• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TURİZMDE “REKA-BİRLİK” ZAMANI

TURİZMDE “REKA-BİRLİK” ZAMANI
TUYED'in Başkanı Kerem Köfteoğlu, dünyada yaşanan gelişmelerin rekabeti değil, ortaklaşa haraketleri gündeme getirdiğini belirterek, “Şimdi turizmde reka-birlik” zamanı dedi.

TURİZMİN SESİ


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Topluluğu'nun üç gün süren etkinliklerin ikinci gününde konuşan Köfteoğlu, reka-birlik hakkında bilgi verdi. Adam Brandenburger ve Barry Nalebuff, özgün adı 'Co-opetition' olan kitaplarının Türkçeye 'Ortaklaşa Rekabet' diye çevrildiğini belirten Köfteoğlu, "Sözcüğü yazarların yaptığı gibi, rekabet ve birlikteliği çağrıştıracak şekilde 'reka-birlik' diye anlamak da mümkün.

Kitapta hem rakibin hem de tamamlayıcı ürün veya unsurun tanımları yapılmış" dedi. Günümüzde tamamlayıcı unsurların öne çıkarılması gerektiğinin altını çizen Köfteoğlu şu örneği verdi:

“Bir milletin yeniden dirilişinin destanının yazanların yattığı Şehitlikleri ziyaret eden turistlerin varlığı Çanakkale´ye yetiyorsa sorun yok. Ancak, bu önemli mirasın yanına Assos, Kaz Dağları gibi bir-iki yeri kapsayan paket tur hazırlandığında ve bu paket daha fazla talep görüyorsa burada tamamlayıcı unsura gerek var demektir.

Tamamlayıcılık yani reka-birliğin henüz farkında olmayan Anadolu'daki bazı kentlerin yöneticileri, ne yazık ki, çevresindeki il, ilçelerle ortak bir paket oluşturmak yerine, kimsenin kazançlı çıkmadığı gereksiz rekabete giriyorlar. Tersini yapanlar hem pastayı he de alacakları dilimi büyütüyor.”

Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ortaklığıyla “Turizm Öğrencileriyle Deneyim Paylaşma” adlı seminer dizileri başlattıklarını anımsatan Köfteoğlu, “Gelişmeleri yakından izleyen Turizm Topluluğu Başkanı Erhan Karslı bize ulaşıp etkinliklere davet etti. Yarının turizmcileri olan sizlerin turizmle ilgili gelişmeleri sürekli yakından izlemesi gerekiyor. Gelişmeleri yakından izlemezseniz olup bitenleri anlayamadan piyasadan silinip gidebilirsiniz” dedi.

Oyun da oyuncular da değişiyor

Köfteoğlu, son gelişmeleri ıskalayan ve yeni durumlara ayak uyduramayan birçok Türk kökenli tur operatörünün 11 yılda piyasadan çekildiğine dikkat çekerek,

“Günümüzde hem oyuncular hem de oyunun kuralları değişiyor. Örneğin her ülke artık turist çekme yarışının oyuncusu haline geldi. Türkiye'ye en fazla turist gönderen Almanya, şimdi ülkesine Türk turist çekmeye çalışıyor. İyi para harcamaya başlayan Ruslar, tüm ülkelerin gözdesi oldu. Ancak, Rusları 'çantada keklik' gibi görmemek lazım.

Hiçbir ülke onlar için vazgeçilmez değil. Dünya turizm pastasından pay kapma yarışı ülkeler arasındaki rekabeti daha da kızıştırıyor. Herşeyin değiştiği bir dönemde şimdi köklü değişikliği gidip, ülkeler, şehirler ve hatta bölgelerarası ortak hareketlere yönelip, birkaç yeri görmeyi içeren paket turlar hazırlamakta yarar var.”

Kestanbol termal merkezi oluyor

Köfteoğlu´ndan sonra konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Kadir Savcı, bugün konuşulanların 10 yıl önce akıllara bile gelmediğini söyledi. Bakanlığın 2023 Turizm Strateji çalışmasından iç turizmi yönelik çalışmaları özetleyen Savcı, Çanakkale´de turizmi çeşitlendirmeye yönelik önemli çalışmalar olduğunu belirterek bunları şöyle özetledi:



“Çanakkale il merkezi dahilindeki Gelibolu Yarımadası, Kaz Dağları ve Assos Truva Turizm Altyapı Hizmet Birliklerinin kurulması Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanarak karara bağlandı. Turizm merkezi ilan edilen Ezine Kestanbol, doğa, tarih ve arkeolojik turizm değerlerini koruma-kullanma dengesi içerisinde sağlık ve termal turizmine kazandırılacak. Şehirde 16 yatırım belgeli tesis çalışması devam ediyor. Gelişme potansiyeli olan bölgemiz yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı.”

Levhasız eserler

Turizm Topluluğu´nun düzenlediği etkinliklerin son konuşmacısı olarak kürsüye gelen Çanakkale Rehberler Birliği Genel Sekreteri Osman Topçu, turizmle yedi yıl önce tanıştığını söyleyerek söze başladı. İşe pansiyonculukla başlayıp şimdi bir acentenin ortağı olarak devam ettiğini dile getiren Topçu yeni öğrencilere şu önerilerde bulundu:



“Turizmle tanıştığım günden beri gördüğüm yanlışlıkların düzeltilmesi için mücadele ediyorum. Bazı konularda verdiğimiz mücadelenin olumlu sonuçlanması belki sizin döneminizde olacak. Örneğin, turistleri müzeye götürüp gösterdiğimiz eski eserlerin ne olduğu belli değil. Yıllardır bu eserlerin yanına, çeşitli dillerde bir tanıtım yazısı konulması gerektiğini söyleyip duruyoruz.

Bazı şeyler biraz geç yapılıyor. Siz yine de yılmadan usanmadan dile getirip, gerekli girişimlerde bulunmaktan kaçınmayın. Bazı korsan rehberler, çok önemli eserleri, sahip oldukları değerin çok uzağında azıcık bilgiyle birkaç dakikada anlatıp savuşturuyor. Önümüzdeki yıllarda mesleğe rehber olarak devam edecekseniz, işinizi iyi yapın, ülkenizin tarihini iyi öğrenip bunu başkalarına da aktarılması gerektiği gibi anlatın.”

 

Etkinlikliğin sonunda Turizm Topluluğu öğrencileri TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, okul müdürleri ve bazı hocalarıyla birlikte objektiflerin karşısına geçip, günün anısını fotograf karesinde ölümsüzleştirdiler.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21