• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

KRİZDEN FAYDALANMANIN TAM ZAMANI

KRİZDEN FAYDALANMANIN TAM ZAMANI
Turizm sektöründe “küresel krizden faydalanmanın tam zamanı” diyen Rixos otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, çok önemli mesajlar verdi.

TURİZMİN SESİ


Vizyonu olan herkesin davet beklemeden bir araya gelerek küresel krizi realize etmenin yollarını araması gerektiğini belirten Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, yabancı turizm kuruluşlarına yatırım yapmanın tam zamanıdır dedi

Bürokrasi, hükümet ve iş dünyasında vizyonu olan ve farklı düşünebilen herkesin davet beklemeden biraraya gelerek küresel krizi realize etmenin yollarını araması gerektiğini belirten Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, "Türkiye 2001 krizindeki tecrübesini müdafaada değil taarruzda kullanmalıdır. Acilen kriz masası oluşturularak devlet millet el ele fırsatları değerlendirelim" dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizden çıkartılabilecek birçok fırsat olduğunu kaydeden Tamince, Türkiye'nin belki de 50 yılda bir yakalanabilecek fırsatla karşı karşıya olduğunu ve bunu çok iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Tamince, "Bu kriz dünyada görünenden çok daha derin. Bunun etkisi 4-5 yıl devam edebilir. Yaşadığımız 2001 krizi nedeniyle finansal altyapımız sağlam. Dünyada servetler el değiştiriyor. Bu alanlara yatırım yaparak değeri düşmüş şirketleri almalıyız" dedi.

Antalya Rixos Premium Hotel'de gazetecilere global krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendiren Fettah Tamince, dünyada 2000 yılından sonra son 7-8 yıldır adeta lale devri yaşandığını ancak şimdi resmin tersine döndüğünü söyledi. Tamince, Türkiye'nin küresel krizden rol oynayan ve sonuçlarına katlanan değil rol belirleyen bir ülke olarak çıkması gerektiğini anlattı.

Dünya ekonomisinde küçülmenin söz konusu olduğunu, birçok ülkenin duraklama dönemine girdiğini ifade eden Tamince, krizin Türkiye'yi de mutlaka etkileyeceğini ama Türkiye'nin yakın bölgesini çok iyi analiz ederek rakiplerine fark atabileceğini vurguladı. Tamince, iş adamlarının devletle bir araya gelip 'know how'larını masaya koyup fırsatları değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

"Zaman tasarruf devri" diyen Tamince, şöyle devam etti: "Bundan sonra özel uçağıma, yatıma binmeyeceğim. Yurt dışına çıktığımda şahsi harcamalarımı kısacağım. Yüzde 75 enerji tasarruflu ampulün peşine düşeceğim. Böylece yüzde 30'ların üzerinde tasarruf sağlayabiliriz. Bundan sonra yöneticilerimiz business yerine ekonomide uçacak. Yurt dışında inşaat ve taahhüt alanında planladığımız yatırımlardan da vazgeçmeyeceğiz. Daha önce 3 saat mesai harcıyorsak 15 saat harcayacağız."

Kriz nedeniyle mevcut yatırım planlarında revizyona gitmediklerini vurgulayan Tamince Tayland, Almaata ve Dubai'daki otel yatırımlarının yılsonuna kadar açılışını yapacaklarını belirtti. Rusya, Asya, Uzakdoğu ve Körfez bölgesinde gerçekleştirilecek işbirliklerine açık olduklarını anlatan Tamince, "Enerji sektörü ile ilgili hazırlıklarımız var. Tecrübeli bu alanda birikimi olan yerli ve yabancı bir konsorsiyum ile enerji sektörüne girmeyi planlıyoruz. İlişkilerimizin iyi olduğu ülkelerde şansımızı deneyeceğiz. Rusya ve Irak'ta büyük fırsatlar var" diye konuştu. Tamince, "Özsermaye ile finansı çözüyoruz. Para için bankalara gitmiyoruz" ifadesini kullandı.

Bundan sonra Rusya yerine Ortadoğu ve Arap ülkelerinden turist beklediklerini vurgulayan Tamince, şu açıklamayı yaptı: "Bunun için THY zarar etme pahasına Antalya'dan Dubai'ye doğrudan uçuşlar koyup sonra da 'uçaklarımız var, buyurun otellerimize gelin' diyebilmeliyiz. Antalya'yı Dubai merkezine bağlarsak çok geniş bir coğrafyadan Antalya'ya turist çekebiliriz."

