• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TURİZMDE TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

TURİZMDE TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ ARTIYOR
Tüketici/tatilciler doğrudan otellerden ya da seyahat acentaları üzerinden yaptırdıkları rezervasyon ve aldıkları tatillerde sorun yaşadıklarını söylerken, seyahat acentaları sorunların kendileri dışında, ilişkili oldukları otel ve havayollarından kaynakl

İç turizm pazarının gelişmesi ve tüketici haklarını korumaya yönelik düzenlemeler ile birlikte tüketici şikayetleri de artıyor.

Hem sektör hem de tatilciler, getirilen düzenlemelerin sorunları çözmeye yetmediğini belirtiyorlar.

Tüketici/tatilciler ile ençok yüz yüze gelen seyahat acentaları, tüketiciyi korumaya yönelik getirilen düzenlemelerin, işlerin daha karmaşıklaşmasına ve çok başlılığa neden olduğunu savunuyorlar.

Seyahat acentaları ayrıca, tüketici/tatilcilerin kendileri üzerinden yaptırdıkları rezervasyon ve aldıkları tatillerde şikayete neden olarak yaşanan sorunların çalışılan otel ve havayollarından kaynaklandığını belirtiyorlar.

YASAL DÜZENLEME İYİ AMA..

Her alanda tüketiciyi korumaya yönelik olarak çıkarılan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 1618 Sayılı Seyahat Acentaları Kanunu'nda yapılan değişikliklerle paket turlar zorunlu sigorta kapsamına alındı.

Geçen yıl yürürlüğe giren “zorunlu sigorta”nın paket tur alan tatilcileri tatil esnasında yaşanabilecek sorunlara karşı korurken, paket tur dışında kalan hizmetlerdeki belirsizlik çeşitli sorunlara neden oluyor.

MUHATAPSIZLIK ve ÇOK BAŞLILIK

Seyahat acentaları, “zorunlu sigorta” uygulamasının şikayetleri artırmadığını, ancak bu alanda karışıklığa neden olduğunu söylüyor.
Tüketici şikayetlerinin daha önce meslek örgütü bünyesinde oluşturulan birimlerde değerlendirilirken, paket turların zorunlu sigorta kapsamına alınmasıyla birlikte tüketicilerin şikayetlerini birden çok merciye yapmaya başladığına dikkat çeken seyahat acentaları, bunun da işlerin karışmasına neden olduğunu savunuyorlar.

Tüketiciler seyahat acentasından satın aldıkları tatil paketi ya da yaptırdıkları otel rezervasyonlarında karşılaştıkları sorunları; bulundukları illerdeki Tüketici Mahkemelerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın “Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü”ne bağlı İl Hakem Heyetleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bünyesindeki Tüketici-Otel-Acenta-Rehber İlişkileri (TOAR) Komitesi'ne bildirebiliyorlar.

Tatilci/tüketiciler şikayetlerini bildirecek birden çok merci olmasına karşın sorunlarına çözüm bulamamaktan yakınırken, seyahat acentaları da bu alandaki “çok başlılık”tan yakınıyor.

İNTERNET SİTELERİNDEKİ ŞİKAYETLER

Öte yandan önceleri gazetelerin tüketici köşelerinde yer alan acenta ve otel şikayetlerinin artık internet sitelerine yapılmaya başladığı dikkat çekiyor. Tatilinden memnun kalmayan ya da tatilde yaşadığı sorunlarına çözüm bulamayan tüketiciler şikayetlerini, aralarında www.sikayetimvar.com gibi sitelerin de olduğu sitelere yazıyor.


Daha önce gazetelerin tüketici köşelerinde ençok yer alan tatilci/tüketici şikayetleri ise uzun süreden beri artık bu köşelerde hiç yer almıyor.
Tüketici/tatilci şikayetlerinin gazetelerdeki tüketici köşelerinde artık yer almaz olmasında, seyahat acentalarının gazetelere verdiği sayfalar dolusu ilanların rol oynadığı savunuluyor.

Acentalar ise tüketici/tatilcilerin şikayetlerinin gazetelerde yer almasının zaman zaman firmalara haksızlık yapılmasına neden olduğunu, bazen küçük bir olay nedeniyle acentaların adının lekelendiğini savunuyor. 

ŞİKAYETLERİN FİRMALARA GÖRE DAĞILIMI
Firma adı                      Şikayet sayısı         Firma adı              Şikayet sayısı

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : +90 216 481 51 21