• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

HER TARAF MÜDÜR, ÖZELLİKLE ÖNBÜRÜ MÜDÜRÜ

HER TARAF MÜDÜR, ÖZELLİKLE ÖNBÜRÜ MÜDÜRÜ
Bir Otelde resepsiyonist olarak işe başlıyorsunuz,bir de bakmışsnız Üst yöneticiniz işten ayrılmış yada başka bir otele transfer olmuş.Ve Siz kendinizi Müdür olarak buluyorsunuz.Önceden Müdür dendiğinde insanlar saygı duyardı.

Bora Özgen-Turizmin Sesi


''Vay be o noktaya gelebilmek için kim bilir ne kadar çok çalışmıştır yada ne kadar çok okumuştur'' derlerdi.

Oysa şuanki gerçekler çok farklı.O mevkiye gelebilmek için kimse sizin ne bildiğinizi önemsemiyor.Ya Kimi tanıdığınıza ya da o an için o işi idare edebililiğiniz.İşte bunlar müdür olmanız için yeterli.Ha bu arada işverende zaten fazla ücret ödememek istiyor.

Eeee Ne olacak işte Müdür deyipte fazla ücret ödememek için Adını Ön Büro sorumlusu koyuyorlar.Ön Büro sorumlusu kardeşimde kendisini Ben Ön Büro Müdürüyüm diyerek avutuyor.

Haşa Huzurdan, Kurumsal ve profosyonelleşmiş işletmelerde ki kaliteli Ön Büro Müdürü arkadaşlrımı sohbetin dışında tutmak istiyorum.

Bir de şöyle bir gerçeğimiz var.Adam İki üç ay yabancı dil kursuna gidiyor.Ben Almanca yada İngilizce biliyorum diyerek piyasaya çıkıyor.
Ama ne kadar,ne biliyor?Sektörde çalışan ,Kendini geliştirmiş,Üniversite Eğitimi almış,Deneyim sahibi,Yıllarını bu işe vermiş Kariyer sahibi Yöneticilerimize haksızlık yapılmakta.

Bir de üstüne üstelik İnsan Kaynakları Değerlendirme sürecide eksik işleyince bu birşey bilmeyipte,Özgeçmişlerinde çok şey gözüken insanlar iş güç sahibi oluyor.

Eğitimli kalifiy iş gücüde sektöre küsüyor ve uzaklaşma çabası içine giriyor.
Benim Şahsi fikrimdir. elbet katılan olacak,olmayacaktır.Akdeniz ve Ege Bölgesinde Ön Büro Müdürü olarak görev yapan bir çok Ön Büro Müdürü arkadaşım daha Bütçe yapmayı bilmemekte,Yield Management hakkında bilgi sahibi değil,Ve Beş yıldızlı bir Şehir otelinde görevlerini ifa etmekte zorlanacaklarını düşünüyorum.

Çünkü Sezonunuz yok.Sezonunun her gün,farklı insan grupları,farklı istek ve arzular.Sürekli bir sirkülasyon.Toplumun her kesiminden insan yığınları.
Blok girişleriniz blok çıkışlarınız hemen hemen yo derecek kadar az.Toplumun ünde gelen Elit insanlarına VIP hizmet veriyorsunuz.

Yani Patronunuz ya da Satış pazarlama departmanınız kontratı yapıp çekilmiyor.Sizde sürekli aktif satış içerisindesiniz.Müşteri memnuniyeti hedefiniz oluyor.

Şimdi gelelim bir başka noktaya kaçtane Ön Büro Müdürü gelen yazılı reklamasyonlara İngilizce ve Almanca yanıt yazıp tesisininz haklarını koruma noktasında işletmesinin haklılığını dile getirebiliyor.Şu kısacık anlattıklarımı yapabilen Ön Büro Müdürü Arkadaşlarımın sayısının oldukça az olduğunu biliyorum.

Ve bu mevkilere gelmeyi başaran arkadaşlarımın Gerek işletmeleri, gerek kendi kişisel gelişimleri açısından kendi gelişimlerine önem vermemelerini,bilgi dağarcıklarını geliştirme çabası içinde olmamalarını üzülerek izliyorum.yani sizin anlayacağınız bizim naylon Müdürcüklerimiz var.

