• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TÜROB Ekim Ayı Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği Gerçekleşti

TÜROB Ekim Ayı Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği Gerçekleşti
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türk turizminin Cumhuriyet tarihi boyunca bir başarı hikâyesi yazdığını belirterek, “Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz

TURİZMİN SESİ


ERESİN: TURİZMDE BAŞARI HİKÂYEMİZ DEVAM EDECEK

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, turizmin Cumhuriyet tarihimiz boyunca en fazla başarıya ulaşan sektörlerin başında geldiğini belirterek, “Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gelişim devam edecektir” dedi.

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev.jpgTürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türk turizminin Cumhuriyet tarihi boyunca bir başarı hikâyesi yazdığını belirterek, “Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gelişim devam edecektir. Turizm sektörünün kaydettiği büyük aşama bize geleceğe dönük büyük umut veriyor” dedi. TÜROB’un geleneksel olarak düzenlediği ‘Aylık Bilgilendirme Toplantısı’ Grand Hyatt Hotel İstanbul’da gerçekleştirildi. 

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev-001.jpg

Grand Hyatt Hotel İstanbul Genel Müdürü Rufat Babayev’e teşekkür plaketi verildi.

turob-baskani-muberra-eresin-grand-hyatt-istanbul-hotel-genel-muduru-rufat-babayev.jpg

TÜROB Başkanı Müberra Eresin; “Grand Hyatt İstanbul Hotel Genel Müdürü  Rufat Babayev ve değerli ekibine bizlere bu güzel yemekleri hazırlayıp, sunan mutfak ve servis ekibine en derin şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz” dedi.

HİÇ BİR GEREKÇE KADIN, ÇOCUK VE YAŞLILARIN ZARAR GÖRMESİNİ HAKLI KILAMAZ, BİZ BARIŞTAN YANAYIZ

TÜROB Başkanı Müberra Eresin; “Savaş ve çatışma gibi olaylarda gerek turizm gerek havacılık sektörü olumsuz etkileniyor. Ne gerekçeyle olursa olsun hiç bir gerekçe kadın, çocuk ve yaşlıların zarar görmesini mazur gösteremez. Biz turizm sektörü olarak barıştan yanayız. Bugünden sonra gelişmeleri de izliyor olacağız. Türkiye’nin bu savaşın bir an önce sonlanması için gerekeni yapacağını umuyoruz” dedi.

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev-003.jpg

EURO 2032

Avrupa Futbol Şampiyonası Türkiye ve İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Organizasyonun ülkemizde düzenleneceği 5 stadyum önümüzdeki günlerde UEFA tarafından açıklanacak.  Organizasyonun ülkemiz turizmi ve tanıtımının yanında spor altyapısına önemli katkılar sağlayacağını bekliyoruz.

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TURİZM PROGRAMI 

Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yürürlüğe konulan ve TÜROB olarak turizm sektöründe sürdürülebilirlik standardının geliştirilmesine yapacağı önemli katkılar dikkate alınarak desteklediğimiz  “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı” devam etmekte olup işletmelerin toplam üç aşamadan oluşan standartların birinci aşamasını en geç 31.12.2023 tarihine kadar yerine getirerek Sertifikalarını almaları gerekmektedir. Burada önemli bir ayrıntı daha var. Dört ve beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri, butik oteller ile özel konaklama tesislerinin belge değişikliği gerektiren her türlü işlemlerinde veya doğrudan turizm işletmesi belgesi başvurularında “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı Üçüncü Aşama Belgesinin” ibraz etmelerinin zorunlu olduğunu özellikle hatırlatmak isterim.

muberra-eresin-008.jpg

MÜZİK ESERLERİ TELİF HAKLARI

Müzik eserleri telif hakları konusunda çok önemli bir düzenleme artık yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Ziya Taşkent’e bir konuda özellikle teşekkür etmek istiyorum. Şöyle ki; Sayın Bakanımızın girişimleri sonrasında uzun yıllardır müzik eserleri telif hakları konusunda yaşadığımız muhatap çokluğu ve işletmelere farklı tarifeler uygulanması sorunlarına kalıcı bir çözüm bulundu. Konunun çözüme kavuşturulması konusunda TÜROB ile işbirliği yürüten TÜROFED, MÜYAP, MÜYORBİR, MESAM ve MSG Başkan, yönetici ve profesyonellerine ayrıca teşekkür ederim.

