• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

JAPON GURMELER TÜRKİYE'DE

JAPON GURMELER TÜRKİYE'DE
T.C. Tokyo Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Aşçılar Derneği’nin birlikte organize ettiği “Türk Mutfak ve Yemek Kültürünün Japonya’da Tanıtımı” etkinliğine Japonya Aşçılar Birliği de destek verdi.
TURİZMİN SESİ-CANAN ÖZGEN 

Aşçılar Derneği’nin misafiri olan Japon gurme ve aşçılar, Türk mutfak kültürünün tanıtımı için 22 - 29 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul’u gezdiler. T.C. Tokyo Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Aşçılar Derneği’nin birlikte organize ettiği “Türk Mutfak ve Yemek Kültürünün Japonya’da Tanıtımı” etkinliğine Japonya Aşçılar Birliği de destek verdi. Etkinlik, Türk ve Japon Executive Chef’lerin yoğun beğenisi ile karşılandı. İstanbul’un en iyi restoranlarında Türk ve Osmanlı yemeklerini tadan aşçılar aynı zamanda mutfak kültürümüz hakkında detaylı bilgiler edindiler. Türk ve Osmanlı mutfağının nefis yemekleri Yusuke Aoki ve Chiharu İto’nun objektifiyle dünyaya tanıtılacak.
 
t.c.-tokyo-buyukelciligi-kultur-ve-tanitma-musavirligi,ascilar-dernegi,33.jpg
 
Gezi programına Japonya’nın ünlü gurme ve mutfak yazarlarından Kenji Yamamoto, Japonya Aşçılar Birliği Başkanı Hisatoshi Utsunomiya, Japonya Aşçılar Birliği Nagasaki Bölge Başkanı Hiroshi Sakamoto, Japon Aşçılar Birliği Genel Sekreteri Kiyohiro Kawabata, Japon Aşçılar Birliği Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Aiko Obayashi ve Tokyo’da bulunan İzmir Restaurant’ın işletmecisi Elif Agafur katıldı. Türk ve Osmanlı mutfak ve yemek kültürlerinin tanıtıldığı etkinlikte fotoğraf çalışmaları Yusuke Aoki ve Chiharu İto tarafından gerçekleştirdi.  Kültür gezisi boyunca gruba, Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir, Aşçılar Derneği Genel Sekreteri İsmail Ay, Başkan yardımcıları Ali Güler, Arif Aktürk ve yönetim kurulundan İsmail Akdoğan, Cavit Ünal, Bekir Güler ile Aşçılar Derneği’nin editörü Şebnem Atılgan eşlik etti.
 
t.c.-tokyo-buyukelciligi-kultur-ve-tanitma-musavirligi,ascilar-dernegi,.jpg
 
Japon gurme ve aşçılar etkinlik kapsamında ISS Catering mutfakları, Osmani Restaurant, Sabırtaşı Restaurant, Nakkaş Kebap, EKS Yemek Akademisi, Cevizağacı Cafe & Restaurant, Holiday Inn İstanbul City, Hidiv Kasrı ve Ali Güler Osmanlı Mutfağı’nda ağırlandılar. Program kapsamında ayrıca Ayasofya, Kapalıçarşı ve Sultanahmet,  rehber Esra Kaya’nın eşliğinde gezildi. “Aşçıların Diyarı Bolu-Mengen Gezisi” ise etkinliğe ayrı bir renk kattı. 
 
