• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

OTELLER VE SOSYETE KULLANIYOR

OTELLER VE SOSYETE KULLANIYOR
Türkiye'nin en lüks otel ve restoranlarında... Ev yapımı Bodrum Mandalinası Reçeli

TURİZMİN SESİ -DERYA DUYSAK /FOTOTOĞRAF GÖKHAN GÖNENÇ


Yarımada da yaşayanların çoğu yarımadanın meşhur Turgutreis pazarının her cumartesi daimi misafirleridir. Pazar da 3 hanımın müşterilerine sunduğu rengarenk kavanozlar yerli ve yabancı herkesin ilgisini çekiyor. Kendi ihtiyaçlarının dışında eşine dostuna götürenlerin yanı sıra yabancılar da çoğunlukta.

25 yıllık memuriyetten sonra hiç de kolay olmamış Aynur hanım için, Pazar sonrası kalan meyveleri dökmemek için kalan meyveleri reçeller yapmaya başlamış. Önceleri Mandalina ve portakal'ın kabuklarından bergamut acılığından kurtulmak için çok uğraşmış ama başarmış. Ve tabiî ki bu başarısından sonra komşular ve daimi müşterisi otel otelciler dahil imalethane açmaya zorlamışlar Aynur Hanımı. Bodrum mandalinası onların reçelleriyle adini ve tadını duyuruyor. Türkiye'nin en seçkin otellerinde, restoranlarında onların reçelleri tercih ediliyor.

Anne Aynur Akgün emekli olduktan sonra 1995 yılında Manisa Ahmetli'den Bodrum'a, kızı Sibel Akgün'ün yanına gelmiş. Bodrum'da hem kimseye yük olmayıp aile bütçesine katkıda bulunmak, hem de boş oturmamak için pazarda meyve satmaya başlarken bugünlere gelmiş ve işine yaratıcılığını katarak, yöresel ürünlerden ve pazarda başka kimsenin satmadığı reçellerden yapmayı aklına koymuş; mandalina, portakal, bergamut, karpuz gibi meyvelerin ve hatta patlıcan gibi bir sebzenin reçelini evde kendilerine yetecek kadar yapmış bir süre, istediği güzellikte yapabildiğine önce kendisi ikna olana kadar.

Ve anlamış ki reçelin en güzeli Bodrum mandalinasından oluyor.
Aynur Akgün bugünlere nasıl geldiğini sohbetimizde başlıyor anlatmaya; “Almanlar bergamut, İngilizler greyfurt ve çilek reçeli alıyor. Pazarda sattığımız reçeller bir gün İstanbullu bir beyin dikkatini çekmiş. İkinci kez reçel satın almak için geldiğinde on kavanoz reçel aldı bizden O kadar beğenmiş ki reçelleri, İstanbul'daki eşine dostuna bu reçellerden götürdü. O günden sonra İstanbullu müşterilerim epey arttı, ayrıca gittiğinde de o kadar anlatmış ki; reçellerin ünü kulaktan kulağa yayılmış.

Pazara gelen İstanbullu olsun turistler olsun pek çok alici “Aynur Hanım'ın reçelleri” nerede satılıyor? diye sorduğunda bizi buluyorlar. Böyle olunca da müşterilerimiz oldukça çoğaldı. Fransızlar tüm çeşitlerimizi alıyor. 2006 yaz başında imalathanemizi açtık. Her biri 1 kg. olan kavanozlardan yılda ortalama 20.000 kavanoz reçel satıyoruz şimdi. Gıda mühendislerinin kontolünden geçerek” diye anlatıyor.


Nerelere sipariş üzerine gönderdiklerini sorduğumuzda oldukça şaşırdık neredeyse tüm Türkiye biliyor Aynur Hanım reçellerini; Fethiye Ece Saray, İstanbul Hilton Otel, İstanbul Eresin Hotel, İstanbul Doğatepe Hotel; Etiler, Moda ve Maslak'daki Şütteler, Ankara'da Swiss Otel, Divan Hotel; Bodrum, İstanbul ve Antalya'daki The Marmara Hotelleri, Bodrum'da Sandal Otel, Divan Palmira Hotel, Bodrium Boutiqe Hotel, Maça Kizi, Mavi, Villa Kılıç Otel, Kempinski ve daha pek çok seçkin isim mekânlarında Aynur Hanım'ın reçellerini sunuyorlar müşterilerine.