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev-004.jpg

FİYAT TARİFELERİ

Bilindiği üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislerin bir sonraki yıl uygulayacakları fiyat tarifesini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na onaylatmaları yasal bir zorunluluktur. Ancak, mevcut onaylı fiyat tarifesinde bir sonraki yıl için fiyat değişikliği yapmayacak işletmelerin, tarifelerini yeniden onaylatmalarına gerek bulunmamaktadır. Bilindiği üzere içerisinde bulunduğumuz yıl döviz kurları ve enflasyon etkisi ile fiyatlarda önemli değişiklikler oldu. Bu nedenle, 2024 yılı için uygulanacak fiyatlarınızı gözden geçirip fiyat tarife formlarınızı en geç bu ayın sonuna kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine onaylatmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Turizm ve ekonomi dünyasından yoğun katılıma sahne olan toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Eresin,  “Türk turizmi toplam 2 milyon turist sayısından 50 milyona, 85 bin yatak kapasitesinden 1 milyon 700 bin yatak kapasitesine ulaştı. Turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyeti yaklaşık 100 milyar dolara, yaşanan krizlere karşın istihdamdaki kişi sayısı yaklaşık bir buçuk milyona çıktı. Turizm sektörü günümüzde kadın istihdamının en fazla sağlandığı sektörlerde öncü konuma geldi. Türkiye bugün dünyanın en fazla turist ağırlayan ilk 10 ülkesinin arasında yer alıyor. Turizm tesislerimiz, hizmet kalitemiz dünyaya örnek teşkil edebilecek niteliktedir. Bu kazanımların tamamı bizlere Cumhuriyet’in bir hediyesidir. Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Yaşasın Cumhuriyet” diye konuştu.

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev-005.jpg

STRATEJİK SEKTÖR TURİZM

“Cumhuriyet tarihimiz boyunca böylesine bir başarıyı çok az sayıda sektör elde etmiştir” diyen Eresin, şöyle devam etti: “Ülke kalkınmasında taşıyıcı konumunu daha da güçlendirmesi gereken turizm sektörümüz, 54 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak besleyen, ithal girdi gereği doğurmadan, yüksek katma değer yaratan ve nitelikli istihdam kapasitesine sahip, yıllık ortalama 45 milyar dolar net döviz girdisi ile stratejik bir sektördür. Turizm sektörü, sağladığı döviz girdisi ile makroekonomik dengelerin sürdürülmesi açısından da kritik bir görev üstlenmiş durumdadır. Üyelerimizin başarılı yatırımları ve deneyimleri ile, ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşması için önemli rol oynadıkları görülmektedir. TÜROB olarak, Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” 

TEMENNİMİZ BİR AN ÖNCE BARIŞ ORTAMININ SAĞLANMASI 

İsrail-Filistin arasındaki savaşa değinen Eresin, bu konuda şunları söyledi: “Önce Rusya-Ukrayna savaşı ve şimdi de İsrail-Filistin savaşı. Globalleşen dünyanın herhangi bir yerinde olan bir olay, uzak yakın her tarafı etkiler hale geldi. Bu nedenle savaşın ilk gününden itibaren gerek turizm gerekse havacılık sektörü her zamanki gibi ilk olumsuz etkilenen sektörler oldular. Turizm sektörü temsilcileri olarak dilek ve temennimiz çatışmaların bir an önce sona ermesi yönündedir. İsrail-Filistin arasında gerçekleşen savaşta hiçbir gerekçe masum çocuk, kadın, yaşlılar ve sivillerin öldürülmesini veya zarar görmesini mazur gösteremez. Olayların çözümü konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın hassas ve dengeli tutumu, izlediği diplomatik temaslar bu tür olaylarda Türkiye’yi olabildiğince çözüm için önemli ve kilit bir role sokmaktadır.”

muberra-eresin-006.jpg

MÜNFERİT OLAYLAR ORTADOĞU VE KÖRFEZ PAZARINI ETKİLİYOR

Son dönemlerde Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin vatandaşlarına yönelik oluşan birtakım münferit olumsuz olayları da hatırlatan Eresin, “Ülkemizi karalamak isteyen kesimler tarafından bu olayların abartılarak kamuoyu gündemine getirilmesini üzülerek takip ediyoruz” dedi. Eresin, bu konuda da şu görüşleri dile getirdi: “Bu tür haberlerin ana hedefinin lokomotif turizm pazarlarımız arasına giren Ortadoğu ve Körfez bölgesinden gelen turizm talebini olumsuz etkilenmesi olduğunun farkındayız. Ülkemize gerek Ortadoğu’dan gerekse diğer ülkelerden gelen tüm misafirlerimize her zaman en iyi misafirperverliği göstermek için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz. Bu olumsuz yanlı haberlerin etkilerini azaltmak üzere başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA olmak üzere Ticaret Bakanlığı ve ilgili paydaşlarımız tarafından yürütülen çalışmaları desteklediğimizi ayrıca belirtmek isteriz.”

