• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Dijital çağın öne çıkan en iyi İK uygulamaları gündeme taşındı

Dijital çağın öne çıkan en iyi İK uygulamaları gündeme taşındı
50’den fazla şirketin insan kaynakları direktörleri şirketlerinde en iyi İK uygulamalarını ve yaşadıkları örnek deneyimlerini paylaştılar

TURİZMİN SESİ


THY İnsan Kaynaklarından Sorumlu  Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, Microsoft Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon ve Dominos Pizza İK Direktörü Nilüfer Değirmenci, çalışan bağlılığı konusunda şirketlerinde en iyi İK uygulamalarını ve yaşadıkları örnek deneyimlerini paylaştılar.

Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene “Her şirkette yüzde 5-7 oranda bulunan yıldız kategorisindeki çalışanların yüzde 70’i kurumlarının müşteri memnuniyeti konusundaki performansını ortalamanın üzerinde görürken, bağlı olmayanlarda bu oran yüzde 20’ye geriliyor” dedi.

Üst Düzey Yönetici Yerleştirme ve İK Danışmanlığı alanında Türkiye’nin önde gelen şirketi Ergene Consulting & HGA Group’un, Microsoft işbirliği ile düzenlediği “21. Yüzyılda Çalışan Bağlılığı ve Müşteri Deneyimleri” konulu etkinlikte, dijital çağın öne çıkan insan kaynakları ve en iyi İK uygulamaları gündeme taşındı. Çalışan bağlılığının şirket verimliliğini yüzde 25 artırdığının vurgulandığı toplantıya, Türkiye’nin çeşitli sektörlerini temsil eden 50’den fazla şirketin insan kaynakları direktörleri katıldı. 

THY İnsan Kaynaklarından Sorumlu  Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, Microsoft Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon ve Dominos Pizza İK Direktörü Nilüfer Değirmenci düzenlenen panelde, çalışan bağlılığı konusunda çalıştıkları şirketlerde en iyi İK uygulamalarını ve deneyimlerini paylaştılar. Mindfulness (Farkındalık) konusunun Türkiye’de gelişmesine öncülük eden MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zümra Atalay da, etkili liderlik, özkabul, insanın kendi yaşamına odaklanmasının iş hayatına yansıması ile dürtüsel yerine seçilmiş tepkiler vermenin iş yaşamına yansıyan pozitif etkisini anlattı. 

Murat Ergene: “Çalışan bağlılığı şirket verimliliğini yüzde 25 artırıyor.”
Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, toplantının açılışında panel moderatörü olarak yaptığı konuşmada, General Electric şirketinin efsane CEO'su Jack Welch’in işaret ettiği “çalışan memnuniyeti, çalışan bağlılığı ve nakit akışı” olmak üzere üç parametrenin, şirket performansındaki kritik önemini hatırlattı. Çalışan bağlılığındaki artışın, şirket verimliliğini yüzde 20-25’e varan oranda artırdığına dikkati çeken Murat Ergene, “Araştırmalara göre ülkemizde çalışanların sadece yüzde 7’si işini seviyor, yüzde 63 çoğunluk ise iş yerine bağlı olmadığını belirtiyor. İşyeri ile gönül bağındaki bu kopukluk, çalışanların aktif olarak iş aramaya yöneltme oranını yüzde 30’a çıkarıyor” dedi.

Bir başka uluslararası araştırmadan örnek veren Murat Ergene, çalışanın kuruma bağlılığının doğrudan üretkenlik, ürün ve hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyeti gibi alanlarda iş performansına etkilediğini belirtti. Bağlılığı yüksek çalışanların iş performanslarının daha yüksek, devamsızlık oranları ve işten ayrılma eğilimlerinin daha düşük olduğunu ifade eden Murat Ergene, “Örneğin yıldız kategorisindeki çalışanların yüzde 70’i kurumlarının müşteri memnuniyeti konusundaki performansını ortalamanın üzerinde görürken, bağlı olmayanlarda bu oran yüzde 20’ye geriliyor” şeklinde konuştu. Ergene, son 10 yılda ülkemizde giderek artan sayıda kurumsal akademilerin, şirkete bağlılığı olmayan veya kararsız çalışanların eğitiminde önemli rol oynadığını kaydetti.  

Abdulkerim Çay: “THY’da çalışan memnuniyeti Türkiye standardının üzerindedir.” 
THY İnsan Kaynaklarından Sorumlu  Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay da, toplantı panelisti olarak yaptığı konuşmada, 60 bin istihdamı ile THY’nın bir hizmet şirketi olduğunu belirtti. Sürekli iletişim halinde oldukları için sektörlerinde çalışan memnuniyetinin doğrudan müşteriye yansıdığını ifade eden Çay, “Her yıl yapılan anket çalışmasına göre THY’ında çalışan memnuniyeti, Türkiye standardının üzerinde çıkıyor” dedi. THY’nın, transfer merkezi İstanbul üzerinden 100’den fazla ülkede, yaklaşık 300 istasyona sefer düzenlediğini söyleyen Çay, bu istasyonlara atanan iyi yöneticilerin, istasyon karlılığını doğrudan olumlu yönde geliştirdiklerini söyledi. 

