• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Prontotour, seyahatseverleri Anadolu’da felsefi bilgeliğin doğduğu topraklarda keşfe çıkarıyor

Prontotour, seyahatseverleri Anadolu’da felsefi bilgeliğin doğduğu topraklarda keşfe çıkarıyor
Yurt dışı turlarda olduğu gibi yurt içi “Kültür Turları” ile de trendleri belirleyen tur operatörü Prontotour, seyahatseverleri Anadolu’da felsefi bilgeliğin doğduğu topraklarda keşfe çıkarıyor

TURİZMİN SESİ


Gezginler, “Felsefe yolda olmaktır” sözünden yola çıkarak, Prontotour’un “Felsefe Turu” kapsamında Antik Çağ’ın bilgeleri ile konuşarak, felsefenin topraklarımızdaki havasını soluyacak. “Ben kimim? Yaşamın anlamı nedir? Doğa nasıl anlaşılmalıdır?” sorularını yüzyıllar öncesinde sormuş olan Antik Çağ bilgelerinin metinlerinin okunup, tartışılacağı tura Maltepe Üniversitesi Felsefe Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güncel Önkal eşlik ediyor. Doğayı, insanı, hakikati anlamanın ve anlamlandırmanın çağlar içindeki ayak izleri, Prontotour ile Ege’nin antik topraklarında sürülecek. 

Teos Antik Kenti
“Felsefe Turu” nun ilk durağı Türkiye’de “Sakin Şehir” (Cittaslow) unvanını alan ilk yerleşim yeri olan Seferihisar. Şehrin sahil kesiminde Sığacık olarak anılan bölümünde Kale ve etrafında yapılan keyifli bir yürüyüşün ardından Teos Antik Kentine geçilecek. Anadolu’nun Ege bölgesinde kurulan on iki Ion kentinden biri olan ve bir dönem Kuzey Ionia’ya başkentlik yapmış olan Teos, Antik Çağ’ın önemli filozof ve sanatçılarından, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon, tarihçi Hekataios gibi isimlere ev sahipliği yapmış; Protogoras, Demokritos ve Leukippos gibi filozofları yetiştirmiştir. Antik kentin tarihi hakkında rehberin yanı sıra Doç. Dr. Güncel Önkal’ın anlatımları da bu zengin felsefi geçmişin yansımalarına ışık tutacak. 

Artemis Tapınağı ve Şirince
Selçuk’ta Antik Dünya’nın yedi harikasından biri olan ve inşasının 120 yıl kadar sürdüğü düşünülen Artemis Tapınağı kalıntıları ve bir dönem Hıristiyan dünyasının en önemli ibadethanesi olan St. Jean Bazilikası (Anıtı) tur kapsamında gezilecek yerler. Akşam saatlerinde üzüm bağları, şeftali bahçeleri ve zeytinliklerle çevrili bir yamaçta yer alan, adı Çirkince iken dönemin valisi tarafından bu isim yakıştırılmayınca değiştirilerek ismi “Şirince” olan köye varılıyor. Şirince misafirlerini tarihi Rum evleri ile karşılıyor.

Milet Antik Kenti
Günümüzden yaklaşık yirmi altı asır önce akılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı Milet Antik Kenti turun öne çıkan duraklarından biri. Sadece Antik Çağ ile sınırlı kalmayıp günümüz dünyasının da en etkileyici filozoflarından Thales’in “Fizikçiler Okulu” diye anılan oluşumunun yeşerdiği kentte Güncel Önkal’ın anlatımları, Thales ve öğrencilerinin, pozitif bilimlerin başlangıcı kabul edilen fikirlerini anlamak için gezginlere yeni ufuklar açıyor. 

Apollon Tapınağı ve Heraklia Antik Kenti
Didim’de yer alan muazzam büyüklükteki “Apollon Tapınağı” kalıntıları arasında gezerken, her an bir köşeden kâhinlerin çıkıp, geleceğiniz hakkındaki kehanetlerini duyacakmış hissine kapılabilirsiniz. Sonrasında Bafa gölü kıyısında bulunan “Herakleia Antik Kenti” kalıntıları ziyaret edilen bir başka etkileyici bölge. Akşam yemeğinde eskiçağ filozoflarının ünlü Şölen masaları canlandırılıyor ve “İlk Felsefe- Mitoloji İlişkisi: Mitostan Logosa İnsan Düşüncesi” hakkında fikir söyleşisi gerçekleştiriliyor.

Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi
On iki Ion kentinin belki de günümüzdeki en ünlüsü olan Efes Antik Kenti şüphesiz ki turun en ilgi çeken durağı. Panayır Dağı eteklerindeki, uzmanların “henüz onda biri görülebiliyor” dedikleri antik liman kentinde Odeon, Mermer Cadde, Hadrian Tapınağı, Tuvaletler, İki katlı Kütüphane, muhteşem büyüklükteki Antik Tiyatro, Liman Caddesi tur kapsamında görülecek birçok eski eserden sadece bazıları. Efes Antik Kenti’nde Herakleitos’u; ki felsefe tarihine “Efesli Herakletios” olarak geçmiştir,  onun akılcı düşünce ve felsefe akımının Milet düşünü ile farklarını konunun uzmanı anlatacak.Sonra bir çobanın şans eseri bulduğu Bülbül Dağı tepesindeki Meryem Ana Evi ve dilek çeşmesi ziyareti ile Prontotour “Felsefe Turu” sona eriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21