Kriz nedeniyle henüz turizm sektöründe çok net yaşanılan bir gerileme olmadığını bildiren Tamince, "Tam tersine bir önceki yıla baktığımızda satışlarımız daha iyi. Doluluk oranı da yüksek. Fiyatlarımız da yüksek. Ancak bu şekilde çok iyi gidecek diyemeyiz. Birkaç gün içerisinde krizin etkisini göreceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyadaki konumunu güçlendirirken rakip ülkelere karşı iş modelleri geliştirmesi gerektiğini anlatan Tamince, Dubai'deki Ottoman Palace Oteli'nin inşası sırasında Türkiye'den inşaat malzemesi, gıda ve hatta eleman götürdüğünü anımsattı. Tamince, "Önümüzdeki dönemde Çin'de inanılmaz bir kapasite artışı olacak. Çin'in kasasında para da var. Çin Eximbank'ı yatırım yapmak isteyene diyecek ki sana 10 vadeli kredi vereyim ama benim ürünlerimi kullan. Bunu daha agresif hala getirecek. Biz bunun karşısında hep beraber çalışacağız. Çin'in bu modeline karşı biz de bir model sunmalıyız" dedi.

Fettah Tamince, henüz ekonomik krizin tahribatlarının farkına varılmadığını söyledi. Fettah Tamince, yaptığı açıklamada, dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin ne kadar tahribat yapacağını, hangi ülkelerde etkisini daha fazla göstereceğini ileri de daha iyi göreceklerini kaydetti. Henüz ekonomik krizin tahribatlarının farkında olmadıklarını belirten Tamince, ''Tsunami denilen ekonomik kriz halen devam ediyor. Krizin derinliğiyle ilgili çok net bilgimiz olmadığı için krizin çözümüyle ilgili de çok net öneriler koymak mümkün değil, ama görünen şu ki bir kriz geliyor'' dedi.

Dünya ekonomisinde küçülmenin söz konusu olduğunu, birçok ülkenin duraklama dönemine girdiğini ifade eden Tamince, krizin Türkiye'yi de mutlaka etkileyeceğini savundu. Kriz nedeniyle henüz turizm sektöründe çok net yaşanılan bir gerileme olmadığını bildiren Tamince, ''Tam tersine bir önceki yıla baktığımızda satışlarımız daha iyi. Doluluk oranı da yüksek. Fiyatlarımız da yüksek. Ancak bu şekilde çok iyi gidecek diyemeyiz.

Birkaç gün içerisinde krizin etkisini göreceğiz'' diye konuştu.
Otel yatırımlarına ilişkin de bilgi veren Fettah Tamince, dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle beklemede olduklarını ifade ederek, ''Önce ayakta durmalıyız ve sonra da koşmalıyız'' dedi.

Tamince, Lara bölgesine yapılması düşünülen ''Temalı Park'' projesinin yargıda olduğunu, projenin çok tartışıldığını da hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Bu konuyu tartışanlar, projeyle ilgili yeterince bilgisi olmayanlar. Biz yeşili koruyan bir oteliz. Yeşili korursak onu turizmde kullanabiliriz. Neden Antalya'da turizm var? Çünkü doğası, denizi, güneşi var. Bunu bilen turizmci oradaki alanda 'doğayı yok edeceğim' demez.

Temalı parkı ben yaparım veya başkası yapar. Ancak çok önemli bir proje. Çünkü sezonu uzatmak istiyoruz. Sadece yaz sezonu olmasın istiyoruz. Turizmi aylara yaymak istiyoruz. Bu bir zorunluluk. Yapılacak projeyle doğayla ilgili yanlışın olmayacağını çok iyi biliyoruz.

Tam tersine Antalya turizmine çok önemli bir değer kazandıracağız. Bu projenin mutlaka yapılması gerekli. Ürün çeşitlendirmeye ihtiyacımız var.''

Fettah Tamince, Antalya'nın 10 milyon turist alan, dünyada örneği az olan bir şehir olduğunu belirtti.

Antalya'nın potansiyelini daha yükseklere taşımak için yeni projeler geliştirilmesi gerektiğini savunan Tamince, şöyle devam etti:

“Türkiye, turizm sektöründe çok genç bir ülke. Son 20 yılda turizm yapıyoruz. Bulunduğumuz nokta küçümsenmeyecek bir nokta. Altyapımız var, hava alanlarımız ve yollarımız modern bir ülkeyiz. Türkiye havayoluyla 3,5 saat ile gelişmiş 35 ülkeye yakında olan bir ülke. Bu avantajlara sahip Avrupa'da bana bir ülke sayamazsınız.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21