• BIST 9096.77
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Egeli Turizmciler, olağanüstü halin bir an önce kalkmasını istiyor

Egeli Turizmciler, olağanüstü halin bir an önce kalkmasını istiyor
Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, genel kurulda tek liste ile gidilen seçimde güven tazeledi

TURİZMİN SESİ


Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmciler olarak olağanüstü halin bir an önce kalkmasını istediklerini söyledi. Turizmin iş yapabilmesi için olağanüstü halden çıkılması gerektiğini dile getiren İşler, “Cumhurbaşkanımız da söyledi. Olağanüstü halin bir an önce kalkması lazım” dedi. Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) 20. Olağan Genel Kurulu Wyndham Grand İzmir Ozdilek Otel’de gerçekleşti. ETİK üyesi Egeli turizmcileri bir araya getiren genel kurula İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir İl Kültür Müdür Vekili Murat Karaçanta, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Ege Turizm Derneği Başkanı Prof. Dr. Alp Timur, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir ve sektör temsilcileri katıldı.

Taşbaşı: İzmir önemli bir turistik destinasyon

Genel kurulda konuşan turizmden sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, sahip olduğu değerleriyle İzmir’in çok önemli bir turistik destinasyon olduğuna dikkat çekti. İzmir’in Türk turizminin ivmelenmesinden yeterince pay alamadığını anlatan Taşbaşı, “Burada Antalya’daki gibi büyük tesisler yapılamadı. Ulaşım açısından burası bir hub olmadı, direkt uçuslar konulamadığı için yeterince turist alamadık, ama İzmir Türkiye’nin az bozulan şehirlerinden biri” diye konuştu.

İzmir’de sektörel birlikteliğin olmadığını anlatan Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, ETİK’in genel kurulunin sektör açısından önemli olduğunu vurguladı. Taşbaşı, “Ben hem Türkiye hem Türk turizmi açısından karamsar değilim. Emek hiç yerde kalmıyor. Emek vermekten hiç çekinmeyin. Emekleriniz karşılıksız kalmaz. İzmir turizminin de gelecek yıllarda hak ettiği yerlere geleceğine eminim” dedi.

Karaçanta: Turizm rakamlarındaki artış sevindirici

İzmir’de turizm rakamlarındaki artışın sevindirici olduğunu belirten İzmir İl Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, 2018 yılının ilk beş ayında yüzde 26, yalnızca Mayıs ayında yüzde 32 artış yaşandığını söyledi. İzmir’e üç müze kazandırılması çalışmasının hızla sürdüğünü kaydeden Karaçanta,“Ege Medeniyetleri Müzesi’nin yıl sonuna kadar projesinin tamamlanacak. Demiryolları Müzesi’ni, Bergama Müzesi’ni yapıyoruz. Bazilika’yı tamamladık. En önemlisi kültür merkezimizi ise 9 Eylül’de açacağız’ diye konuştu.

Özkardeş: Sektörün ilk ve en dinamik derneği

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve ETİK üyesi Oğuz Özkardeş ise ETİK’in 1958 yılından bu yana 60 yıldır sektörde hizmet veren Türkiye’nin ilk ama aynı zamanda en dinamik turizm derneği olduğunu söyledi.”İhtiyaçlar ortada, İzmir’in gelecekteki vizyonu da ortada” diyen Özkardeş, oda olarak İzmir turizminin vizyonunu geliştirmek için sektöre ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Ediz: Turizm alanlarının planlaması tamamlanmalı

ETİK Danışma Kurulu Başkanı, eski İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, ETİK’in 60 yıllık birikimiyle İzmir’de turizmin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi. Ediz, “İzmir’de özellikle turizm alan ve merkezlerimizin planlamasını tamamlayarak turizmcilere sunulması gerekiyor. Sağlık sektöründe bölgemizdeki yoğun jeotermal sektörün değerlendirilerek turizmin çeşitlendirilmesi önemli” dedi.

Tercan: İzmir’de her şey var, tanıtım yok

Genel kurulda ETİK’in Mayıs ayında yayımlanan yönetim raporundaki verileri paylaşan ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Tarih var, kültür, deniz var. İzmir’in hiç bir bahanesi yok. Her şey var İzmir’de. Ama tanıtım yok” diye konuştu. 5393 Sayılı Belediye Yasası’na göre turizm ve tanıtımın belediyenin asli görevlerinden olduğunu anımsatan Tercan, “Bu belediyenin kanuni görevi. Belediyenin aslı görevi turizm ve tanıtım, hobi değil” diye konuştu. 

Bülent Tercan, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’nın (İZTAV) kent tanıtımı için mutlaka hedef koyması gerektiğini söyledi. Tercan, “İZTAV kendisine yılda 5 milyon yabancı turist hedefi koymalı. Hedef yerli turist değil. Yerli turiste yapılan reklam da abes. Bize yabancı turist lazım. Kontrol yapılabilmesi için İZTAV’ın bu hedefi koyması gerek” dedi.

İşler: OHAL bir an önce kalkmalı

Genel kurulda konuşan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizmciler olarak bir an önce olağanüstü hal uygulamasının kalkmasını istediklerini belirtti. Turizmin iş yapabilmesi için olağanüstü halden çıkılması gerektiğini dile getiren İşler, “Cumhurbaşkanımız da söyledi. Olağanüstü halin bir an önce kalkması lazım. Neden? Çünkü pazarımızın çoğu Avrupa. Avrupa demokratik olan, insan özgürlüğünün temsil olduğu ülkelere seyahat ediyor. Yatırımcısının hakkını hukuk karşısında arayacağı ülkeler arıyor” diye konuştu.

