• BIST 12385.61
  • Altın 6406.39
  • Dolar 43.1882
  • Euro 50.3316
  • İzmir 0 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Antalya 5 °C
  • Ankara -9 °C
  • Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği 10. Yaşında!
  • TÜRSAB 26. Dönem Yönetimi Mazbatalarını Aldı
  • İki Kültür Tek Gün: “India Day” İstanbul’da Buluştu
  • Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği 10. Yaşında!
  • TÜRSAB 26. Dönem Yönetimi Mazbatalarını Aldı
  • İki Kültür Tek Gün: “India Day” İstanbul’da Buluştu

Turizm Yasakla Değil, Rekabetle Büyür

Turizm Yasakla Değil, Rekabetle Büyür
“Turizmcilerden Dijital Platformların Yasaklanması Talebine Mehmet İşler Tepki Gösterdi

TURİZMİN SESİ


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’nin,  Airbnb, Expedia, GetYourGuide, Viator, Isango, ToursByLocals, Agoda, Trip.com Group, Hotels.com ve Musement adlı 10 yabancı seyahat platformuna karşı erişim engeli talebiyle açtığı dava konusunda değerlendirmelerde bulundu. Turizmin paydaşları ile bir bütün olduğunu ancak konunun yeterince irdelenmediğini sandıklarını belirten İşler, konaklama sektörü olarak,  dijital platformları yasaklamak yerine, doğru hukuki zeminde yönetmek görüşünde olduklarını açıkladı.

PLATFORMLAR KÜRESEL VİTRİN

Dünya turizminin dijitalleşme, yapay zekâ ve küresel online platformlar ekseninde hızla ilerlediğini belirten Mehmet İşler, online seyahat acentelerinin(OTA’lar), yalnızca bir satış kanalı değil, ülkelerin, şehirlerin ve destinasyonların küresel vitrini hâline gelmiş durumda olduğunu hatırlattı. Mehmet İşler; “ Davada adı geçen ve geçmeyen platformlar üzerinden Türkiye’nin otelleri, kıyıları, şehirleri ve markaları milyonlarca potansiyel misafire aynı anda ulaşıyor. Bu gerçeklik göz ardı edilerek atılacak her adım, iyi niyetli olsa dahi, ülke turizmine orta ve uzun vadede zarar verir. TÜRSAB bu konuda bir sorun görmüş olabilir, haklıda olabilirler. Ancak; bize göre, çözüm bunlara erişimi yasaklamak değildir. Çözüm; hukuki çerçeveyi doğru kurmak, rekabeti korumak ve sistemi düzenlemektir. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı, bu yaklaşımı açıkça desteklemektedir. Anayasanın 48 ve 167 maddeleri ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun bu konuda yol göstericidir. Dolayısıyla hukuken de mesele; “erişim engeli” ya da “kapatma” değildir. Mesele; vergilendirme, temsilcilik, veri kullanımı, tüketici hakları ve haksız rekabet gibi başlıkların net, şeffaf ve denetlenebilir kurallarla düzenlenmesidir.”

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

“Bugün dünyada, tüm küresel OTA’ların kapalı olduğu tek bir turizm ülkesi yoktur. Aksine, turizmde söz sahibi ülkeler, dijital platformları yasaklayarak değil, kontrol ederek, regüle ederek ve rekabeti artırarak güçlenmektedir. Türkiye gibi dünya turizminde üst sıralarda yer alan, 100 milyon turist hedefi koyan bir ülkenin, yasaklarla, erişim engelleriyle ve kapatma refleksiyle anılması, ülke imajı açısından da ciddi bir çelişkidir. Dijitalleşmeyi mahkeme kararlarıyla veya erişim engelleriyle durdurmaya çalışmak, bugünün dünyasında mümkün değildir. Bu yaklaşım, kısa vadede bir rahatlama hissi yaratsa da,  otelciye, seyahat acentasına, kamuya ve ülke ekonomisine kalıcı bir fayda sağlamaz. Geçmişte yaşanan örnekler bunun açık göstergesidir. Asıl çözüm; küresel platformları kapatmak değil, Türkiye merkezli güçlü dijital platformların doğmasına öncülük etmektir. Bu da ancak açık piyasa, adil rekabet ve doğru hukuki düzenleme ile mümkündür. Dijital platformlar ve yapay zekâ, tehdit değil, doğru yönetildiğinde büyük bir fırsattır. Turizm yasaklarla değil, rekabetle büyür. Dijitalleşme durdurulamaz; doğru hukuki zeminle yönetilir. Sorun varsa, çözüm, kapatmak değil, düzenlemek ve ortak akılla hareket etmektir.” Dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21