• BIST 9096.77
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

TURİZMDE POLİTİKA YAPILMALI

TURİZMDE POLİTİKA YAPILMALI
TÜYAP’ta 27 Ocak 2013 Pazar günü 17. kez düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te, Ekonomi Gazetecileri Derneği ve Özlem Türkmen Ajans İşbirliği ile, "Türkiye Ekonomisi ve Sağlık Turizmi" başlıklı bir konferans gerçekleştirild

TURİZMİN SESİ


TÜYAP’ta yoğun katılımın olduğu konferansta, katılımcıların ortak düşüncesi, ülke olarak büyük bir turizm potansiyeline sahip Türkiye’nin, sağlık turizminde yeterince gelişemediği oldu.Konferansın açılış konuşmasını Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, moderatörlüğünü ise Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Yazarı ve EGD Denetim Kurulu Üyesi Fikri Türkel yaptı. Vali ve kaymakamların, yerel yönetim liderleri ile otel ve turizm sektörü temsilcileri başta olmak üzere  basının da çok yoğun talep gösterdiği konferansın ilk konuşmacısı Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği  Sağlık Komite Başkanı Emin Çakmak oldu. Çakmak;’’ Dünyadaki trendlere baktığımızda son yedi yılda üçyüzelli etkinliğe imza attık. Son iki yıldır Ekonomi Bakanlığı’mızın  konuya sahip çıkması ve devlet politikası haline gelmesiyle birlikte, dört hizmet sektörüne, sağlık, bilişim, eğitim ve filmcilik olmak üzere ciddi bir teşvik çıkarıldı. Zafer Çağlayan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü eskiden Türkiye Cumhuriyeti bayrağını dünya ve Avrupa Kongrelerinde beş ya da on tane sektör temsilcisi ile temsil ederken teşvikten sonra ciddi bir ivme kazanmıştır. Otuz beş, kırk hatta elli temsilciyle beraber gidip bayrağımızı en üst düzeyde en iyi konuma taşımaya çalışılıyor’’dedi.
 
Türkiye’de Sağlık Turizmi denilince sadece akla Termal Turizm olarak görülen Kaplıcalar geldiğinden bahseden Özlem Türkmen Ajans Başkanı Özlem Türkmen, son zamanlarda dikkat çeken özellikle Ortadoğu pazarının ağırlıklı olarak ilgi gösterdiği, saç ekim operasyonlarının, estetik ameliyatların ve göz lazer ameliyatlarının da unutulmaması gerektiğini dile getirdi..
 
Turizmde yükselişi yakaladık, eksilere düşmedik
Konferansın diğer konuşmacısı olan Artvinliler Derneği Başkanı Recai Delibaşoğlu;’’ Türkiye,  turizm açısından 38. sırada iken son on yılda ilk yediye yükseldi. Beş sene sonraki hedefimiz son beşe girmektir. Otuz iki milyon turist oldu bu sene. Yirmi dört milyar dolar girdisi olan çok büyük bir sektör turizm sektörü. Bu sektör dünyada dört trilyon doların döndüğü bacasız bir sektör. Turist sayısında artış olan ilk beş ülke olarak ilk sırada Gürcistan var. Bunları İsviçre, Ukrayna,Almanya, Hollanda ,Rusya,Belçika ,ABD , Bulgaristan gibi ülkeler  takip ediyor.Bu ülkeler  ilklerde yer alırken, diğerleri eksiye düştü.Biz, ülke olarak bu yıl 1,8 artışı yakaladık, eksilere düşmedik. Beş sene sonraki hedefimiz ise elli milyon turist olacak’’dedi.
 
Seyahat Kültürü Tv Programcısı ve Turizm Yazarı Esra Alkan;’’ Turizmde politika yapılmamalı. Çünkü, turizm söylemez, yapar. Arkeolojik kazı yapılan köylerin  ve küçük yerlerin kalkındırılması, korunması ve sürdürülebilir turizmde  desteklenmesi gerekiyor’’şeklinde ifade etti.
 
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü  ve EGD Saymanı Faruk Erdem;’’ Sağlık sektöründe birlik yok.  Başarıya ulaşabilmemiz için  sektörde birliğin olması lazım’’dedi.
 
Halkla İlişkiler hizmeti verilmeli
Turizm Yazarları ve Gazetecileri  Derneği Başkanı ve Haftalık Para Dergisi  Editörü Kerem Köfteoğlu;’’ Ülkemize sağlık sektörünü incelediğimizde algı sorununun olduğunu görüyoruz . Bir de bakıyorsunuz ki her yer başkent. Türkiye’nin her yerinde büyük bir potansiyel var. Ülkemizde sağlık sektörü deyince yaşlıların ve muhafazakar kesimin gittiği bir turizm gibi algılanıyor. Oysa, ülke olarak çok büyük bir potansiyele sahibiz. Biz bu potansiyeli  yaşam merkezi  haline getirmeliyiz. Sağlık turizminde ortak akılla ,ihtiyaca uygun,  spot ve başlık oluşturmanın zamanı geldi.Doğru mesajların tüm ülkeye tek elden  verilebilmesi için bilgi bankası kurulmalı. Eski algıyı değiştirip, ülke tanıtımında yeni adımlar için  halkla ilişkiler hizmeti alınmalı’’dedi.  
 
Termal Turizm'e yönelmeli
Türkiye Gazetesi  Ekonomi Yazarı Metiner Sezer;’’Türkiye, 100 milyar doların yüzde birini elde ediyor. Türkiye’nin sağlık turizminde çok büyük avantajları var.  Hem doğuya hem de batıya hitap eden bir potansiyeli var. Ancak Türkiye,  sağlık turizminde  doğru planlama yapmayı bilmiyor.  Sağlık sektöründe kümeleşme yoluna gidilmeli.  Termal turizme yönelinmeli’’şeklinde ifade etti.’’Ülkemize ait sağlık verilerine dikkati çeken Business Week Sağlık ve Turizm Muhabiri Osman Kurt;’’ Türkiye’de sağlığın  KPMG  verilerine göre tarihsel değişimlerine yer verdi. Kurt;’’ Turizm ne kadar zarar görürse görsün,sağlık için hizmete devam edilecek’’ dedi.
 
Sağlık sisteminde devre mülk sistemi değişmeli
Başına gelen bir sağlık sorunu nedeniyle Dubai'yi örnek veren  Ekonomi Vitrini Yayın Yönetmeni Şeref Özata;’’Dubai’de sağlık hizmetleri ücretsiz yapılıyor. Türkiye’ye gelip, bu durumu anlattığımda herkes ücretsiz Check-up için Dubai’e gitti’’ dedi. Çeşitli verilere yer veren Özata;’’ Sağlık turizminde devre mülk sistemini değiştirmek gerektiğini söylerken, Türkiye’nin sağlık turizminde yeterince gelişemediğine dikkat çekti. Konferansa katılan Mardin Valisi Turhan Ayvaz;’’ Biz Mardin’de tarihi gün ışığına çıkartıp, turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz.Ülkemizi 2023’te 5 milyon turist bekliyoruz’’dedi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21