• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TURİZMDE ÖNÜMÜZDEKİ ON YIL ÇOK ÖNEMLİ

TURİZMDE ÖNÜMÜZDEKİ ON YIL ÇOK ÖNEMLİ
Tur operatörleri farklı destinasyonlar ile Uludağ'ı Sarıkamış'ı,Kartepe'yi ve Karadeniz'in Yaylaları'nı ve birçok yeri yaz ayında hareketlendirip ramazan etkinlikleri ile ön plana çıkartmalı

ÖZEL HABER-TURİZMİN SESİ- AYŞULA ÖZGEN


TÜROFED ikinci Başkanı ve ATİD Başkanı Seçim Aydın: Küresel ısınma turizm sektörünü tehdit ediyor.Önümüzdeki 10 yıl küresel ısınma ve islam ülkesi olan %90'ı hatta %99'u müslüman olan bir ülkenin her yıl şu anda içinde bulunduğumuz ramazan ayı gibi bir ramazan süreci var.

Bu sürecin önümüzdeki on yıl okul tatillerine ve turizm sezonuyla ilgili yoğun tatil günlerine denk gelecek.Yani bu sene 1 Eylül'de başlayan ramazan ayı önümüzdeki yıl 15 Ağustos ondan sonraki yıl 1 ve ya 2 Ağustos ve ondan sonra böyle on yıl boyunca on beşer gün giderek tam tatil sezonlarına denk gelecek.

Şimdi burada türk turizmcisinin tabi ki bizde turizmde şekilcilik ve paranın rengi yoktur,biz herkese kapımızı açarız ve herkesi de kabul ederiz.Yani dini,dili,ırkı,mezhebi ne olursa biz herkesi konaklatmak,ağırlatmak,onları hoşgörüyle memnun edecek şekilde konseptler sunarak ülkemizde ağırlamak isteriz.

Bu yüzden de ben hem bir islam ülkesi olmamızdan dolayı hem de Türkiye'nin bulunduğu coğrafik konumdan dolayı gelecek on yılın komşu ülkelerimiz olan Ortadoğu ülkelerindeki müslümanlara hitap eden bir konsept belirlememiz gerektiğine inanıyorum.

2009 YILINDA  ARAP ÜLKELERİNDE SICAKLIK 50 DERECE OLACAK

Bu da insanların bugün Suudi Arabistan'da,İran'da,Ürdün'de,Mısır'da 50 derecede oruç tutucağına bunların Türkiye'ye getirilerek yüksek rakımlı bölgelerimizde bu Karadeniz,Uludağ,Bitlis'teki dağlarımız,Kartalkaya,Kartepe olur yani sayılabilecek yüzlerce destinasyon var.

Buralarda geceleri 7-8 dereceye kadar inen ısıda değişik ramazan programlarıyla,değişik etkinliklerle,değişik konseptlerle bir turizm konsepti belirleyebiliriz.Yani bugün herşey dahil nasıl çıktı,bir konsept olup oturdu ve Dünya'da konuşuldu.Bu söylediğim projede tur oparatörleri tarafından yapılarak uygulamaya koyulabilir.

ARAP TURİSTLER KENDİ İMKANIYLA UZUNGÖLE GELİYOR

Çıkış noktamda geçtiğimiz ay Ağustos ayında bir Karadeniz Bölgesi'nde Uzun Göl'de karşılaştığım bir manzaradan çıktı bu proje Arapların kendi özel jeepleriyle oraya gelmeleri ve oraları keşfetmeleri hiçbir turizm firmasıyla değil,kendileri bireysel gelmişler ve biz dünyada cenneti bulduk dediler.Ben bizzat konuştum kendileriyle.



Orada yaylası,yeşilliği,gölü mabeti yani camisi oradaki ibadetleri falan oradan yola çıktım ve bu proje aklıma geldi.Böyle bir projenin önümüzdeki yıl için çünkü 15 Ağustos'ta başlayacak olan ramazan en az 15 gün okul tatilleri ile üstüste gelecek.

RAMAZAN AYINDA İNSANLARI OTELE KAPATAMAZSINIZ

İnsanları sıcak bölgelerde otellere kapatarak oruç tutturamazsınız bir ikinci çıkış noktasıda İslamda oruç evde tutulur,kapalı alanda tutulur gibi bir inanç var ben öyle hissediyorum.Çünkü ramazan olduğunda gerkese evine çekiliyor ve dışarıda çıkmak istemiyor.

Tam tersine biz turizmciler bu insanları artık dışarıya çıkartmalıyız,evlerinden kurtarmalıyız diye düşünüyorum.Yaylada yapılacak bir iftar etkinliği,iftardan sonra sahura kadar olan ramazan şenlikleri gibi sohbetler olur,nargile bahçeleri olur,değişik etkinlikler olur,palyaçolar olur yani aklınıza ne geliyorsa Sultanahmet'in çok daha büyütülmüş bir şekli doğa içerisinde sahura kadar ve sahur yemekleride verilerek insanlar yatıya alınır.

Öğlen kalktıklarında akşam iftar vaktine kadar da doğayla iç içe bir gezi gibi etkinlikler yapılabilir diye düşünüyorum.Bu on yıl çok önemli.Küresel ısınma devam ediyor her yıl derece artıyor hem de insanlar artık bu yaz sıcaklarında evlerindede kalamayacaklar.Bunun turizmciler tarafından projelendirilmesi gerektiğine inanıyorum.1 Eylül herkes kaçtı evine geldi şimdi önümüzdeki yıl herkes evine dönecek.Biz bu olaya iç turizm ve dış turizm bağlamında da bakıyoruz.

Bugün Avrupa'dan gelecek bir çok bizim almancı diye nitelendirdiğimiz işçilerimiz var.Bu insanlarda yaz tatiline Avrupa'dan geliyor biz bu insanları giriş yapınca Avrupalı kabul ediyoruz.

Yani o 23-25 milyon turist içerisindeler.Bunlar yazın ramazana denk geldiğinde çekilecekler.Ben diyorum ki onlar gene gelsinler,tatillerini yapsınlar ama biz bunu farklı destinasyonları öne çıkararak yapalım.Bir Uludağ'ı bir Sarıkamış'ı,Kartalkaya'yı,Greenpark'ı,yaylaları ve birçok yeri yazın neden hareketlendirip ön plana çıkartmayalım.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : +90 216 481 51 21