Çözüm bekleyen sorunlar var

Turizm sektörünün önünde çözüm bekleyen ciddi sorunlar bulunduğunu anlatan Mehmet İşler, “Turizmci çok bunaldı. Son iki yıldan beri turizmcinin başına gelmeyen kalmadı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Döviz akşam yatıyoruz iniyor, sabah kalkıyoruz çıkıyor. Turizmci dövizin ne kalkmasını ne inmesini istiyor. Turizmci istikrar bekliyor. Ecrimisil sorunu öylece duruyor. Ecrimisil deyince, Türkiye’nin bir numaralı yaralı yeri Çeşme. Yasalar, mevzuat, elektrik-su indirimi, ecrimisil, yabancı çalışanlar kanayan yaralar. Kestirmeden istediğimiz şu: Seçimler bitti, kaldırın olağanüstü hali. Turizmcinin önünü kapatmayın. Ekonomi için en önemli getir ihracat. Var mı turizmden büyük inovatif bir ürünümüz? Turizm ihracat getirecek tek sektör, önünü kapatmayın.”

“İZTAV iç turizme yöneldi”

İzmir’in tanıtım konusunda sorunları olduğuna değinen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, İZTAV’ın büyük umutlarla kurulduğunu ama daha çok iç turizme yönelerek kaynakları doğru kullanamadığını belirtti. “İktisat Kongresi’nin yapıldığı İzmir’i parlatmamız, kongreler yapmamız, bunun için iyi organize olmamız lazım” diyen İşler, turizmciler için önemli bir fuar olan Travel Turkey’in yerli turisti yurt dışına gönderen değil, yurt dışından Türkiye’ye turist getiren bir fuar haline gelmesi gerektiğini söyledi. İZFAŞ’ın TÜRSAB ile birlikte gerçekleştirdiği Travel Turkey’in artık Ege Rivierası’nı destekleyecek bir aktivite haline gelmesi lazım” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

Travel Turkey masasında otelci de olmalı”

“Bunun için de bu fuarda, o masada otelcilerin de olması gerek, Travel Turkey’i otelciler yönetmiyor, acentacı, fuar yaptım diyen Büyükşehir yönetiyor. Büyükşehir’in yaptığına karşı değilim. Israrla söylediğim şey o masada yatırım yapan otelcilerin de olması. Onların da odalarının dolacağı konsept haline dönüşmesi gerek fuarın. Bunu yıllardan beri söylüyorum ve bunu söylediğim için İZFAŞ yönetimiyle tersim. Gelin Travel Turkey’i İzmir’i tanıtan fuar haline getirelim, otellerimiz dolsun, bize turist gelsin. Sağlık turizmi daha çok tanıtılsın.”

Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, genel kurulda tek liste ile gidilen seçimde güven tazeledi. Yeni yönetim kurulu İşler’in başkanlığında oluştu. ETİK’in 60 yıldan beri Türk turizmine hizmet veren, kurumsal kültürü olan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, “60 yıl emekle yoğrulmuş bir aile olduk. ETİK’i çalışmalarımızla TÜROFED’in önemli bir üyesi haline getirdik. Katkılarınız için teşekkür ederim” dedi. Başkanlığı TÜROFED’in güçlü başkan adaylarından biri olarak devredeceğini kaydeden İşler, “Bu benim ETİK’te son başkanlık dönemim. Şimdiden görevi alacak arkadaşımız için çalışmamız gerekiyor. Gözüm arkada kalmayacak. Yeter ki tek adayla yola çıkalım, bölünüp parçalanmayalım, birliğimiz bozulmasın” diye ekledi.

İşler’den birlik mesajı

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir’i bu göreve seçilmesinden ötürü kutlayan Mehmet İşler, yeni yönetim kuruluna başarılar diledi. İşler, “ÇEŞTOB, ETİK’in bir parçasıdır. İlk fırsatta ÇEŞTOB ile bir araya gelip el ele pozitif bir mesaj vermek istiyorum. Paylaşamadığımız bir şey yok. Tek bir İzmir var. Bu sandalda hepimiz beraberiz. İri, diri ve bir oldukça yenilmeyiz” dedi. Mehmet İşler, konuşmasının sonunda “otelcileri temsil etmek üzere İzmir Ticaret Odası yönetiminde yer alan” turizmci Oğuz Özkardeş’e, “tüm Wyndham Otelleri içinde en iyi ödülünü alan” Wyndham Grand İzmir Ozdilek Genel Müdürü Funda Çam’a, “tanıtım için fuar Çin’de bile olsa giden, dünyadaki tüm seyahat fuarlarını bir Evliya Çelebi gibi dolaşan” Boyalık Beach Hotel - SPA Çeşme Genel Müdürü Orhan Belge’ye, “Abdülaziz Ediz’den aldığı bayrağı heyecanla taşıyan” İl Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta’ya, “Kemeraltı Kent Çalıştayı’nda sektörü başarıyla temsil eden” Reyhan Koç’a, “misafir memnuniyeti alanında 800 Hilton Oteli arasında birincilik ödülü alan” Sevil Görgülü’ye ayrıca teşekkür etti.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Murat Karaçanta’ya, Wyndham Otel Genel Müdürü Funda Çam ve Hilton Garden Inn Bayraklı Genel Müdürü Sevil Görgülü’ye sektöre katkılarından dolayı teşekkür ederek ebru sanatı uygulanmış doğaltaşlardan oluşan birer plaket verdi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21