistlerin öncelikle tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor

TURİZMİN SESİ


Rapora göre Müslüman turistler konaklamada seçim yaparken de dijital özellikleri dikkate alıyorlar. Hedef Şehirler Endeksi raporunun 2018 sonuçlarına göre ise; İstanbul, Avrupa yatılı ziyaretçi sayısı sıralamasında üçüncülüğünü korurken, dünyada ise bir basamak yükselerek 9. sıraya çıktı.

Müslüman turistler giderek dijitalleşiyor 
Mastercard’ın CrescentRating ile birlikte Müslüman turistlerin seyahat tercihlerine yönelik yayınladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporuna göre Müslüman seyahat pazarının 2026 yılında 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu pazarın yüzde 60’ını 18-34 yaş arasında bulunan Y ve Z kuşağı oluşturuyor ve Müslüman turistler giderek dijitalleşiyor. Rapora göre dijitalleşme konusunda öncü olan Y ve Z kuşağının 2026 yılında online seyahat pazarında yapılacak harcamanın yüzde 60’ını gerçekleştireceği belirtiliyor. Bu nedenle, ülkelerin ve hizmet sağlayıcıların dijitalleşmeye önem vermeleri gerektiğini vurgulayan rapor ayrıca tüm yaşlardaki Müslüman turistler için sosyal medya uygulamalarını da geliştirmelerini öneriyor. 

Raporda ayrıca Müslüman turistlerin sosyal medya platformu tercihleri ile internet davranışlarının küresel trendler ile aynı olduğu belirtiliyor. Bu açıdan küresel vatandaş olan ve giderek önemi artan Müslüman turistleri çekmek için ve ülkelerin bu kesime ulaşması için online ve mobil kanalları etkin kullanmaları ve onlara yönelik doğru içerik ile tanıtım yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor. 

Müslüman turistlerin öne çıkan dijital tercihleri 
Müslüman turistler, gidecekleri yerler hakkında araştırmayı web sitelerinden yapıyorlar ve online rezervasyonu tercih ediyorlar. Online rezervasyon için en çok kullandıkları kanallar ise Agoda, AirBnB, Booking.com gibi online seyahat acenteleri ve konaklayacakları tesisin online rezervasyon kanalı. Dijitalleşen Müslüman turistleri konaklamada seçim yaparken de dijital özellikleri dikkate alıyorlar. Konaklama ve restoran tercihlerinde en önemli kriterin “ücretsiz internet” hizmeti olduğu dikkat çekiyor. Konakladıkları otellerde “Namaz zamanlarının odadaki TV ekranından görüntülenebilmesi” kriteri ise 3. sırada yer alıyor. Rapora göre, Müslüman turistler seyahat deneyimlerini de gezi sırasında anında paylaşıyorlar. Rezervasyonu online yaptırmalarına karşılık, konaklama için ödemeyi kredi kartı ile yaparken ulaşım, yeme-içme ve gezdikleri tarihi/doğal yerler için ödemeyi ağırlıklı olarak nakit yapıyorlar. 

Müslüman turistler Türkiye’yi ulaşım kolaylığı için tercih ediyor
Müslümanların Seyahat Tercihleri endeksinde Türkiye genel sıralamada 4. sırada yer alıyor ancak havayolu bağlantılarının bulunması, ulaşım kolaylığı ve vizesiz ulaşım imkanları açısından en üst sırada olduğu dikkat çekiyor. Türkiye’yi sırasıyla Malezya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar takip ediyor. 

Müslüman turizmine yönelik Türkiye için gelişim alanları
Raporda Türkiye; İran, Mısır ve Endonezya ile birlikte “dijitalleşmenin giderek arttığı gelişen ekonomiler” olarak tanımlanan kümede yer alıyor. Türkiye’nin de yer aldığı bu kümenin dijital altyapılarını yaygınlaştırmaları gerektiği vurgulanırken, iş dünyasının bu pazarları orta ve uzun vadeli olarak değerlendirebileceği belirtiliyor. Türkiye iletişimin kolaylığı, dijital görünürlük ve Müslüman turistlerin ihtiyaçlarına destek olma kriterlerinde ilk 10 ülke arasında yer almıyor. Raporda Türkiye için belirtilen geliştirme alanlarının ise iletişim, ibadet mekanları, havaalanı ve konaklama imkanları ve yeme içme olduğu görülüyor. 

Türkiye’deki Hedef Şehirler
Mastercard tarafından yayınlanan Hedef Şehirler Endeksi raporunun 2018 sonuçlarına göre ise; İstanbul, Avrupa yatılı ziyaretçi sayısı sıralamasında üçüncülüğünü korurken, dünyada ise bir basamak yükselerek 9. sıraya çıktı. Antalya ise 2016 yılında 5,89 milyon ziyaretçiyi ağırlarken, 2017 yılında büyük bir sıçrama yaparak 9,42 milyon ziyaretçiye ulaştı. Rapora göre Antalya, 2018 yılında yatılı ziyaretçide yüzde 19,66 artış beklentisi ile ilk 20 şehir arasında en yüksek orana sahip.  Beklentilere göre 2 şehir büyümeye devam ederek ayrı ayrı yüzde 20’ye yakın rekor bir büyüme gösterecek. 2018 raporunda dünya sıralamasında 20 milyon ziyaretçi ile Bangkok ilk sıradaki yerini korurken, ilk 10 şehir sıralaması Londra, Paris, Dubai, Singapur, New York, Kuala Lumpur, Tokyo, İstanbul ve Seul şeklinde oldu. 


 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21