• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Sağlınıza "DİKKAT EDİN" Merdivenaltı döner yemeyin 

Sağlınıza "DİKKAT EDİN" Merdivenaltı döner yemeyin 
ÜDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan; Döneri arsızın ve hırsızın eline bırakamayız dönere sahip çıkmak ülkemize sahip çıkmaktır dedi

TURİZMİN SESİ


ÜDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan; “Türk Döneri 2.500 yıllık bir tarihe sahiptir. 7 kıtada ve her ülkede yaklaşık 300 milyon insanın günlük yiyeceğidir. 300 milyon insanın elinde Döner, damağında eşsiz lezzeti ve akıllarında Türkiye vardır. Döner sadece döner değildir, döner sadece acıktığımız zaman karnımızı doyuracağımız bir yemek değildir. Döner demek Türkiye demektir, Döner Türkiye’nin Kültür Elçisidir, Döner Türkiye’nin zenginliğidir, Döner Fastfood lobisinin global markaların tahtını sallamış milli kültür yemeğimizdir. Zenginlik kaynağımızdır. Böylesine bir zenginliği arsızın ve hırsızın eline bırakamayız dönere sahip çıkmak ülkemize sahip çıkmaktır” dedi.

udofed-genel-baskani-mehmet-mercan-doner.jpg

Dönerin %80’i Merdiven Altı Üretiliyor
Bugün döner sektör piyasası Türkiye’de tüketilen dönerin %80’ininin merdiven altı tabiriyle üretildiği beyan ediyor ve söylüyoruz.

Kasap Fiyatlarının Altında Döner Satmaları Mümkün Değil
Bugün et döner ve tavuk döner olmak üzere ikiye ayırır isek, et dönerin hileleri başka, tavuk dönerin de hileleri başkadır. Dolayısıyla bugün et döner olarak piyasalarda 5TL’ye, 6TL’ye et döner satıldığına şahit oluyoruz. Bu da kasap fiyatlarının daha altında. Çiğin pişmişle arasında %35 fire farkı varken, böylesine bir ürünü nasıl 5 TL’ye sattıklarını, pişmişinin kilosunu nasıl 60-70 TL’ye sattıklarını anlamak mümkün değildir.

Dönerde Hile
Bugün bunun hilesi şöyledir, bir hayvanın iç yağlarını ve böbrek yağlarını bundan bir kaç sene öncesine kadar Türkiye’nin her tarafında virüs gibi, mantar gibi yayılan ucuz dönerciler ve hayvanın insan vücuduna girmemesi gereken ucuz yağları, bu ucuz yağlar da sabun sanayisine düne kadar giderdi. Bugün %40-50 oranında dönere kullanılıyor.

Bakanlığımız Çiğ Dönerden De Numune Alabilecek
Bizim 5996 sayılı gıda kanunumuza dönerin tanımı şöyledir: Döner hayvansal yağlardan ve hayvansal etlerden elde edilen bir üründür. Dolayısıyla burada da hile başlıyor. Hayvanın kıymetsiz yağlarını %50 oranında bizlerin de tanımı piştikten sonra döner tanımını aldığından dolayı Tarım Bakanlığı’mız çiğinden numune alamıyordu. Şimdi bizler bu hile ve tahripi ortaya çıkartabilmek için çiğinden de numune alınabilmesini götürdük.

Karekod Sistemli Sertifikasyon Başlatacağız
Kendi sahibi olduğum marka Reis Döner olarak 46 tane mağazasını pilot şube ve pilot bölge olarak seçtik. Bu sertifikasyon konusunda bütün şubelerimizde arkadaşlarımız çalışıyorlar. 1 ay içerisinde bu sertifikasyon konusunda bir karekodla geriye doğru izlenebilirliğini götüreceğiz. Bu da sektöre bir örnek olacak. Bütün bu konudaki sektörün tamamına nüfuz edecektir.

İyi Döner Yiyebilmesi İçin Vatandaşlarımıza Sesleniyorum
Dönerin iyi olup, olmadığını fiyatıyla anlayamayız. Tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Vatandaşlarımız bir döner dükkanına girdikleri zaman bu döner nerede yapılıyor diye sorsunlar. Eğer usta ben yapıyorum derse ustanın döner yapma yetkisi yoktur. O döner sağlıksız koşullarda döner yapıldığı anlamına gelir. Bunlara tenezzül etmesinler. Onaylı işletmelerin olup, olmadığını araştırsınlar.

Sebzeli Dönerde Belli Bir Oran Olmalı
Dönerlere yüksek miktarda sebze koyarsanız, sebze maliyeti etten daha düşük olduğu için haksız bir rekabet olur. ÜDOFED olarak Bakanlığımızla yapmış olduğumuz bir çalışma var. Belirli bir oranda sebze konulmasını öngörüyoruz. Bu oran üzerinde çalışıyoruz.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21