Öyle ki birde Bodrum'a gelen ve yaşayan ünlüler var bunların arasında. Fatih Terim, Sabancı Ailesi, Gülse Birsel gibi pek çok ünlü Aynur Hanım'ın reçellerinden alıyor. Öyle çok talep olmuş ki Aynur Hanım'ın reçellerine, kızları Ebru ve Sibel'i pazara tezgâhın başına gönderip, reçel yapmak için kendisi evde kalmaya başlamış. Yetmemiş, konu komşudan da her gün birkaç kişi yardıma gelir olmuş.

Bir de Aynur Hanımın kızı Sibel'le başlıyoruz sohbete; İlk zamanlarını gülümseyerek anlatıyor. Herkes yadırgamış, giyimlerini, tarzlarını. “Önceleri pazarda bize zorluk çıkardılar, yol vermediler, kasten çarptılar, küçük kavgalar çıkarmaya çalıştılar.. Fakat sonra alıştılar. Hatta erkekler kendi aralarında konuşurken rahat rahat küfür edemez oldu, daha bir özenli ve temiz giyinmeye başladılar. Kadınlar da şalvar ve günlük giysiler yerine biraz daha modern ve şık oldular.

Şimdi artik bizi koruyup kolluyorlar bile. Diyebilirim ki pazarcıların zihniyeti diğer şık ve modern görünümlü kişilerden çok daha uygar ve insanca. 'Pazarda ne işiniz var sizin' diyenlerden bizi hayat kadını zannedenlere kadar bin bir çeşit tepki aldık, hiç ummayacağımız insanlardan. Burada yaşadığımız ilginç hikâyeleri oturup yazsak, roman olur. Broadway sahnesinde gibi hissediyoruz kendimizi. Bize 'reçel hanımlar' diye isim taktılar. Birisi bize seslenecek olsa 'reçel, baksana' diyor.”

Anne Aynur Akgün ile kızları Sibel Akgün ve Ebru Akgün Bodrum'un tanıtımını en iyi şekilde yaptıklarını düşünüyorlar. Çünkü reçelleri Bodrum mandalinasının da adini ve tadını yaşatıyor. Özgün bir tat olarak ülkemizin birinci sınıf turistik otellerinde, birinci sınıf müşterilere sunulmaya değer bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından turistler alıp evlerine, akrabalarına ve dostlarına hediye olarak götürüyor. Bize kredi veren, destek olan bir kurum yok Buna rağmen üretimlerini arttırmaları için ihtiyaç duydukları krediyi onlara sağlayacak bir kurumun olmayışından, bir destek bulamamaktan yakınıyorlar. Aynur Hanım'ın emekli maaşını teminat olarak gösterseler bile alacakları kredi meblağı en fazla 2500 YTL, bu da onlar için yeterli değil.

Şeker, kavanoz ve yiyecekleri alırken hep peşin para ödeyerek alıyorlar. Dolayısıyla imkânlarını genişletmeleri ve daha fazla üretim yapmaları zorlaşıyor. Merkezde bir satış yerimiz olursa, Turgutreis'e de faydası olur, turistik açıdan” diyorlar. Cumartesi günleri Turgutreis, perşembe günleri Yalıkavak, pazartesi günleri de Türkbükü pazarındalar. Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'a özellikle teşekkür ediyorlar. Başkan, Yalıkavak pazarında onları tezgâhlarında ziyaret ederek, Bodrum mandalinası reçelinin Bodrum'un tanıtımındaki katkısı için teşekkür etmiş. “Size nasıl yardımcı olabilirim?” diye sormuş. Sebzecilerin arasında, uygun olmayan bir yerde bulunan tezgâhlarını daha iyi bir yere koymalarını sağlamış. Yalıkavak pazarının zabıta memurlarının da çok nitelikli, halka karşı çok nazik olduğunu belirtiyorlar.

Bu arada söylemende geçemiyeceğim Sevgili fotoğrafçı arkadaşım Gökhan Gönenç ile geldiğimiz Aynur Teyzemizdeki bu güzel sohbetin ardından bizde reçellerin tadına bakmadan ayrılmıyacağız derken, önümüze öyle bir güzel turşular geldi ki reçel yerine turşularımızı yedik ama tüm reçel çeşitlerini de bize hediye ettiler. Meğer sadece reçel yapmıyor Aynur teyzemiz bidonlarla turşular da yapıyor. Bundan sonra reçel ve turşularımızı almak için sezonu beklemekten başka çaremiz yok diye düşünüyoruz. Yolu Bodrum'dan geçen herkese tavsiye ediyoruz. Güler yüz ve hizmet ikisi bir arada inanılmaz insanlarla karşılaşacaksınız emin olun…

Adres;Aynur Hanım Reçelleri
GSM: 0536 605-1715
Turgutreis/Bodrum

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21