• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

KEMAL DEDEMAN ÖDÜLLERİ VERİLDİ

KEMAL DEDEMAN ÖDÜLLERİ VERİLDİ
5'incisi düzenlenen “Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması”nda ödüle lâyık görülen projeler açıklandı

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Yarışmanın 2008 yılı için madencilik dalındaki konu başlığı “Türk Madenciliğini Geliştirmeye Yönelik Araştırma ve Projeler”, turizm dalındaki konu başlığı ise şehir turizminin öneminin giderek artmasına paralel olarak “Türkiye'de Şehir Turizmi; Dünü, Bugünü ve Yarını” olarak belirlenmişti. Her iki dalda birinci seçilen proje sahipleri Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Başkanı Nazire Dedeman tarafından açıklanırken, gecede birincilere 20 bin TL'lik ödülleri de verildi.

Törende bir konuşma yapan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman;“Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması”, genç kuşaklara yeni ufuklar açacak, ilerlemeye ve gelişmeye katkıda bulunacak her fikre açık olan Mehmet Kemal Dedeman'ın “Yarına bir değer bırakmak” düşüncesinden hareketle hayat bulmuştur. Başta turizm ve madencilik olmak üzere değişik sektörlerde önemli ilklere imza atma başarısını gösteren Mehmet Kemal Dedeman'ın hayat felsefesi, “hiç yılmadan çalışmak ve içinde bulunduğu topluma katkıda bulunmak” olmuştur. Kendisinin, herkes tarafından bilinen “yakınmayı bırak, yekinmeye bak” sözü de bu felsefesini en iyi şekilde yansıtmaktadır.

Bu felsefenin bugün Dedeman Topluluğu'nun her kademesinde benimsendiğine inanıyorum. Mehmet Kemal Dedeman'ın turizm ve madencilik sektörlerine yoğunlaşması ve yatırım yapması, rastlantılara bağlı bir karar olarak gelişmemiş, hayata bakışı çerçevesinde bilinçle şekillenmiştir. Bir başka deyişle, hayranlık duyduğu doğanın güzelliklerinden kopmamak, hem yeraltının, hem de yerüstünün zenginliklerini ortaya çıkarmak gaye ve arzusu içinde ve ülkemizin bu alanlardaki potansiyelini de kavrayarak “turizm” ve “madencilik” alanlarında çalışmayı kendisi bilinçle tercih etmiştir” dedi.

Ana faaliyet alanlarının “madencilik” ve “turizm” olduğunu hatırlatan Murat Dedeman, bu iki alanda proje yarışması düzenlemenin, Mehmet Kemal Dedeman'ı anmanın, anısını sonsuza dek yaşatmanın ve hayat felsefesini geleceğe taşımanın en güzel yolu olduğunu söyledi.

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nazire Dedeman ise törende yaptığı konuşmada Ar-Ge'ye yapılan yatırımların her geçen gün arttığı ülkemizde özellikle bilim insanlarına duyulan ihtiyacın gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek;" “Madencilik” ve “Turizm” sektörlerinde önemli ilklere imza atma başarısı gösteren Mehmet Kemal Dedeman'ın varisleri ve takipçileri olarak, bundan tam beş yıl önce başlattığımız “Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması”nı bir kez daha hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz.

Ar-Ge'ye yapılan yatırımların her geçen gün arttığı ülkemizde özellikle bilim insanlarına duyulan ihtiyacın gözardı edilmemesi gerekiyor. Araştıran, sorgulayan ve bilime daha yakın yetişen gençliği görmek ve onlara örnek olmak mutluluk verici.” dedi. Nazire Dedeman konuşmasının ardından, 2008 yılı ödüllerine lâyık görülen proje ve ekipler ile birlikte, yarışmanın 2009 yılı konularını da açıkladı.

Birinci seçilen projelere her iki dalda ayrı ayrı 20.000 TL, ikincilere 10.000 TL, üçüncülere ise
5.000 TL ödül verildi.

Madencilik dalında ödül kazananlar
Bu yıl, “Refrakter Altın Cevherinde Metal Kazanım Veriminin Arttırılması; Biyooksidasyon ve Siyanür Liçi Uygulaması” projesiyle Doç. Dr. Ata Utku Akçil ve Arş. Gör. Hasan Çiftçi birincilik ödülünü almaya hak kazandılar.

“Çinko Tesisi Liç Atıklarından Metal Kazanım Yöntemlerinin Araştırılması” ile Dr. Erkan Güler, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Seyrankaya ve Prof.Dr. E. İlknur Cöcen ekibi madencilik dalında "ikincilik" ödülünü kazandılar.

Bu dalda “üçüncülük” ödülüne ise ''Türkiye Taşkömürü Kurumu Metan-Hava Karışımında (GRIZU) Oluşabilecek Yanma Olayının Termodinamik Çözümlemesi ve Gizli Ocak Yangınlarına Karşı Önceden Önlem Sistemi” projesiyle Rıfat Dağdelen, Tuncer Özkan ve A. Haşim Demirler lâyık görüldü.

“Bir Kalın Kömür Damarının Yer Altı Üretim Yönteminin Fiziksel Model ve Bilgisayar Benzetimi ile İncelenmesi” projesiyle de Muharrem Kemal Özfırat “Mehmet Kemal Dedeman Özel Teşvik Ödülü”nü aldı.

Turizm dalında ödül kazananlar
Turizm dalında “birincilik” ödülünü “Türkiye'deki ' Kent Turizmi'ni' İstanbul Üzerinden Okumak" projesiyle Tunç Tayanç kazandı.

Bu dalda “ikincilik” ödülüne ''Türkiye'deki Şehir Turizminin: Dünü, Bugünü, Yarını-Öğrenen Turizm Bölgeleri Yaklaşımı” projesiyle Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çiftçi ve Tufan Özsoy ekibi, “üçüncülük” ödülüne ise ''Alanya Örneğinde Şehir Turizmi ve Açık Alanlar Üzerine Bir Öneri'' projesiyle Dr. Kumru Arapgirlioğlu ve Hatice Kara ekibi değer görüldü.

''Türkiye'de Şehir Turizmi; Dünü Bugünü ve Yarını'' projesiyle Muhammet Damar, “Mehmet Kemal Dedeman Özel Teşvik Ödülü”nü aldı.

Her iki dalda da dereceye giren projeler, madencilik ve turizm alanlarında uzman isimlerden oluşan Seçici Kurul üyelerinin uzun değerlendirmeleri sonucunda belirlendi.

2009 yılı yarışmasının proje konuları açıklandı
Ödül Töreni'nde ayrıca, “madencilik” ve "turizm" alanlarında 2009 yılının proje konuları da açıklandı. Madencilik dalında 2009 konusu “Türk Madenciliğini Geliştirmeye Yönelik Araştırma ve Projeler'' olarak belirlendi. Turizm alanında ise 2009 yılının yarışma konusu olarak ise “Türkiye'deki mevcut ikinci konutların turizme kazandırılması” olarak açıklandı.

Sibel Savacı  ve Banu Dedeman

 Mehmet Kemal Dedeman proje ödülünü alan tüm katılımcılar Dedeman ailesine teşekkür ettikten sonra, Dedeman Halkla ilişkiler departmanına ve Esin Müftüoğluna tekrar tekrar teşekkür ettiler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21