t.c.-tokyo-buyukelciligi-kultur-ve-tanitma-musavirligi,ascilar-dernegi,11.jpg
 
İLK DURAKLAR
Bu yıl ikinci kez ülkemizi ziyaret eden Japon gurme ve yazar Kenji Yamamoto’ya eşlik eden Japonya Ascilar Birligi Baskani Hisatoshi Utsunomiya ve yönetim kurulunun ilk durağı ISS Catering’in mutfakları oldu. Türkiye’de catering hizmetini en iyi şekilde temsil eden firmalardan olan ISS Catering, Japon gurme ve aşçıları Parkofis’de ağırladı. Türk mutfak kültürünün catering alanında sunumu hakkında bilgi alan Japon aşçılar, mönüde başarıyla sunulan yemeklerin tadına baktı. Misafirlerimizin aynı gün ikinci durağı ise Osmani Restaurant oldu. Executive Chef Mahmut Yerlikaya’nın hazırladığı birbirinden nefis çorbalar, zeytinyağlılar, kebap ve pide çeşitleri, Ege mutfağından ot ve yöresel yemeklerin tadına bakan Japon aşçılar aynı zamanda bu leziz tatların fotoğraflarını birbirinden güzel karelerle objektiflerine kaydetti.  
 
t.c.-tokyo-buyukelciligi-kultur-ve-tanitma-musavirligi,ascilar-dernegi,66.jpg
 
YÖRESEL İÇLİ KÖFTENİN ADRESİNDE 
İçli köfte denilince ilk akla gelen mekanlardan biri olan Sabırtaşı Restaurant’ın misafirleri bu kez Japon aşçılarımızdı. Kahramanmaraş’ın içli köftesi ve yöresel tatlarına eşlik eden çiğ böreği, ev mantısı, saç kavurması ve çorbalarıyla Japon aşçıların beğenisini toplayan Sabırtaşı Restaurant’ın işletmecisi Mustafa Topçuoğlu, mekanın kurucusu Ali Bey’in aziz hatırasını en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyor. Japon aşçıların damak zevklerine uyduğunu belirttikleri içli köfte, Japon misafirlerimizin objektifinden bir kez daha dünya insanlarının beğenisine sunulacak. 
 
t.c.-tokyo-buyukelciligi-kultur-ve-tanitma-musavirligi,ascilar-dernegi,77.jpg
 
ULUSLARARASI ÜLKE MUTFAKLARI DOSTLUĞU BEYANNAMESİ İMZALANDI
Aşçılar Derneği’nin misafiri olarak ülkemizi ziyaret eden Japon aşçıların gündeminde yer alan Uluslararası Ülke Mutfakları Dostluğu Beyannamesi, Tüm Japon Şefler Birliği (The All Japan Chef Association, AJCA) ile Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu arasında imzalandı. TAŞFED’in ofisinde gerçekleştirilen imzaya, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, gurme ve mutfak yazarı Kenji Yamamoto, Japonya Aşçılar Birliği Başkanı Hisatoshi Utsunomiya, Japonya Aşçılar Birliği Nagasaki Bölge Başkanı Hiroshi Sakamoto, Japon Aşçılar Birliği Genel Sekreteri Kiyohiro Kawabata, Japon Aşçılar Birliği Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Aiko Obayashi ve Tokyo’da bulunan İzmir Restaurant’ın işletmecisi Elif Agafur ile Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ve Aşçılar Derneği Genel Sekreteri İsmail Ay katıldı. Beyanname, Türk mutfağının Japonya’da tanıtılması, iki ülke arasındaki yakın dostluğun sürdürebilmesi,  beklenti ve sorumlulukların en iyi şekilde karşılanmasının taraflar huzurunda imza altına alınmasını öngörüyor. 
 
NAKKAŞ KEBAP'TA KUTLAMA
Tüm Japon Şefler Birliği (The All Japan Chef Association, AJCA) ile Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu arasında imzalanan Uluslararası Ülke Mutfakları Dostluğu Beyannamesi’nin kutlaması, TAŞFED’de yapılan karşılıklı dostluk hediyelerinin ardından Nakkaş Kebap’ta gerçekleştirildi.  İki ülke şefleri, Nakkaş Kebap’ın nefis mönüsü ve sunumuyla, “mutfak kültür dostluğu” köprüsünü kutladı.
 
