• BIST 9129.9
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

TÜRKİYE’NİN SU AYAK İZİ HESAPLANDI!

TÜRKİYE’NİN SU AYAK İZİ HESAPLANDI!
WWF-Türkiye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle Unilever-OMO desteğiyle Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu’nu hazırladı
TURİZMİN SESİ

Su, üretim ve uluslararası ticaret ilişkisini ele alan rapor, su kaynakları yönetimine yeni bir bakış açısı getiriyor.Suyun ekonomi içerisindeki rolünün  daha iyi anlaşılmasını sağlayan “Su Ayak İzi” kavramını gündeme getiren rapor, Türkiye’de üretim ve tüketim döngülerinde kullanılan suyun bilinmeyen hikâyesini anlatıyor. Türkiye’nin su ayak izini ve sektörlere göre bileşenlerini ortaya koyan çalışma, üretim ve tüketimde kullanılan suyun yanı sıra Türkiye’nin ithalat ve ihracatındaki su hacmini inceleyerek ekonomideki su akışını gösteriyor. Ülkemizde gerçekleşen üretim ve tüketimin neredeyse yüzde 80’inin sınırlarımız içerisindeki su kaynaklarına dayandığını ortaya koyan rapor ayrıca, Türkiye olarak üretiminde ve uluslararası ticaretinde kritik öneme sahip olduğumuz buğday, pamuk, şeker pancarı, fındık, kuru kayısı gibi ürünlerin kapsamlı değerlendirmelerini de içeriyor. Tatlı su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetiminin, ülke ekonomisini doğrudan etkilediğine işaret eden çalışma, tarımsal üretimin yüzde 89 ile Türkiye’nin su ayak izinde en büyük paya sahip olduğunu da ortaya koyuyor. 
 
wwf-turkiye,-orman-ve-su-isleri-bakanligi,unilever-omo,turkiye’nin-su-ayak-izi-raporu.jpg
 
Su kaynaklarının kullanımı ve yönetimindeki geleneksel kalıpları yeniden gözden geçirmenin ve bunları geliştirmenin zamanının geldiğine dikkat çeken WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu’nun bizlere verdiği mesaj şudur: üretim ve tüketim süreçlerimiz, iklim koşullarıyla olduğu kadar su kaynaklarının sürdürülebilirliğiyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle, su kaynaklarının daha iyi yönetilmesini sağlamak için sosyal, ekonomik, çevresel sürdürülebilirlik ilkelerini bir bütün olarak yerine getirmemiz gerekiyor. Bu aynı zamanda, suyla ilgili bütün tarafların birlikte hareket etmesini gerektiriyor. Karar vericiler, büyüyen su ayak izini küçültmek ve olası etkilerini azaltmak için daha uygun stratejiler geliştirirken, iş dünyası ve bireyler de kendi sorumluluk alanlarında somut adımlar atmalıdır,” dedi. 
 
Baştak, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu ile elde ettiğimiz veriler ve sonuçların, yaşam kaynağımız olan suyu daha iyi yönetmenin yeni yollarını bulmamıza katkı sağlamasını umuyoruz,” şeklinde devam etti.
 
Raporun, entegre havza yönetimi yönündeki çalışmaları destekleyeceğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca da “Türkiye’nin su ayak izinin hesaplanmış olmasını, geleceğe yönelik planlamaların yapılması, sorunlara karşı çözüm yollarının geliştirilmesi, toplumda su tasarrufuyla ilgili farkındalığın artırılması, paydaşların su yönetimine katılması ve kamu politikalarında gerekli değişimlerin sağlanması açılarından önemli buluyoruz. Yapılan bu çalışmanın, sosyal ve ekonomik kalkınma hede?eri belirlenirken, suya yönelik hususların daha sağlıklı bir şekilde dikkate alınmasına yardımcı olacağını ümit ediyoruz,” dedi.
 
Akca şöyle devam etti: “Rapor, sadece ülke su kaynaklarımızın korunmasına değil, aynı zamanda şirketlerimizin ihracat potansiyelinin artırılmasına da yardımcı olacak öncü bir çalışma niteliği taşımaktadır,” 
 
 
 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21