• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

FATIMİ 'KRİSTAL İBRİĞİ', REKOR FİYATA ALICI BEKLİYOR

FATIMİ 'KRİSTAL İBRİĞİ', REKOR FİYATA ALICI BEKLİYOR
Dünyanın en büyük müzayede salonlarından Christie's; bugüne kadarki en önemli İslam eserleri müzayedesini 7 Nisan tarihinde Londra'da açacak.

TURİZMİN SESİ


Çoğunluğu Osmanlı dönemine ait İslam eserlerini içerisine alan açık arttırmada; ayrıca İran, Hindistan, Fatimi, Endülüs Müslümanlarına ait sanat eserleri de dünya koleksiyoncularının alımına sunulacak.

'İslam ve Hint Dünyası'nın Sanatı' başlığı ile satışa sunulacak, yüzlerce parça arasında dünyanın en pahalı İslam eserlerinden sayılan Kristal İbrik de yer alıyor. Fatimi dönemine ait ibrik 3 milyon sterlinden satışa sunulacak. Bunun yanında İznik çinileri ve Osmanlı dönemine ait el yazmaları, savaş malzemeleri ve takıları da yine müzayedede öne çıkacak eserler olarak göze çarpıyor.

Bu eserler arasında, kitaplara düşkünlüğü ve geniş kütüphanesi ile tanınan Fatih Sultan Mehmet'in hocası Mehmet Bin Feramiz Bin Ali tarafından kaleme alınan 'Kitab-ı Mir'at El Usul Fi Şerh-i Markad El Vusul' isimli Sultana hitab edilen el yazması kitap dikkat çekiyor.

Linguist ve Osmanlı eserleri üzerine uzman olan Cafer Gazi'ye ait Münih'te küçük bir apartman dairesinde ortaya çıkan kitabın dînî mâhiyette olduğu ve çok önemli olduğu için bazı bölümlerinin kırmızı ve altın renklerle kaleme alındığı kaydedildi. 1470 yılına ait olduğu sanılan kitabın altın yaldızlar ile süslü ilk sayfasında 'Sultan Murad'ın oğlu Sultanların Sultanı İslam'ın Sultanı Mehmet Han' şeklinde bir de hitap yer alıyor. El yazması kitabın 60 bin sterlinden açık arttırmaya çıkacağı kaydedildi.

Cafer Gazi'ye ait koleksiyonda ortaya çıkan kitaplar arasında yine Fatih Sultan Mehmet Han'a hitaben Ahtır Alaaddin ibn Ömer ibn Mufaddal tarafından 1466 yılında kaleme alınan 'El Hidayet El Hikmet', Türk dünyası için oldukça önemli sayılan Ali Şir Nevai'nin 1500 yılında kaleme aldığı 'Divan' isimli şiir kitabı, III.Murat'a hitaben yazılmış bir şiir kitabı ve birçok paha biçilmez el yazması Kur'an-ı Kerim ve Osmanlı minyatür ve hat sanatından örnekler de açık arttıtmaya çıkarılacak eserler arasında.


Christie's Müzayede Evi İslam Eserleri ve Halıları Direktörü William Robinson, Fatih Sultan Mehmet'e ait kitaplar, bir benzeri daha bulunmayan Kutsal Kâbe-i Şerif'i tasvir eden İznik çinisi ve paha biçilemeyen Fatimi Kristal İbriği'nin özel güvenlikli depolardan çıkartılarak görüntülenmesine imkan verdi. Robinson, eserleri tanıtırken, Fatih Sultan Mehmet Han'ın bir yıllık hocalığını yaptıktan sonra sultana karşı şahsi saygı ve sevgisine istinaden Mehmet Bin Feramiz Bin Ali'nin 30 yıl önce yazdığı dini kitabı Sultan Mehmet Han'a hitaben tekrar yazdığını ifade etti.

Robinson, "Zamanında Osmanlı İmparatorluk Kütüphanesi'nde yer alan birçok Türk el yazması eser de müzayedede yer alacak. Fatih Sultan Mehmet'e ait olan kitaplar ve eşi benzeri bulunmayan, üzerinde Kutsal Kâbe-i Şerif'i tasvir eden İznik çinisi ile paha biçilemeyen Fatimi ibriği, en öne çıkan sanat eserleri" şeklinde konuştu.

Müzayede için özel olarak bastırılan 450 sayfalık kitabın kapağını da süsleyen Kâbe-i Şerif tasvirli İznik çinisinin diğer İznik çinilerinden farklı olarak, san'atkar Rüstem Osman Bin Muhammed tarafından imzlandığını söyleyen Robinson, "Kutsal Kâbe çok net bir şekilde tasvir edilmiş ve o dönemde yer alan kuleler ve dört mezhebi tasvir eden binalar isimleri ile yer almıştır. Bu ilk defa bir İznik çinisinde bu kadar net olarak görülüyor. Hatta eserin sahibinin ismi dahi çinide yer alıyor" dedi. Kutsal Kâbe tasvirli İznik çinisinin 250 bin sterlinden alıcı bulması bekleniyor.

 

Koleksiyoncuların hayalini süsleyen ve dünyada en çok elde edilmesi arzulanan İslam eserlerinden olan 10. asır sonu Mısır Fatimi Hanedanlığı dönemi kristal ibriğinin rekor fiyata alıcı bulması bekleniyor. Açık arttırmaya 3 milyon sterlin gibi astronomik bir rakamla başlanacağı belirtilirken dünyada sadece altı tane kalan ve kor, tek parça kaya kristalin işlenmesi ile elde edilen ibriğin beklentilerin de üzerinde bir rakama satılacağı kaydediliyor.

Robinson, "1862 yılından beri ilk kez bir Fatimi Kristal İbriği satışa çıkıyor. İlginin olağanüstü olacağını tahmin ediyoruz. Dünyadaki diğer Fatimi kristal ibrikleri Orta Çağ'dan beri aynı bulundukları yerlerdeler" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21