• BIST 9188.87
  • Altın 2921.713
  • Dolar 34.1733
  • Euro 37.8831
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 

OTELCİLİKTE YERLİ FİRMALAR YABANCILARDAN DAHA BAŞARILI

OTELCİLİKTE YERLİ FİRMALAR YABANCILARDAN DAHA BAŞARILI
Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller-2008” araştırması, turizm sektörüne ilişkin ilginç gerçeklerle “bacasız sanayinin” profilini çizdi.

Turizmin Sesi


Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de turizm sektörünün lokomotifliğini yapan otelcilikte yatırım-işletme ve yönetim, yerli firmaların elinde.

Bünyesinde üçten çok tesis bulunan Türkiye'deki konaklama tesisleri üzerinden yapılan araştırmaya göre 152 grup ve zincirden 133'ü yerli, 19'u da yabancı firmalardan oluşuyor.

Ekin Grubu Araştırma Birimi yöneticisi Fehmi Köfteoğlu , “Bu çalışma; uluslararası alanda Fortune Dergisi'nin 'En Büyük Markalar' sıralaması ve yurtiçinde İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırması gibi kendi alanındaki tek araştırmadır” diyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Ekin Grubu ile birlikte yayınladığı çalışma ile ilgili açıklama yapan Ekin Grubu Araştırma Birimi yöneticisi Fehmi Köfteoğlu, “Bu çalışma; uluslararası alanda Fortune Dergisi'nin 'En Büyük Markalar' sıralaması ve yurtiçinde İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırması gibi kendi alanındaki tek araştırmadır” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Köfteoğlu, çalışma ile ilgili bilgi verirken, ölçülemeyen şeyin yönetilemeyeceğini belirterek, “Bu araştırma, günümüzde uluslararası seyahat endüstrisinin artık bir aktörü olan Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarının 'ölçülebilir' bir göstergesidir,” dedi.

Türkiye´deki Grup veya Zincirleri toplamdaki payları

TESİS ODA SAYISI
Sayısı Sayısı Kapasitesi
19 Yabancı Grup-Zincir Otel 84 19.870 42.743
Türkiye Toplamı İçindeki Payı (%) 3,2 7,4 7,6
133 Yerli Grup-Zincir Otel 603 128.418 295.323
Türkiye Toplamı İçindeki Payı (%) 23,2 47,6 52,7
Toplam 152 Grup-Zincir 687 148.288 338.066
Grup ve Zincirlerin Top.Payı (%) 26,4 54,9 60,4
Türkiye Toplamı 2.600 270.000 560.000

Araştırmanın sonuçları, yerli yatırımcının yüzünü güldürüyor. Konaklama sektörünün Türkiye turizminin kalbi olduğunun altını çizen araştırmada otellerin yatırım, işletme ve yönetiminin Türklerin elinde olması, Türkiye'nin turizmdeki başarısının en önemli nedeni ve temel dayanağı olarak vurgulanıyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek ise otelcilikte yerli firmaların yabancılardan daha başarılı olduğu. Çünkü turizmde Almanya ve İngiltere gibi ülkeler turist gönderen durumda iken Türkiye gibi ülkeler, “destinasyon” denilen yani gidilen, müşteri kabul eden, turist ağırlayan ülkeler olarak sektörde yer alıyor.

Turist gönderen ülkelerde seyahat pazarı, havayolu ulaşımı ve tur operatörlüğü sektörlerinin ağırlıklı etkisi altında iken; turist kabul eden ülkelerde pazarın lokomotifi, konaklama kesimi, yani oteller. Dolayısıyla, turist kabul eden bir ülke olan Türkiye'de de seyahat pazarının lokomotifi olarak konaklama, yani otelcilik kabul ediliyor.

Bunun yanı sıra bu sektörde yatırım, işletme ile yönetimin büyük oranda yerli sermaye ve yerli insan gücü ağırlıklı olması, Türkiye'nin turizmde “figüran” değil “aktör” olmasını sağlıyor.


EN BÜYÜK 10 GRUBUN TESİS SAYILARI
Grup/Zincir Adı Tesis Sayısı
DEDEMAN HOTELS 23
JOY HOTELS 17
PRINCESS HOTELS 11
VERA HOTELS 10
TROPICAL HOTEL GROUP 10
ANEMON GRUBU 10
RIXOS OTELLERİ 9
THE MARMARA GRUBU 9
AGRİGENTO HOTELS 8
KAYA HOTELS 8

Ayrıca “Türkiye'de Grup ve Zincir Oteller -2008” araştırmasında sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerimizin değil, Anadolu'daki diğer şehirlerimizin de konaklama alanında, yerli ve yabancı otel işletme zincir ve gruplarına hitap eden yatırım potansiyeline sahip oldukları belirtiliyor.

