• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

SİYAD ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

SİYAD ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Uluslararası Bodrum Film Festivali'nde bugün, SİYAD Eleştirmenler Ödülü açıklandı

TURİZMİN SESİ-DERYA DUYSAK


Bodrum Belediyesi'nin bu yıl beşincisini gerçekleştirmekte olduğu ve halen büyük bir ilgi ve katılımla devam eden, Avrasya Sanat Kolektifi Derneği işbirliği ile 20 Eylül tarihine kadar devam edecek olan .

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerinden oluşan ÜÇ kişilik SİYAD Eleştirmenler Jürisi (Şenay Aydemir (Referans Gazetesi); Senem Aytaç (Altyazı Dergisi), Olkan Özyurt ( Empire Türkiye Dergisi); 5. Uluslararası Bodrum Film Festivali'ne birinci ya da ikinci filmiyle katılan yerli yönetmelerin ödülü, iki film arasında paylaştırdılar.

Jüri Üyeleri, festival süresince izledikleri, 3 Saat (Can Candan, Serdar Değirmencioğlu, 2008, 110'); Sütlü Çikolata (Ahmet Ilgaz, 2008, 45'); Bu Ne Güzel Demokrasi! (Belmin Söylemez, Berke Baş, Haşmet Topaloğlu, Somnur Vardar, 2008, 97'), Lilit'in Kızkardeşleri (Emel Çelebi, 2008, 41'); Alamet-i Üstüvane (Serdar Güven, 2008, 56'), Son Kumsal (Rüya Arzu Köksal, 56'), Kurbağa Sesi ile Uyanmak (Ümit Topaloğlu, Bayram Deniz), She-J (Elvan Kıvılcım, 2007, 63') ve Gölün Kadınları (Emine Emel Balcı, 2007, 24') filmleri arasından bir seçim yaparak, sonucu Bodrum Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan Basın Toplantısı'nda açıkladılar

5. Uluslararası Bodrum Film Festivali'nde SiYAD Eleştirmen Jürisi olarak görev yapan Olkan Özyurt, Senem Aytaç, Şenay Aydemir, dokuz film arasından yaptığı değerlendirmede, SİYAD Eleştirmenler Ödülü'nün Can Candan'ın yönettiği 3 Saat ile Belmin Söylemez, Berke Baş, Haşmet Topaloğlu, Somnur Vardar'ın yönettiği Bu Ne Güzel Demokrasi! adlı belgeseller arasında paylaştırılmasını uygun gördü.

Eleştirmen Belmin Söylemez, İki filmin de Türkiye'nin her daim gündeminde olan demokrasi ve eğitim gibi önemli meselelere kollektif bir bilinçle yaklaşması ve bunu bütün üretim sürecine yaymaları; sadece konu seçimleriyle önemli bir noktaya parmak basmanın ötesine geçip sinema dilinin biçimsel özelliklerini de hakkıyla kullanarak, dramatik bir yapı içerisinde bütünlüklü bir hikaye anlatmayı, yaratıcı ve incelikli bir biçimde gerçekleştirdikleri; bu ortak özelliklerinin yanısıra; “3 Saat”, üniversite sisteminin gençler üzerindeki etkilerini, gençlerin sınav sürecinde ve sonrasında yaşadıkları değişimleri göstermedeki başarısıyla; “Bu ne güzel demokrasi!” ise, siyasal yelpazenin farklı taraflarından adaylarla Türkiye'deki siyaset yapma algısını gözler önüne sermesi ve “demokratik eşitsizliklere” dikkat çekişiyle ödüle değer görüldüğünü belirtti. Ve Türkiye'deki belgesel anlayışının gelişmekte olduğuna tanık olduk ve bundan son derece mutlu olduk” dedi.

Sinema Yazarı Şenay Aydemir, “belgesel sinemanın bir anlamda habercilik görevini de yerine getirdiğini ve çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti ve büyük medya gruplarının hakim olduğu bir dünyada belgesellerin haber verme çabasını son derece önemsiyorum ”dedi ve insanları bir şeylerden haberdar etmek anlamında belgesellerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Eleştirmen ve Sinema Yazarı Olkan Özyurt ise, “kültür sanat etkinliklerinde yerel yönetimlerin önemine vurgu yaparak, örneğin festivale davet edilen filmlerden Son Kumsal'ın bir yerel yönetim tarafından yasaklanırken bir diğer yerel yönetimin böyle bir kapsamlı ve ciddi bir festival düzenlemekte olduğunu; ve bunun da düşünülmesi gereken bir diğer konu olduğunu vurguladı ve Bodrum'daki buyenilikçi tavrın farkına varılması gerektiğini ifade ederek, oylarımızı verirken de bunların hatırlanması gerektiğini belirtti.

Sesini duyuramayanların sesini duyrumak anlamında belgesellerin çok önemli olduğunu belirten Senem Aytaç, kadın yönetmenlerin de filmlerinin ğaırlık kazanmış olmasını gözlemlemekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
3 Saat Filminin yönetmeni Can Candan, kendi ödülünü ve “Bu Ne Güzel Demokrasi” Filminin yönetmenlerinin ödülünü alırken “öncelikle festivali düzenleyen Bodrum Belediyesi'ne ve Festival Danışmanı Yönetmen Necati Sönmez'e teşekkür ederek sözlerine başladı.

Siyad'ın yaptığı seçki ile belgesel sinemaya verilen önemin daha artmış olmasını son derece önemli buluyorum diyen Can Candan, bu filmleri seyredilmesi amacıyla yapıyoruz dedi ve bu ödülü almaktan dolayı büyük onur duyuyorum dedi.

Ödül töreninin ardından festival programı “Bekle Beni Dar Ağacı, Otel Odaları ile devam etti. Program, yönetmenlerin ve film karakterlerinin katılımı ile 15.00'te “Bizim Deniz: Akdeniz Bitti” ve 17.00'de Sütlü Çikolata filminin de gösterimleri ile yoğun bir katılımla hızla devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21