• BIST 9237.96
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Tokat Ballıca Mağarası Şifa Dağıtıyor

BORA ÖZGEN

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin bir ekip ile araştırma yaptığı, Ballıca Mağarası’nın astım, bronşit gibi solunum yolları hastalığına iyi geldiğini tescilleyip, duyuruda bulunulacağı yetkililer tarafından aktarıldı. Girişten 75 metre, rehber ile güvenli bir iniş gerçekleştiriyorsunuz. Daha sonrası için güvenlik sebebiyle izin verilmiyor. Yetkililerin söylediği, mağaranın derinliği belirsizliğini koruyor. Dağcılar tarafından incelendi. Küçük bir alandan geçilerek 2000 mt gidilerek profesyoneller tarafından 1 hafta mağaradan çıkmaksızın incelemelerde bulunuldu. Dağcılar tarafından aktarılan bilgiye göre, hala mağaranın sonu gözükmediği yönünde. 

1995 yılında turizme açılan Ballıca Mağarası; Havuzlu Salon, Büyük Damlataşlar Salonu, Çöküntü Salon, Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon, Yeni Salon, Fosil Salon, Yarasalı Salonları ile ziyaretçilerini hayran bırakıyor.  Milyonlarca yılda oluşan doğa harikası mağaranın henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri de gizemini korumayı sürdürüyor. Yaşı yaklaşık 3,5 milyon yıl olarak tespit edilen Ballıca Mağarası, şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olurken, özgün Soğan Sarkıtları görsel şöleniyle uluslararası bir önem taşıyor. Bu mağara tek girişli olduğu için yarasalar giriş - çıkış olarak ziyaretçilerin giriş yaptığı kapıyı kullanıyor. Eğer bir başka çıkış olsaydı, yarasalar o kapıyı kullanırdı dendi. Mağara içinde doğal havalandırma sistemi de devrede, bunlar nerede olduğu bilinmiyor ama içeriye oksijen takviyesi olduğu söylendi.

SOLUNUM YOLLARI HASTALARI AKIN EDİYOR
Ballıca Mağarası, temiz oksijenli havası ile KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve astım hastalarına şifa oluyor. Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde, deniz seviyesine göre 1.085 m. rakımda yer alan Ballıca Mağarası yaz-kış ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 seviyesinde. Mağaraya erken saatlerde gelen hastalar belirli noktalarda oluşturulan banklarda 3-4 saat oturarak bol bol oksijen alıyor. Dışarıda oksijen tüpü ile dolaşan hastalar mağarada oksijen tüpü takmadan rahat nefes alabiliyor.

Ballıca Mağarası Rehberi, tabiat parkı olarak ilan edilen mağara ziyaretçilerinin, yerli ve yabancı turistlerin, her geçen gün arttığını söyledi.  “Turistlerin yanı sıra yakınları tarafından getirilen astım ve KOAH hastaları, bu mağara içinde zaman geçiriyorlar” dedi. 

Ballıca Mağarası’nın oluşumu 3,5 milyon yıl önce başlamış. Günümüzde de bu oluşum devam ediyor. Hala aktifliğini koruyan bir mağara olarak günümüz insanlarının ziyaretine açık. Mağara akşamdan sabaha kendini temizliyor. Mağara içinde doğal havalandırma sistemi de devrede bulunuyor. Bu havalandırma sistemi nerede olduğunu bizlerde bilmiyoruz. Ballıca Mağarası oksijen takviyesi olduğu biliniyor.

BALLICA MAĞARASI İÇİNDE GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ
Ballıca Mağarası içinde güvenlik çok önemli alçak geçişlerde baş çarpmalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Merdivenler nemli olduğu için kayabiliyor. Kenarlarda tutamaçlar var, tutulması, sağlam basılarak inilmesi ve çıkışta ise yavaş ve dinlenerek çıkılması öneriliyor. Birde Mağara içinde yol güzergâhı bulunuyor. Bu yol güzergâhı rehber tarafından baret ve bone (isteğe bağlı) takılarak güvenli bir gezi yapılması tavsiye ediliyor. Bazı uyarılar yapılmakta ve girişte bulunan panoda yazmaktadır. Elektrik ile aydınlatıldığı için gezi güzergâhının dışına çıkılmaması önemle söyleniyor. Mağara içinde yarasa ve beyaz fareler yaşam sürdürüyor. Bu beyaz fareler ıslak zemin üzerindeki elektrik kablolarını kemirdiği için ziyaretçiler elektrik çarpma riskine karşı rehberler tarafından uyarılıyor. 

Bazen bu uyarılar karşısında silahla bile tehdit edildiğini tarafımıza bildiren yetkili, “Biz güvenli bir mağara gezisi için çalışıyoruz. Buraya gelen herkesin güvenli bir gezi yapması bizleri mutlu eder. Böylesi görsel bir hazine nerede var? Biz bu güzelliği koruyup, bizden sonraki nesillere aktarmalıyız. Bunun için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Turizminsesi.com ekibi olarak Ballıca Mağarası’nı gezdik ve böylesi bir güzellik karşısında şaşırdık. Ancak bu mağara için yapılması gerekenler bulunuyor. 75 mt gibi bir derinliğe inmek şart değil. Sağlık sorunları sebepleriyle gelen vatandaşlar 75 mt aşağıya inişli yol güzergâhında rahatsızlandığını düşünürsek, aşağıdan yukarıya çıkması ve ambulansın yukarıdaki alana gelmesi oldukça zor. Her iki taraftan da mağara girişine merdivenle çıkılıp, sonrasında mağara giriş kapısından içeri giriliyor.  Mağara içinde ise, sağlık ekibi bulunmuyor. Sağlık için tedavi için gelen insanların güvenliği ise, öncelikli olmalıdır. Giriş için bir biletleme sistemi varsa sağlık personelinin de olması gerekmektedir.

Ayrıca Ballıca Mağarası girişinde, bir ekran üzerinde, tanıtım videosu şart. Ballıca Mağarası’nın bir filmi çekilip, ziyaretçilere izletilmelidir. Sonrasında broşür verilmeli, CD vb. ise satılmalıdır veya ücretsiz verilmelidir. Her şeyden önce Ballıca Mağarası’nı gelip, görülmesi gereken yerler listesine eklemelisiniz...
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21