İNDİRİM KAMPANYASINA DESTEK

Sektör olarak Cumhuriyet'in 100. yılında enflasyonla mücadele kapsamında düzenlenen indirim kampanyasını desteklediklerine de işaret eden Eresin, “Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kabine toplantılarının ardından bütün sektörlerden fiyat indirmelerine yönelik taleplerinin ardından, ulusal ve yerel firmalarımız konuya kayıtsız kalmamış, yaptıkları indirimleri ve kampanyaları kamuoyuna açıklamışlardır. Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ile yaptığımız görüşmeler sonrasında, TÜROB olarak üyelerimizle birlikte Cumhuriyet'in 100. yılında enflasyonla mücadele kapsamında düzenlenen indirim kampanyasını desteklediğimizi belirttik. Kampanyaya katılacak üyelerimizin isimleri Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde güncel olarak yayınlanacak. Enflasyonla mücadelede üzerlerine düşeni fazlasıyla yaparak bu konuda hassasiyet göstereceklerinden emin olduğum tüm üyelerimizi kampanyaya katılmaya davet ediyorum.

grand-hyatt-hotel-istanbul-turkiye-otelciler-birligi-turob-baskani-muberra-eresingrand-hyatt-hotel-istanbul-genel-muduru-rufat-babayev-002.jpg

DOLULUKLARDA GÜNCEL DURUM

Güncel otel dolulukları hakkında da bilgi veren Eresin, şunları söyledi: STR Global tarafından TÜROB için özel olarak hazırlanan rapora göre; Türkiye geneli otel dolulukları Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 gerilemeyle yüzde 68.8 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül 2023 döneminde ise doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 gerilemeyle yüzde 59.0 oldu. Ortalama günlük oda satış fiyatı (ADR) Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 gerilemeyle 139 Euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 16 yükselişle 135 Euro oldu. Toplam oda başına günlük oda satış fiyatı (RevPAR) ise Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 gerilemeyle 96 Euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 2.5 artışla 80 Euro oldu. 

muberra-eresin-007.jpg

İSTANBUL DA GERİLEDİ

İstanbul’da ise otel dolulukları Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.6 gerilemeyle yüzde 76.5 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül 2023 döneminde ise doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerilemeyle yüzde 64.7 oldu. İstanbul’da ortalama günlük oda satış fiyatı (ADR) Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 gerilemeyle 151 Euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 13 yükselişle 148 Euro oldu. Toplam oda başına günlük oda satış fiyatı (RevPAR)  ise Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 gerilemeyle 115 Euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 3 gerilemeyle 95 Euro oldu.” 

Güncel otel doluluk rakamları konusunda son verileri zamanımızın darlığını dikkate alarak çok fazla ayrıntıya girmeden sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayrıntılı raporu TÜROB Kurumsal İnternet sayfamızdan bulabilirsiniz.

STR Global tarafından TÜROB için özel olarak hazırlanan Eylül 2023 raporuna göre; 

otel-doluluklari.jpg

Doluluklarla ilgili TÜROB olarak kısa bir süre önce her ayın ilk haftasında bir anket çalışması yaparak bir önceki ay gerçekleşen ortalama doluluk ve oda satış verilerini derlenmesi yönünde bir projeyi de başlatmıştık. Bu çalışmayı daha fazla geliştirerek bundan sonraki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız. Değerli üyelerimizden tek ricamız anket sorularını yanıtlayıp bu çalışmaya destek vermeleri yönünde olacaktır.

Şimdi kısaca Eylül 2023 ayı için yaptığımız anket cevaplarını detaylandırılmış olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

İL    SINIF    DOLULUK ORANI

il-sinif-doluluk-orani.jpg
Bütün bu verilerin pozitif gelişiminin yanında STR’ın Avrupa raporlarına baktığımızda özellikle İstanbul için gelişime daha ne kadar açık olduğumuz gayet net görülebiliyor. 

