• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TUROB, DOĞAL YAŞAMA DESTEK VERİYOR

TUROB, DOĞAL YAŞAMA DESTEK VERİYOR
Tüketmeye devam ettiğimiz doğal kaynaklarımız ve kirlettiğimiz çevre, çağımızın en temel sorunlarından biri
TURİZMİN SESİ
Oysa, yaşadığımız çevreyi korumak, her şeyini doğadan alan biz insanların yine doğaya kaşı en temel borcu. Çevreyi korumak için alınacak önlemler, tek başına yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya yaratma çalışmaları dışında, her geçen gün daha da artma eğilimi gösteren enerji ihtiyacının da frenlenmesinde katkılar sağlamakta.

Turizm sektöründe alınabilecek basit önlemler, işletmelerin gerek satın alma gerekse enerji maliyetlerini ciddi oranlarda düşürebilmekte. Sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm konularında çeşitli projeleri destekleyen TUROB, Kültür ve Turizm Bakanlığının Yeşil Yıldız programını desteklediği gibi yeşil oteller projesi, atık pillerin toplanması gibi birçok projeyi de hayata geçirdi.

Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanlığı ile yapılan toplantıda hazırlanmakta olan yeni tesis sınıflandırma formlarında da, çevre koruma konularına özen gösterildi.Yürürlükte olan mevcut sınıflandırma formlarında, odalarda kullanılan havlu ve nevresim takımlarının her gün değişimine en yüksek puan verilirken, TUROB'un önerisini dikkate alan Bakanlık, hazırlanmakta olan yeni formlarda “müşterinin isteği doğrultusunda değişime” en yüksek puanı vermeyi uygun gördü.

Daha az enerji, daha az su, daha az plastik kullanılmasının çevreyi korumanın yanı sıra, tesislerde maliyetleri de düşüreceğini kaydeden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan, “Çevremizi korumak için alacağımız tedbirler, asla lüks değildir. Alınacak tedbirler ile bir yandan sürdürülebilir bir turizm ve dünya üzerine katkılar sağlarken, diğer yandan tesislerimizde ki maliyetleri de düşürebilmektedir.

Oteller de kullanılan ürünlerin içeriğinde herhangi bir farklılaşmaya gitmeden, şampuan-duş jeli –saç kremi ve sabunları tek kullanımlık ambalajlarda sunmak yerine, dispenserler da sunmak %50 ile % 90 oranlarında satın alma maliyetini düşürebiliyor. Ambalajlı ürünlerin çevresel atık olduğunu da düşünürsek, sadece bu çalışma sonucunda 100 odalı bir tesiste, yılda 10.000 adet pet şişenin doğaya atılmasının da önüne geçilebilir.

Alınabilecek basit önlemler

Ciddi altyapı yatırımlarının ötesinde, alınabilecek basit önlemler ile çevrenin korunmasına katkı sağlanacağını anlatan Levent Erdoğan şunları söyledi:
“Genel tuvaletlerde kullanılan kağıt havlu yerine tekrar yıkanarak kullanılabilen küçük el havluları ile kağıt kullanımını azaltabiliriz. Kağıt, plastik, cam, pil, alüminyum gibi atıkları ayrı bir yerde toparlayarak, geri dönüşümüne katkı sağlayabiliriz. Otel koridorlarında harekete duyarlı sensörler kullanarak gereksiz aydınlatmanın önüne geçebilir dolayısı ile enerji maliyetlerini düşürebiliriz.

Aydınlatma için daha az enerji tüketen flüoresan ampuller kullanabiliriz. Otel konuklarımızı, çevresel düzenlemelerimiz hakkında bilgilendirilip, teşvik edebiliriz. Mesela, My Dora Hotel'de odalara, 'Lütfen havlunuzu değiştirilmesi için yere bırakınız. Askıda bıraktığınız her havlu, doğayı el birliği ile korumamıza yardımcı olacaktır' şeklinde bilgilendirici yazılar koyduk. Böylece, geçtiğimiz yıl ihtiyaç halinde havluların değiştirilmesiyle, 200 kg deterjan ve 200 ton su tasarrufu sağladık” dedi.

KUTU:
Çevreyi korumaya yönelik alınacak tedbirlerin yaratacağı katma değere örnekler

*100 odalı bir otelde, çarşaflar ve havlular her gün yıkanmaz ise, bu yılda ortalama 300 bin litre su tasarrufu demektir. Hem su ve enerji tasarrufu sağlanırken, hem de deterjan gibi kimyasal maddelerin çevreyi kirletmesi önlenecektir.
*Televizyon ve bilgisayarların “stand by “ yerine tamamen kapatılması gibi alınacak küçük önlemler, daha az enerji tüketilmesi anlamına gelir. Sonuç olarak, bu tür önlemler ile hem çevre korunacak, hem de tesislerin enerji maliyetleri düşecektir.
*1 milyon ev, güneş enerjisine geçebilirse, yılda 8 milyon ton karbondioksit emisyonu azalacaktır.
*Flüoresan ampuller, normal ampulden 10 kat daha uzun ömürlüdür ve daha az enerji tüketmektedir. Eğer, sadece 1 milyon ev, 4 tane ampulünü flüoresan ampul ile değiştirirse, atmosfere yılda 800 bin ton sera gazı atılmayacaktır.
*Termostatlardaki ısı derecesi, 1 derece azaltılırsa, yıllık ısınma masrafı yüzde 3 azalacaktır.
*80 yataklı bir tesiste, tek kullanımlık sabun, şampuan, duş jeli yerine, kilitli dispenser kullanıldığı zaman, yılda 1000 kg. sabun ve 5000 adet pet şişenin çöpe atılması önlenecektir.
*Bir otel odasında, klima, uydu alıcısı ve televizyonun uzaktan kumandası olmak üzere, en az 6 adet pil kullanılmaktadır. İyi kalite bir pilin ortalama kullanım süresinin 8 ay olduğunu kabul edersek, 100 odalı bir tesiste yılda ortalama 900 adet pil kullanılmaktadır. Bu pillerin ayrıştırılarak toplanması önemlidir.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21