• BIST 12385.61
  • Altın 6786.65
  • Dolar 43.4792
  • Euro 51.5667
  • İzmir 0 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Antalya 5 °C
  • Ankara -9 °C
  • Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği 10. Yaşında!
  • TÜRSAB 26. Dönem Yönetimi Mazbatalarını Aldı
  • İki Kültür Tek Gün: “India Day” İstanbul’da Buluştu
  • Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği 10. Yaşında!
  • TÜRSAB 26. Dönem Yönetimi Mazbatalarını Aldı
  • İki Kültür Tek Gün: “India Day” İstanbul’da Buluştu

TEŞVİK YERİNE KURU TAVSİYE

TEŞVİK YERİNE KURU TAVSİYE
TUROB Başkanı Timur Bayındır, teşvik vermemek için turizmcilerin önüne binbir türlü engelin çıkarıldığını söyledi.
TURİZMİN SESİ
Bayındır, “Türkiye'nin döviz girdisi resmi rakam 22 milyar dolarla birlikte 35–40 milyar dolar seviyesine ulaşıyor” dedi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, geçen yıl resmi olarak 22 milyar dolar resmi, 35–40 milyar dolar dolaylı döviz kazandıran, cari açığı düzelten, ülkeye 6 milyon istihdam sağlayan turizm sektörünün göz ardı edildiğini, bırakın teşviki, tavsiyelerle işin geçiştirilmeye çalışıldığını savundu.

Turizm işletmelerinin ülkeye döviz kazandıran ihracatçı KOBİ'ler gibi olduğunu hatırlatan Bayındır, “Madem ülkeye ihracatçılar gibi döviz kazandırıyoruz. O halde ihracatçı KOBİ'ler gibi neden teşvik alamıyoruz. İhracatçı KOBİ'lerin teşviklerinden biz de yararlanmak istiyoruz” dedi. Bayındır, teşvik vermemek için turizm KOBİ'lerinin önüne bin bir türlü engel çıkarıldığını da savundu.


TURİZM KOLLANMASI GEREKEN BİR SEKTÖR
TUROB Başkanı Timur Bayındır, cari açığı yüksek bir ülke olarak Türkiye'de turizmin can simidi sektör durumunda olduğuna dikkat çekti. Tek başına cari açığın 5'te birini karşılayan sektörün net döviz girdisi sağladığının altını çizen Timur Bayındır, “Evet, turizm Türkiye'ye kemiksiz, net döviz girdisi sunuyor. Dolayısıyla, avantajı çok yüksek bir sektör. İhmal edilmemesi, korunması ve kollanması gereken bir sektör. Ama, en fazla göz ardı edilen sektör. Bize önceden otel katibi diyorlardı, hiç değilse şimdi turizmci demeye alışıyorlar” diye konuştu.


Türkiye'nin en büyük probleminin işsizlik olduğunu, turizmin daha geliştirilerek işsizlik sorununun çözümüne önemli katkı sağlayabileceğini vurgulayan Bayındır, “Ülkenin 1 milyon yatak kapasitesi var. 1 milyon yatak, 1 milyon istihdam demektir. Turizm tarımdan, ulaştırmaya kadar yaklaşık 50 sektöre de ivme veriyor. Dolaylı dolaysız 6 milyon insan şu anda turizmde istihdam ediliyor. Bu istihdam makineleşmeden oluyor” dedi.


YERLİ TURİST ETKİLENDİ
Timur Bayındır, turizm sektörünün krizden az da olsa etkilendiğini, ancak etkilenmenin yurt dışından değil, yurt içinden kaynaklandığını söyledi. Yurt dışından gelen turistlerin tatili hayatın bir parçası yaptıklarını ve mutlaka her yıl çıktıklarını belirten Bayındır, “Onlar geliyorlar, yiyor, içiyor, alışveriş yapıyorlar. Yurt dışı turizminde bir gerileme yok. Nisan ayı içinde Katolik ve Ortodoks dünyasının paskalyaları vardı ve İstanbul'a önemli oranda ziyaretçi geldi” dedi. Turizmin asıl iç piyasadan darbe yediğine dikkat çeken Bayındır, “Sektördeki krizi iç piyasanın durgunluğuna bağlıyorum. Birçok bayi toplantıları iptal edildi. Artık mal tanıtımları o kadar sık yapılmıyor. Bu da otel doluluklarını olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21