CUMHURİYET BAYRAMI/ATATÜRK

Türk turizmi toplam 2 milyon turist sayısından 50 milyona, 85 bin yatak kapasitesinden 1 milyon 700 bin yatak kapasitesine ulaştı. Turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyeti yaklaşık 100 milyar dolara, yaşanan krizlere karşın istihdamdaki kişi sayısı yaklaşık bir buçuk milyona çıktı. Turizm sektörü günümüzde kadın istihdamının en fazla sağlandığı sektörlerde öncü konuma geldi. Türkiye bugün dünyanın en fazla turist ağırlayan ilk 10 ülkesinin arasında yer alıyor. Turizm tesislerimiz, hizmet kalitemiz dünyaya örnek teşkil edebilecek niteliktedir. Tabi ki bu kazanımların tamamı bizlere Cumhuriyet’in bir hediyesidir.Ülke kalkınmasında taşıyıcı konumunu daha da güçlendirmesi gereken turizm sektörümüz, 54 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak besleyen, ithal girdi gereği doğurmadan, yüksek katma değer yaratan ve nitelikli istihdam kapasitesine sahip, yıllık ortalama 45 milyar dolar net döviz girdisi ile stratejik bir sektördür. Turizm sektörü, sağladığı döviz girdisi ile makroekonomik dengelerin sürdürülmesi açısından da kritik bir görev üstlenmiş durumdadır. 

Cumhuriyet tarihimiz boyunca böylesine bir başarıyı çok az sayıda sektör elde etmiştir. Üyelerimizin başarılı yatırımları ve deneyimleri ile, ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşması için önemli rol oynadıkları görülmektedir. TÜROB olarak, Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gelişim devam edecektir. Turizm sektörünün söz konusu süreçte kaydettiği bu büyük aşama bize geleceğe dönük de büyük umut veriyor tabii ki. Dünyayı tanıma ve keşfetme fırsatı sunan, önyargılarımızdan uzak bir şekilde empati ve hoşgörü kapılarını açan turizm ve seyahat kültürüne sahip çıkmak, sürdürülebilirlik ve sorumluluk bilincinde bir yönetim anlayışını benimsemek bizlerin en önemli vazifesidir. Yerel toplumu ve kültürü güçlendirmeyi, etkin kaynak yönetimini geliştirmeyi ve turizmi daha geniş kitlelerle birlikte sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaştırmayı amaçlıyoruz.

Turizmin en önemli kıstası olan, hoşgörü, tolerans ve doğru iletişim bilincinin sosyal bir vazife olarak tüm vatandaşlarımıza, kurumlarımıza ve işletmelerimize aktarılması ile top yekün bir başarının temeli atılabilir. TÜROB’un 1971’de kuruluşundan günümüze geçen 52 yılda olduğu gibi, TÜROB olarak, her zaman bu bilinç ve sorumlulukla hareket ederek ülkemize en iyi şekilde değer katmak için Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında da çalışmalarımıza büyük bir şevk ve gururla devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Yaşasın Cumhuriyet!! Bu arada Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yıldönümü çerçevesinde İstanbul Valiliğimizin son derece yerinde bir uygulaması ile 28-29 ve 30 Ekim 2023 tarihlerinde tüm binalarımızın bayrak ve flamalarla donatılmasına, evlerimizin cam ve balkonlarına şanlı bayrağımızın asılmasına gerekli hassasiyeti göstereceğinizden eminim. Bu uygulama için İstanbul Valimiz Sayın Davut Gül’e ve tüm Valilik mensuplarına ayrıca teşekkür ederim.

İSTANBUL TİCARET ODASI BAŞKANI SAYIN ŞEBİB AVDAGİÇ VE İSTANBUL TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ SAYIN BAHADIR YAŞIK’A TEŞEKKÜR

Salonda sizlere dağıtımını yaptığımız bayraklarımız İstanbul Ticaret Odası tarafından sağlandı. Huzurlarınızda destekleri ve gösterdikleri hassasiyet nedeniyle İstanbul Ticaret Odası Başkanı  Şebib Avdagiç ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi  Bahadır Yaşık’a teşekkür ederim.

turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi-005.jpg
turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi.jpg

turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi-001.jpg

turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi-002.jpg

turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi-003.jpg

turob-ekim-ayi-bilgilendirme-toplantisi-ve-geleneksel-ogle-yemegi-004.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21