• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

TANITIM BÜTÇESİNDE DÜŞÜŞ YOK

TANITIM BÜTÇESİNDE DÜŞÜŞ YOK
Bakan Günay: "Geçen Yıl Ki Tanıtım Seviyemizi Bu Yıl da Mutlaka Tutturacağız"

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığın Tanıtım Bütçesinde Herhangi Bir Düşüş Olmadığını, Geçen Yılki Tanıtım Seviyesini Bu Yıl da Mutlaka Tutturacaklarını Söyledi. Bakan Günay, Krizin Etkisini Azaltmak Amacıyla İstihdam Kolaylığı Talepleriyle İlgili Olarak İse, "Bakanlar Kurulunda Geçen Hafta Paylaştık.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığın tanıtım bütçesinde herhangi bir düşüş olmadığını, geçen yılki tanıtım seviyesini bu yıl da mutlaka tutturacaklarını söyledi. Bakan Günay, krizin etkisini azaltmak amacıyla istihdam kolaylığı talepleriyle ilgili olarak ise, "Bakanlar kurulunda geçen hafta paylaştık. Sayın Başbakan gerekli bakanlıklarla ilgili talimatları verdi. Ön çalışma içindeyiz. Uygulamaya sokabileceğiz." dedi.

Uludağ'da oteller bölgesinde incelemelerde bulunan Bakan Günay, polisevini ziyaretinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Turist sayısı olarak bu yıl ilk defa 2008'de 25 milyon rakamının üstüne çıktıklarını kaydeden Bakan Günay, şöyle konuştu: "Kasım ayı sonunda 25 milyon 250 bin rakamını gördük. Şu an 26 milyon civarındayız. Bu Türkiye için bir rekordur. Geçen yıl 25 milyon kritik eşiğini aşar, geçer inşallah diyorduk. Aştık. İstanbul 7 milyonu aşkın turist ağırladı. Marmara toplamını katarsanız 10 milyon görünüyor.

Akdeniz, Antalya ekseni yine 9- 10 milyon civarında gözüküyor. Türkiye'de ayrıca bu yıl kişi başına harcama dünya ortalamasının altında olmasıyla birlikte kişi başına harcama geçen yıla göre arttı. Bu sene, biraz daha yüksek. Aslı gayemiz her şey dahil denen, Türkiye'yi ucuza pazarlayan sistemlerin yanı sıra ve fazla kişi başına harcamayı artıracak turizm çeşitliliğini sağlamaya çalışıyoruz. Kış turizmi bunların arasında. Belli bir ekonomik düzeyin üzerinde geliri olan insaların yararlandığı bir alan. Kış turizmi, termal turizm, kongre turizmi gibi alanlara yaymaya çalışıyoruz."

Türkiye'nin bu yıl gelir itibariyle 20 milyar doları aştığının altını çizen Bakan Günay, şöyle devam etti: "Bu yıl 25- 26 milyar dolar sayısını gördük. Bu Türkiye için iyi bir sayıydı. Ama önümüzdeki dünya çapında yaşanan bir ekonomik kriz ortamı var. Ve bunun Türkiye'ye kaçınılmaz yansımaları olabilir ve olacaktır. Çünkü bizim ciddi biçimde işbirliği yaptığımız ülkeler, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler ciddi bir kriz yaşıyor.

Ukrayna'da yüzde 50 civarında, Rusya'da yüzde 25 civarında devalüasyonlar var. Ve hayatın başka alanlarını ilgilendiriken turizmi ilgilendirmemesi mümkün değil. Elbette bu açıdan bazı sıkıntıları olabilir, olacaktır. Ama biz ayrıca AB'nin bir yakın destinasyonu olmak, yüksek kalite olmakla birlikte tek fiyat uygulamayan, ortalama fiyat uygulayan bir ülke özelliğine sahibiz."

Ciddi bir tanıtım kampanyası yaptıklarının altını çizen Bakan Ertuğrul Günay, "Şu an itibariye dünya çapında reklam çalışmalarını tamamladıklarını ve 10 Ocak'tan itibaren 80'e aşkın ülkede bir tanıtım yapacaklarını kaydetti. Tanıtımda bu yıl krizden etkilenecek olan ülkelere ağırlık vereceklerini anlatan Günay, "Yani o ülkelerin pazarlarında daha çok etkili olmaya çalışacağız. Global krizin biraz etki alanı dışında kalan ülkelerde de Japonya, Çin gibi ülkelerde de yine ayrıca tatımlarımızı yaygın tutmaya çalışacağız." dedi.

Basında çıkan tanıtım bütçesinde ciddi bir düşüş yaşandığı haberlerinin doğruyu yansıtmadığının altını çizen Bakan Günay, "Tabi dövize vurduğumuz zaman, her alanda euro arttığı için bir düşüş gözüküyor. Buna karşılık ekler yapmaya çalışıyoruz. Yani biz geçen yılki tanıtım seviyemizi bu yıl da mutlaka tutturacağız. Yine krizin etkisini gidermek açısından eski yıllardan beri talep edilen, kış turizmi için yazın, yaz turizmi için de kışın istihdam kolaylığı getirmek talebi vardı. Bakanlar kurulunda geçen hafta paylaştık. Sayın Başbakan gerekli bakanlıklarla ilgili talimatları verdi. Ön çalışma içindeyiz. Uygulamaya sokabileceğiz." şeklinde açıklama yaptı.

Bu yıl da dünya ortalaması üzerinde çıkılacağını umut ettiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sözlerini; "Dünya ortalamasının 5 katı kadar yukardayız. Önemli bir sonuç. Dünya yüzde 2'lerde iken biz yüzde 10'ların üzerinde bir seyir takip ediyoruz. Bu seneki amacımız dünya ortalamısının üzerinde olacak." şeklinde noktaladı.

Bu arada Bakan Günay, Uludağ'daki otelleri gezerek yöneticilerle görüştü. Otellerin durumu hakkında bilgi alan Günay, yarın yapacakları toplantı öncesi genel bir değerlendirme aldı. Kar altında otelleri gezen Günay, akşam saatlerinde yöneticilerle bir araya gelerek bir değerlendirme daha yapacak. Bakan Günay, yarın yapacağı geniş çaplı toplantı ile Uludağ'ın sorunlarıyla ilgili alınacak tedbirleri açıklayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21