• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

TÜROB Nezaket, Sevgi, Abilik ve Kardeşlik İle Başkanını seçti

TÜROB Nezaket, Sevgi, Abilik ve Kardeşlik İle Başkanını seçti
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, kendine yakışan nezaket içerisinde görevini, yıllardır birlikte olduğu bir kadroya bıraktı

TURİZMİN SESİ


Turizmci Serhad USLAN TÜROB Genel Kurulu ardından bir yazı kaleme aldı.

Serhad Uslan’ın kaleme aldığı yazıyı sizlere aktarıyoruz.

 

Kısıtlı imkanlarıyla birçok işi başaran, yurt içi ve yurt dışı çalışmalarıyla sektöre yararlı, kalıcı ve sürdürülebilir emekler veren ve bu konuda emsal örgütlerden çok daha başarılı olan, bu tür kurumlarda nerdeyse geleneksel hale gelen kavga, döğüş, patırtı gürültü hadiselerinin yaşanmadığı bir genel kurulun sonunda, nezaketi, sevgisi, abiliği ve kardeşliği ile sevgili TÜROB Başkanı Timur Bayındır, kendine yakışan nezaket içerisinde görevini, yıllardır birlikte olduğu bir kadroya bıraktı. Türkiye turizmine yaptığı önemli katkılar, sürdürülebilir projeler, sosyal ilişkilerdeki başarılar ve bu ilişkilerin getirdiği, sektöre çok önemli katkıları ile TÜROB, olanakları doğrultusunda yaptıkları ve başarıları ile doruk noktasına gelmiş bir meslek örgütümüz oldu. Bundan sonra yapılacak ise bu başarıları bir adım ötesine taşımak ve yapısına yeni bir boyut kazandırmaktır. Tabiki zirvedeki bir oluşumu devralmak, zirvenin ötesine gitmek gibi önemli bir sorumluluğu da beraberinde getirdi. Bundan sonra çok kolay olmayacağa benziyor. Ancak, yeni yönetimin bunu başaracağı inancı içerisindeyim. Bunu yapabilmek ise planlı bir gelişme ve ardından daha büyük yönetimlerin sahibi olmaktan geçiyor. Peki ne yapmalı? 

NAÇİZANE ÖNERİM VE GÖRÜŞLERİM ŞÖYLEDİR Kİ;
TÜROB’un öncelikle üye sayısını en az iki katına çıkartması ve bu gücüyle TÜROFED teki güçlü yerini alması gerekmektedir. TÜROB sağlam altyapısı ve bilgi birikimiyle, TÜROFED deki öncü ve liderlik konumunu hak etmiş bir meslek örgütü olarak, bu yeni misyonuyla, daha üretken ve hak ettiği yere ulaşması bakımından TÜROFED’e gerekli gücü verecektir. TÜROB’un liderliğini üstleneceği bu yapı, potansiyeli ve gücü açısından Türkiye ve dünya turizmindeki hak ettiği yeri alacaktır. TÜROB,TÜROFED ve TÜRSAB’ın  aralarındaki bağı güçlendirerek, konsensüs içerisinde hem aşağıda örneklerini vereceğim sorunların aşılmasında ve hem de Türkiye turizmini hak ettiği potansiyele ulaşmasının  gerçekleşmesi de ancak bu sayede mümkün olabilecektir. 

BUNA İNANCIM VE GÜVENİM TAMDIR
Bugün gelinen durumda Türkiye turizmi gelişmenin kapısını çoktan açmış ve ancak hak ettiği konumu halen bulamamıştır. Önümüzdeki iç sorun engellerini aşmak ise yukarıda belirttiğim konsensüse bağlıdır. Bu sorunlar zincirleme sorunlardır.  Özellikle konaklama tesislerinde birinci derece ara eleman sorunları vardır. Kat hizmetleri, servis ve özellikle şehir otellerinin kahvaltı personeli sorunları bunların başında gelmektedir. Bunların aşılması için ülke sathında yerel yönetimler ve bağlı bulunan mahalli idarelerdeki yüksek okullar ile ara eleman yetiştirme amaçlı kurslar düzenlenerek, hem istihdama katkı ve hem de sorunun yerinde çözümü sağlanmalıdır. Özellikle kat hizmetlerinde sorun ileri boyuttadır. Gerekirse sosyal güvenlik kurumlarıyla işbirliğine gidilip yarı zamanlı veya saatli çalışma programlarının uygulanması sağlanmalıdır. Bu, ülkenin her yerinde konaklama hizmeti veren işletmelerinin ortak sorunudur. Çözülmesi şarttır.

Booking.com gibi uluslararası satış sitelerinin yurt içi versiyonlarına katkı sağlanmalı, uluslararası satış kanalları haline gelmesi için kurumlar destek vermelidir. Bu sayede internet sitelerinde cirit atan, bu benzerde satış yapan belgesiz faaliyetlerin çalışma şansları da ortadan kalkacaktır. Bunlar çağrı merkezi kurarak otel resepsiyonu gibi bilgi vermekte ve kontenjan harici satış yapmaktadır ve de kötü niyetli olabilecek bu tür siteler müşteri ve otelcileri zaman zaman karşı karşıya getirmektedirler. Kesinlikle bu konuda yaptırımlar uygulanmalı, mevcut yaptırımlar gözden geçirilerek uygulanabilir yöntemler geliştirilmelidir. Bu yönteme yaprak sayfa denmekte ve otel web sayfaları kopya edilerek yanıltıcı olmaktadırlar. Şu an bu konuda yapılan mücadeleler yetersiz kalmakta, açılan davalar yıllarca sürmekte ve bu arada yine bu faaliyetlerini devam ettirmektedirler. 

Günlük ve haftalık kiralık oda adı altında yapılan satışlar hızlanmış, haksız rekabetle birlikte kayıt dışılığı da göz göre göre neredeyse legal hale getirmiştir. Gerçek anlamda yatırım yapan, vergi veren işletmelerin mağduriyetleri artık had safhaya ulaşmıştır. Sorun büyüktür. Çözümü ise çok zor değildir. Bu tür işletmeler öncelikle vergi denetimine tabi tutulmalı ve bu konuda yasa çıkarılıp kayıt altına alınmalıdır. Özellikle belli bir oda sayısına kadar pansiyon işletmeciliği benzeri kategorilendirilmeli ve bunu da ancak mal sahibi yapabilmelidir. Şehir imar planlarındaki konut, hizmet ve ticaret alanları esaslarına uyulmalıdır. Bu ve bunun gibi sorunlar halen masada durmakta ve çözüm beklemektedir. Yeni yönetimin göz önüne almasını ümit ederim.Bu vesile ile TÜROB’un yeni yönetim kuruluna ve değerli iş insanı yeni başkan Müberra ERESİN’e çıktıkları bu yolda başarılar dilerim.
Serhad USLAN
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21