ŞEFİM BENİM YARIŞMASI'NIN JAPON JÜRİLERİ
Aşçılar Derneği ile Üsküdar İMKB Kız Meslek Lisesi’nin birlikte organize ettiği “Şefim Benim” yarışmasının jüri üyeleri arasında gurme ve mutfak yazarlarından Kenji Yamamoto, Japonya Aşçılar Birliği Başkanı Hisatoshi Utsunomiya, Japonya Aşçılar Birliği Nagasaki Bölge Başkanı Hiroshi Sakamoto, Japon Aşçılar Birliği Genel Sekreteri Kiyohiro Kawabata, Japon Aşçılar Birliği Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Aiko Obayashi ve Tokyo’da bulunan İzmir Restaurant’ın işletmecisi Elif Agafur yer aldı. Üsküdar İMKB Kız Meslek ve Teknik Lisesi’nin bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte Aşçılar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ile yönetim kurulu üyeleri de jüri olarak puan verdi. Aşçı adayı öğrenciler ile Türk aşçılar arasında kurulan destek ilişkisine hayran kaldıklarını belirten Hisatoshi Utsunomiya, yarışma sonrası gerçekleştirilen yemekte, bu uyumlu ve hoşgörülü eğitim anlayışını örnek alarak kendi ülkelerinde de uygulayacakları dile getirdi. 
 
MENGEN'E YOLCULUK!
Programın en beğenilen bölümlerinden biri de “Aşçılar Diyarı Mengen”e yolculuktu. Executive Chef Necat Çuhadar’ın rehberliğinde yapılan gezide ilk durak Taksim International Abant Palace oldu. Abant Gölü manzarasına eşlik eden kahvaltı Şef  Fikret Arslan tarafından hazırlandı. Kahvaltının ardından Abant Gölü’nün muhteşem manzarasında Türk kahvesi için Japon misafirler, Mengen’e doğru yollarına devam ettiler. 
 
OKUL GEZİİSİ
Aşçılar diyarında gezinin birinci adresi Mengen’in ve Türkiye’nin ilk aşçılık meslek lisesi olan Mengen Aşçılar Anadolu Turizm ve Meslek Lisesi oldu. Aşçılık bölümü öğrencilerini hazırladığı yemekleri tadan Japon gurme ve aşçılara, Mengen Belediye Başkanı Osman Eraslan da eşlik etti. Karşılıklı dostluk armağanlarının takdim edildiği tanışmanın ardından Japon misafirler Mengen Çorak Kadirler Köyü’ne doğru hareket ettiler.
 
BOLU MUTFAĞINDAN BİN BİR ÇEŞİT TAT 
Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ile Genel Sekreter İsmail Ay’ın eşlik ettiği Mengen Çorak Kadirler Köyü gezisinde Bolu’nun yöresel tatları “köy sofrasında” Japon misafirlerin beğenisine sunuldu. Executive Chef  Necat Çuhadar,  Executive Chef  Tuncay Tosunoğlu ve ailesinin başta keşkek, kedi batmaz, ıslama, cincireli börek, soğanlama, erik hoşafı, köy yoğurdu, fırında köy ekmeği ve şekerli höşmerin olmak üzere birbirinden leziz tatlar hazırladığı geleneksel Türk mutfağının örnekleri Japon gurme ve aşçılardan tam not aldı. 
 
JAPON AŞÇILAR EKS'DE OSMANLI YEMEKLERİNİ PİŞİRDİ
Japon aşçıların Türk mutfak ve yemek kültürünü çok daha yakından tanımalarını amaçlayan programın “Türk ve Osmanlı Mutfağı Workshop ve Semineri” Eyüp Kemal Sevinç Mutfak Akademisi’nde gerçekleştirildi. Şef  Eyüp Kemal Sevinç ile Şef Muhittin Fideci’nin eşlik ettiği uygulamalı yemek etkinliğinde kültürümüzün üç farklı lezzeti bizzat Japon şefler tarafından pişirildi. Yemek kültürümüze dair bilgilerin de aktarıldığı etkinliğin ardından Japon aşçılar kendi pişirdikleri yemekleri yediler. 
 
HOLİDAY INN İSTANBUL CİTY HOTEL'DE SON AKŞAM YEMEĞİ
Aşçılar Derneği’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Japon gurme ve aşçılar, Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle birlikte Holiday Inn’in akşam yemeğinde bir araya geldi. Türk mutfak ve yemek
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21