Türk konaklama sektörüne yatırım yapan ülkelerin başında ABD, Avrupa ülkeleri ve yatırımlarını son zamanlarda oldukça hızlandıran Rusya geliyor. Son dönemde Türkiye'de konaklama alanına yaptıkları yatırımlarıyla dikkat çeken isimler ise Justiniano Grubu'ndaki beş tesisin işletmesini alan Rus Intourist, Cengiz İnşaat'ın Sungate Port Royal Oteli'ni alan Rusya´nın en büyük emlak ve inşaat firmalarından Mirax Grubu ve Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov olarak sıralanıyor.

Araştırma, Türkiye'de konaklama alanında faaliyet gösteren yabancı grup ve zincirlerin şehirleri tercih ederken, kıyı bölgelerindeki tesislerin tümüne yakınının yerli firmalar eliyle işletildiğine dikkat çekiyor.

Türkiye'de Grup ve Zincir Oteller-2008” araştırması, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Ekin Grubu'nun birlikte yayınladığı RESORT Dergisi'nin Ağustos sayısının özel eki olarak yayınlandı. Turizm endüstrimizin belkemiği konaklama sektörüne dair bu araştırma ile öne çıkan veriler ise şöyle:

• Bünyesinde üçten çok tesis bulunan Türkiye'deki 152 grup ve zincirden 133'ü yerli, 19'u da yabancı firmalardan oluşuyor.

• Türkiye'de özellikle kıyı bölgelerindeki otel işletmeciliğinde yerli firmalar, yabancılardan daha başarılı.

• Türkiye'nin turizmde ziyaretçi ağırlayan bir ülke olması ve Türkiye'ye tatil amacıyla gelenlerin büyük oranda kıyı bölgelerini tercih etmesi nedeniyle bu alanda yerli zincir ve grupların ağırlıklı olması, sektöre önemli bir avantaj sağlıyor.

• 2001'de 84 olan grup ve zincir sayısı, 2008 yılında neredeyse iki kat artarak 152'ye yükseldi.

• Türkiye'deki otellerin toplam yatak kapasitesinin %52.7'si yerli, %7.6'sı yabancı grup ve zincirler eliyle işletiliyor.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan işletme belgesine sahip tesislerdeki toplam yatak kapasitesinin %61'i grup ve zincir oluşturmuş işletmelere, geri kalan %39'u herhangi bir grup ya da zincir içinde yer almayan tesislere ait.

• Türkiye'de konaklama sektöründe yabancı grup ve zincirler daha çok şehir otelciliğinde yoğunlaşırken, Türkiye'deki kıyı otelciliğinin tamamına yakını yerli işletmelerin yönetiminde bulunuyor.

• 2001-2008 döneminde, bir grup ya da zincir eliyle işletilen otellerdeki toplam yatak kapasitesi, 164.000'den 338.000'e yükseldi.

• Türkiye'deki yabancılara ait grup ve zincirlerin sayısı artarken, yabancı grup ve zincirlerin 2001'de %14.8 olan toplam yatak kapasitesi içindeki payının %9.6'ya gerilediği görülüyor.

• Tesis sayısı açısından 2007'de olduğu gibi 2008'de de Türkiye'de faaliyet gösteren ve yurtdışında da işletmeleri olan Dedeman Hotels 23 tesisle ilk sırada yer alırken, onu 17 tesis ile Joy Hotels izliyor.

• Grup ya da zincir otellerin bünyelerinde bulunan tesislerdeki toplam yatak kapasitesi sıralamasında ise ilk sırayı yerli işletmelerden Joy Hotels grubu alıyor. Joy Grubu'nun, Dedeman Hotels zincirine göre bünyesinde daha az tesis bulundurmasına karşın, tesislerindeki toplam yatak kapasitesinin daha yüksek olduğu görülüyor.

• Grupların bünyelerindeki tesislerdeki toplam yatak kapasitesi sıralamasında Joy Hotels'i Dedeman Hotels, Rixos Otelleri ve Kaya Hotels izliyor. Büyük yatak kapasitesine sahip gruplardan Justiniano Grubu ise beş tesisini Rusya'nın büyük gruplarından Intourist'in yeni kurduğu Intourist Otel İşletmeciliği'ne kiraya verdi.


• Türkiye'deki yabancı otel zincirleri sıralamasında, Hilton sekiz tesis ile 2007'deki gibi ilk sırada yer alırken, zincirlerin toplam yatak kapasitesi sıralamasında, TUI'nin markası olan, Magiclife ile Justiniano'dan aldığı beş tesisle Intourist ilk sıralara yerleşiyor (3.).

• Fransız oteller zinciri Accor'un Akfen ile kurduğu ortaklık, bugüne kadar üç tesisi faaliyete sokarken, Akfen'in de sahip olduğu otellerle birlikte ilk sıralarda yer alıyor

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21