Oysa ki iyi bir Ön Büro Müdürü 7-8 yılda yetişmekte.
Arkadaşlar çok çalışabilirsiniz.Herkesten daha çok.Ama Bilgiyi kullanmaz köhne mantık ile çalışırsanız,İçinde bulunduğumuz rekabaet dünyasında bir yerlerde,bir de bakmışşsınız geride kamışsınız.

İki adam ormana gitmişler.Birisi sürekli baltası ile durmaksızın ağaç kesiyormuş.Diğeri ise zaman zaman oturup dinleniyormuş.Akşam olmuş Herkes kestiği ağaçları saymış.
dinlenmeksizin sürekli odun kesen adam 15 adet ağaç kesimiş.Diğer adam ise 24 adet ağaç kesmiş.

Dinlenmeksizin çalışan adam sinirlenmiş ve sormuş''Ya sen çoğu zaman dinlendin.Nasıl olurda benden çok ağaç kesebildin?''
Adam cevap vermiş ''İşte ben o dinlendiğim anlarda baltamı biliyordum.''
Burada baltayı bilemekten kasıt bilgidir.Otel Sahiplerine bursadan sesleniyorum.Odun kesmeye gitmeden Önce Baltanız Bilenmiş mi,Sağlam mı? kontrol edin.

Yani Çalıştıracağınız personel işin niteliklerine uygun mu,Yeterli eğitim,deneyim ve bilgiye sahip mi? Eğer benim için kalite önemli değil ucuza çalışsın derseniz İşte o zaman kendi bindiğiniz dalı kesmeye başlamışsınız demektir.

Kalitenin ancak rekabet ortamında arttığı bir gerçek.Ve Sizler Dünya Turizminde ki rekabete gözlerinizi kaparsanız ve kalitesiz,naylon yöneticiler ile çalışmaya devam ederseniz.Tercih Edilebilirliğimizin azalacağı gerçektir.Çünkü gelen konuk aradaığı hizmeti bulamayacak.

Peki Önbüro Müdürü kimdir?

Önbüro Müdürü ,otelin resepsiyon,rezervasyon,concierge,santral ve önkasa bölümlerini yönetir,organize eder.Bölümünde görev yapan personelin
sistemli ve uyumlu çalışmasını sağlar.Önbüro Müdürü İdari ilişkilerinde;Üst ilşkilerinde Otelin Genel Müdürüne,ast ilşkilerinde ise Resepsiyon Şefi,Rezervasyon Şefi, Cocierge Şefi,Santral Şefi , Önkasa Şefine bağlıdır.

İyi Bir Önbüro Müdürü Enaz iki yabncı dil bilmelidir.Presantabl,diksiyornu düzgün,ikna kabiliyieti yüksek ve sosyal ilşkileri yüksek olmalıdır.

Görevleri:

Aslında Önbüro Müdürünün görevlerini madde madde sıralamak doğru değildir.Otel Genel Müdürleri Genelde Önbüro Müdürleri arasından seçildiğinden iyi bir Önbüro Müdürü otelin hemen hemen her departmanı hakkında bilgi sahibi olmalı,bu açıdan kendini yetiştirmeli ve gerektiğnde her işi yapmalıdır.

Çünkü yönetici olmak o işin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir.Resepsiyon memuru olmadan Ön Büro Müdürü olamayacağınız gibi. Bir odanın ortalama kaç dakika içerisinde okeylenebileceğini bilmeniz yöneticilik vasıflarınızın bir gereğidir.

Departmanı ne olursa olsun ister Housekeeper,ister Teknik Müdür,İster Önbüro Müdürü mutlaka her departman müdürü temel düzeyde İnsan Kaynakları eğitimi almalıdır.

Gelelim Önbüro Müdürünün görevlerine;

-Rezervasyonlu gelen,giden konuk listelerini ve gelecek rezervasyonları kontrol etmek.

-Oda blokajlarını Requestler göz önüne alınarak yaptırmak.
-Özel Fiyatlı Rezervasyonları belirleyip rezervasyon formlarının fiyatlanmasın kontrol etmek.

-Günlük gelen,giden misafir listelerinin hazırlanması ,ilgili departmanların bilgilendirilmesi.

