• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Turgut Acar Öykücülüğü

DURSUN ÖZDEN

Geçen hafta Turgut abi ve oğlu ile birlikte öykü tadında kahve içtik, lafladık ve ağız dolusu güldük… “55 Soruda Turgut Acar Öykücülüğü”nü tartıştık. “Penguen Oteli”nin lobisinde, “Acar” ve şiir tadındaki öykülerle “Gezi Aydınlığı”nda voltaladık, yeniden…

“Akşam alacasını giyinmiş karanlık gecesini bekliyor. Ali Usta, tümseğin kenarına çömelmiş duruyordu. Sokağa yavaş yavaş inen karanlığı okşuyordu sanki… Bu nedenle de Ali Ustanın dertlerini anlamak olanaksızdır… Ama ben, her şeyin ötesinde öleceklerini bile gözlerinden anlarım… Nasıl mı, kırmızıdan pembeye, sonra da beyaza dönüşür gözleri…” 

“55 Soruda Turgut Acar Öykücülüğü” kitabında, 44. soruya Acar’ın verdiği yanıt şöyle: “Öykü kişileri iki türlüdür bende. Bir türlüsü; hiç usumda yokken, birden karşıma çıkar, “yaz beni” der. Alırım ben onu, kendi kalıplarımdan geçirip yazarım. Ötekini kendim yaratırım. Her ikisinde de kişilerim huysuzdur. Başlarını alıp gitmek isterler ama izin vermem. Diyeceğim, öykü kişilerimi şımartmam. Dizginler hep elimdedir. Bazen beni yendikleri de olur, ses çıkartmam. “Var olsun” derim, arada bir. Genellikle ben de, ne dersem ol olur sonuçta…”

İçinde, özünde insan olan ve toplumcu gerçekçi edebiyatın yankısı denilebilecek türden öykülerin yazarı Turgut Acar’ın öyküleri; dil bayrağımız Türkçenin zenginliği anlaşılırlığı, duruluğu, Türk kültürü ve Anadolu insanının gerçeklerine yaslanmaktadır. Ondan beslenmektedir…

Yaklaşık otuz yıldır benimde içinde olduğum; Fazıl Hüsnü Dağlarca, Salah Birsel, Ahmet Miskioğlu, Mustafa Öneş, Mehmet Başaran, Muzaffer Uyguner, Yılmaz Çongar, Anıl Merişenli, Sencer Karacalıoğlu, Necati Tosuner, Hürriyet Yaşar, Mehrizat Poyraz, Türkay Korkmaz, Nevra Bucak, M. Günay Demiray, Nevzad Odyakmaz, Lütfi Kaleli, Gülseren Engin, Mustafa Yılmaz, Tanju Akerman, Eray Canberk, Hasan Taşçı, Zeynep Aliye, Tansu Bele, Elif Sorgun gibi pek çok edebiyatçının katıldığı Kadıköy ve Bostancı Edebiyat Sohbetleri etkinliklerinde; diğer dost ve abilerin yanı sıra, Turgut abinin yeri farklıdır. Dinlemesini ve yerinde konuşmasını bilen, zamanını ayarlayan, gereksiz lakırtılardan ve dedikodulardan hoşlanmayan, ağız dolusu gülmeyi ve rakı sofrasının kurallarına uymayı, seven-bilen, aksakal-bir yeni zamanlar dervişidir Turgut Acar. Dadaş onuru, vakur duruşu, aydın belgeliği ve dost Anadolu insanı yardım severliği ile göze batan Turgut Acar, yüzünü dolduran ve ağzını kapatan gür bıyıkları ve şavkıyan sevecen gözleri ile güven vermektedir çevresine…  

Tüm dünyadaki savaşlar, açlar, yolsuzluk ve yoksulluklar yanı sıra; sevgide odaklanma, sevgiyi sebil eyleme, mutluluk ve güzellikler ilgilendirir Turgut Acar’ı… Ülkemizin her köşesinde ve yanımızdaki her şey Acar’ı, odak noktasından avlar ve  içine çeker… Yazar anılarda yaşar ya da anıları yaşatır; yalın, süzsüz, abartısız ve imge yüklü şiir tadındaki candan öykülerinde… 

Asırlık öykü çınarı Turgut Acar abi ile Ekim 2019’da yaptığım dost sohbetinde, yazı ve öykü serüvenini şöyle özetledi: “Dursuncuğum, yazarken asla konu bulmakta zorluk çekmem. İçinde insan olan, insan ve doğa sevgisine dayalı, daha doğrusu sevgiye dokunan her konuyu öykülendiririm. Yazarken kimseye öykünmem. Kendi bildiklerimi, görüp yaşadıklarımı, say ve yalın bir Türkçe ile büyük önem gösteririm. Bu büyük dilin tadını kağıda dökmek için kılı kırk yararım. Öykülerimde halk dilini yeğlerim. Bunu yaparken sözcüklerin en sevimli olanlarını seçerim. Birbiriyle sevişen sözcüklerin yan yana gelmesini sağlarım. Öykü üzerine söylenecek çok şey vardır. Son söz olarak şunu derim: Öyküde söz cambazlığı, artı süsleme; özün anlaşılmasına ket vuracağı gibi akıcı olmaktan da uzaklaşır.  İyi öykü sözün hasıyla yazılır…”

Tüm dünyada emperyalizme karşı, bağımsızlık ve özgürlük savaşı veren mazlum ulusların esin kaynağı Baş Komutan Kemal Atatürk’in izinde ve Anadolu Medeniyeti aydınlığında; Dil kirliliği ile savaşım veren ve dil bayrağımız Türkçenin arınmasından yana olan usta öykücü Turgut Acar’ın, okullarda mutlaka okunması gerekli acar öykülerini, haz duyarak ve doyarak okumanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyoruz, yeniden… İyi ki varsın sevgili abim, güçlü yazar ve can dostum Turgut Acar…

Dursun Özden (Şair-Gezi yazarı)

Turgut Acar tüm kitapları seçkin kitapçılarda ve internet satış noktalarında…

55 Soruda Turgut Acar Öykücülüğü-Turgut Acar

İkinci Adam Yayınları, 1. Baskı: Ekim 2016

192 sayfa, Selefonlu karton kapak

ISBN 978-605-306-063-5  
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21