Çalışan bağlılığı açısından değerlendirildiğinde şirketlerinde öne çıkan konularından birisinin ‘yönetici takdiri ve kariyer planlaması’ olduğunu kaydeden Abdulkerim Çay, diğer sektörlerden farklı olarak THY’ında çalışan bağlılığını pozitif etkileyen uçuş haklarının önemini vurguladı. THY’nın marka değerinin yüksek olduğunu ve turnover’in yüzde 5’ler civarında kaldığına dikkati çeken Çay, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün THY’nın uçuşu olan ülkelere ticaretimiz 5 kat kadar artıyor. Örneğin Venezuela’ya ilaç satıyoruz. Bu olanaklar THY’nın bu ülkelere uçuşları sayesinde gerçekleşiyor. Milli bir iş yaptıkları için kurum çalışanlarımızın ciddi manevi tatminleri var ve bu şirkete bağlılıklarını güçlendiriyor.”

Alanında ilk master programı
THY’nın geçtiğimiz yıl İTÜ ile başlattığı ve Harvard’dan davet edilen hocalar ile bu yıl da devam eden uluslararası iki yıllık Master Programı’nın alanında ilk olduğunu belirten Abdulkerim Çay, yarısını THY çalışanları, diğer yarısını ise yabancıların oluşturduğu program ortaklarından birinin de Airbus olduğunu söyledi. Çay, çalışanların fikirlerini paylaştıkları ve yarıştıkları bir diğer uygulamanın, genel müdür başkanlığında bir heyet tarafından değerlendirilerek hayata geçirildiğini, şirkete katkı açısından bu uygulamanın da çalışan bağlılığını desteklediğini dile getirdi.

Esra Gaon: “Yapay Zeka Kadın Hareketi’ni başlattık.” 
Microsoft Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon da konuşmasında şirket olarak Türkiye’de kadın çalışan istihdamlarının yüzde 40 düzeyinde olduğunu belirtti. Başlattıkları Yapay Zeka Kadın Hareketi’nin, yıldız kadın çalışanlardan oluşturulduğu dile getiren Gaon, bu hareketi yazılım sektöründeki değişim ve gelişmelere kadınların daha fazla dahil etmek ve yapay zekayı kişisel gelişime aktarabilmek amacıyla başlattıklarını söyledi. Projede kadın çalışanlar iki haftada bir toplantı düzenleyerek yapay zeka hakkında fikir alışverişinde bulunuyorlar ve yeni projelere yön veriyorlar. 

Türkiye’de 400, Ortadoğu ve Afrika ile birlikte 3 bin kişilik bir organizasyona sahip Microsoft için “çeşitlilik, kapsayıcılık ve çalışan bağlılık” olmak üzere üç önemli konunun altını çizen Esra Gaon, yıldız çalışan oranının şirketlerinde yüzde 20 oranında olduğunu söyledi. Sadece büyük üniversitelerden değil, Anadolu üniversitelerinden de en iyi insan kaynağını istihdam eden bir kurum olduklarını kaydeden Esra Gaon, diğer önemli İK uygulamalarını şöyle anlattı: 

“Drama, çalışan enerjisini artırmada kullandığımız uygulamalardan biridir. İstekli 40-45 çalışanımız profesyonel tiyatroculardan drama dersi almıştır. Drama derslerini, teknoloji odaklı çalışmalarımızda kullanıyoruz. Ayrıca, yükselen trend olan ‘tersine mentörlük’ uygulamasından yararlanan bir şirketiz. Her genel müdür yardımcımızın genç bir mentörü var ve bu gençler bizleri farklı noktalardan aydınlatıyorlar.”

Nilüfer Değirmenci: “Dominos Pizza girişimcilik sistemini sahiplenen bir şirkettir.”  
Dominos Pizza İK Direktörü Nilüfer Değirmenci de konuşmasında, Dominos Pizza Türkiye olarak, Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya olmak üzere 4 ülkede faaliyet gösterdiklerini söyledi. Sadece Türkiye’de 540 şubede, 7.500 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Değirmenci, restoran hizmeti veren ve şube yöneten bir organizasyon olduklarını dile getirdi. Değirmenci, “Halihazırdaki şubelerimizin üçte biri, Donimos Pizza çalışanları tarafından kurulmuştur. Çalışanlarımız ile hayal ortaklığı kuruyor ve girişimcilik sistemini sahipleniyoruz” dedi.

Şirkette çalışan bağlılığının operasyondan başladığını ve her şubenin birinci derecede sorumlusunun restoran müdürü olduğunu kaydeden Değirmenci, sözlerini şöyle tamamladı: “İşe alımlardan eğitimlere kadar, her konudan restoran müdürlerimiz sorumludur ve her şubemiz aslında bir ailedir. ABD’de restoran müdürleri aynı noktada 20 ortalama yıla kadar çalışmaktadır. Sıradışı ve büyüyen bir firma olmanın yanında, kariyer açısından da çok büyük fırsatlar sunan firmayız. Pizza getiren bir motorcu, yarın restoran müdürü olabilir. Çalışanlarımıza hayal ortaklığı dediğimiz bir fırsat sunuyoruz.”

Hangi şirketler katıldı?
Toplantıya; Abdi İbrahim, Arkas Holding, Atasay, Ayaydın Miroglio Group, British American Tobacco, Çelebi Aviation Holding, Defacto, FLO Mağazacılık, Koton, LC Waikiki, Lityum, Mars Logistics, Penta Teknoloji, Turcas Petrol, QNB Finansbank ve TÜVTURK gibi Türkiye’nin çeşitli sektörlerini temsil eden 50’den fazla şirketin insan kaynakları direktörleri katıldı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21