-3 Günlük,haftalık,10 günlük,aylık,space availability forecast'lar hazırlamak.
-Oteldeki doluluk ve boşlukları geçmiş yıllar ile kıyaslayarak ;Mevsimsel,politik,sosyal ve ekonomik olaylar göz önünde bulundurularak önceden tahmin etmeye çalışmak ve buna paralel olarak karlılık getirecek ve doluluk arttıracak çalışmalar yapmak.

-Rezervasyon Planlamalarını kontrol etmek,Depozitoların takibini yapmak,
-VIP konuklar için oda numaralarını belirlemek.VIP listesini incelemek.VIp karşılama formları hazırlatmak ve İlgili departmanlara yazılı olarak iletmek.

-VIP konukların odasını konuk gelmeden kontrol etmek,eksikliklerin ve aksaklıkların giderilmesini sağlamak.VIP konuğu karşılamak ,odasına kadar refakat etmek.

-Rezervasyonda çalışan Personeli Yönlendirmek ve eğitmek.
-Ödelerin ve Rate'erin kontrolü.
-Gelmeyen Rezervasyonların ve No-Show 'ların kontrolü.
-E kimlik'lerin gönderilip gönderilmedğiniz kontrolü.
-Yıllık Bütçe çalışmalarının yapılması,Bütçe ile ilgili sapmaların araştırılması tedbir alınması.
-Diğer Departmanalr ile bilgi akışının sağlanması,
-Günlük olarak Room İnspection yapmak.Önbüro Müdürü idari şemada Housekeeper ile aynı konumda yer almasına rağmen,operasyonel olarak Housekeeper'in
iş yaptırıcısı konumundadır.
-Önbüro-Houskeeping uyuşmazlık raporlarının kontrolü,Uyuşmazlıkların araştırılıp bulunması ve Raporlanması.
-Misafir şikayetlerinin giderilmesi,isteklerini yerine getirilmesi noktasında bilgi akışı açısından resepsiyonun,işin yapılması açısında ilgili departmanların
kontrolü.
-Otelde uygulanacak Oda fiyatları konusunda çalışmalar yapmak.diğer otellerin fiyatlarınıda inceleyerek fiyatların belirlenmesi noktasında Satış bölümü ile koordinasyon içinde olmak.
-Misafir Şikayetlerini dinlemek,çözüm aramak,müşteri memnuniyetinin sağlanması amacı ile çalışmalar yapmak.Anket sonuçlarını değerlemek
Buyönde eğer varsa bölüm içi aksaklıkları gidermek.
-Önkasanın işleyişini kontrol etmek,Para giriş çıkışını denetlemek,Faturaların yanlış kesilmemesi,kasa işlemlerinin yanlış yapılmaması için gerekli
kontrolü sağlamak.(Önkasa Bir otelin namusudur.)
-Bölüm içinde olumlu fiziki ,sosyal ve psikolojik ortam yaratarak belirlenen stratejik hedeflere ulaşılması için peronelin motivasonunu sağlamak.
-Önbüro çalışanlarının eğitim eksiklerini belirlemek ve bu eksiklikleri gidermek amacı ile bölüm içi be bölüm dışı eğitim imkanları yaratmak.
-Basılan oda fiyatlarını,oda foliolarını kontrol etmek.
-Önbüro Müdürü'nün çalışma saaatleri net değildir.Kimi zaman saatlerce mesai yapabilir.Esnek çalışma satlerine uyum gösteririr.

Sevgili arkadaşlar,

Elbette görevler saymakla bitmez.Aklıma gelenleri siz değerli dostlara aktarmak istedim.Ve Önbüro Müdürü olmak isteyen arkadaşlara buradan
diyorum ki;

''Önbüro Müdürü olun,ama İyi bir Önbüro Müdürü olun varsın çok para kazanmayın.Ama tam teçhizatlı bir Önbüro Müdürü olun.Çim sahaya çıkmadan önce çamur sahada idman yapın ki ,ayak bilekleriniz güçlensin.İşte o zaman Çim sahaya çıktığınızda karşınızda kimse duramaz.Kendi kişisel gelişiminize,öğrenmeye önem verin.

Belki sektörede para kazanmayacaksınız,ama Türk toplumu ,hepimiz,Türk Turizmi işte o zaman kazanacağız.''

Saygılarımla

Turgay GENÇ

0 530 5128316
[email protected]
turgaygenccv.gq.nu

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21