• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2023 Projelerini Anlattı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2023 Projelerini Anlattı
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son 3 yılda hayata geçirdikleri çalışmaları değerlendirerek, 2023 yılında Muğla tarımını daha iyi hedeflere taşıyacak yeni proje ve çalışmalarını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı.

TURİZMİN SESİ


Tarımda hayata geçirdiği projelerle farkındalık yaratan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son 3 yılda hayata geçirdikleri çalışmaları değerlendirerek, 2023 yılında Muğla tarımını daha iyi hedeflere taşıyacak yeni proje ve çalışmalarını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Türkiye Yüzyılının “Tarımın yüzyılı” olacağını söyleyen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tarımın milli savunma kadar önemli olduğuna değinerek gıda erişiminin kendi üretimimizin olmazsa olmazı olduğunu ifade etti. Aynı zamanda düzenlenen basın toplantısına Muğla’nın farklı ilçelerinde üretim faaliyetlerine devam eden üreticiler katılarak başarı hikâyelerini anlattı.

Muğla’da üç yıl içerisinde elde edilen tarımsal kalkınma ivmesini rakamlar ve istatistiklerle paylaşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Türkiye Cumhuriyeti tarımsal ekonomide dünyanın on büyük ülkesinden biridir. FAO ve OECD rakamlarında Türkiye üst üste iki yıl 4.5 milyar dolar ihracat fazlası veren bir ülkedir. Bugün geldiğimiz noktada, birinci önceliğimiz Sayın Bakanımızın önderliğinde tüketicinin sağlıklı gıdaya daha ekonomik ulaşmasıdır. Bizim de Muğla’da hedefimiz budur” diye konuştu. 

“Muğla’da ezberler bozuldu” diyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bereketli topraklarda üretim yapan bir çiftçi ailenin çocuğu olarak, önce üreticinin yanında olacağız, sonra ortak akılla tarımda Muğla’nın tüm paydaşlarıyla birlikte yol yürüyeceğimizi söyledik. Muğla’da tarım ve turizm birbirinin alternatifi değil, el ele kol kola gidecek dedik. Çünkü Muğla sadece önemli bir turizm destinasyonu değil, nüfusunun yüzde 54’ü halen kırsalda yaşayan, mikroiklim özelliğiyle çok zengin ürün desenine sahip bir tarım kentidir.”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, daha sonra 2019 yılından bu yana Muğla’da gelişen tarım üretimini ve kentin tarım vizyonunu rakamlarla anlattı. Muğla il genelinde toplam 2 milyon 70 bin dekar tarım alanı olduğunu ve 51 bin çiftçinin üretim faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. Bunun 1 milyon dekarının zeytinlik, geri kalanının ise sebze, nadas ve süs bitkisi alanı olduğunu söyleyen Saylak, Muğla tarımının en büyük handikaplarından birinin İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerden Muğla’ya gelerek tarım arazilerini satın alan ve atıl bırakan nüfus olduğunu ifade etti. Saylak “Üretim yapılmayan arazi varlığı bizim için ciddi bir kayıp” dedi. 

Saylak, 2022 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen projeler ve ulaşılan hedefler hakkında şu rakamsal bilgileri verdi: “İl Müdürlüğümüzün eğitim, çiftçi toplantısı, kurs ve demonstrasyon çalışmaları kapsamında eğitim alan çiftçi sayısı 2022 yılında 30 bine ulaştı. Yine aynı dönemde 13 ilçede 32 bin 580 birinci kademe öğrencisine tiyatro oyunu aracılığıyla ulaşılarak doğa sevgisi ve çevre tahribatı konusunda farkındalık sağlandı.”

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN DENİZLERİMİZE DE SAHİP ÇIKIYORUZ
Muğla tarımına 2022 yılında 238 milyon TL Bakanlık desteği verildiğine dikkat çeken Saylak, “Bu rakam 2018’de 103.3 milyon TL idi.2022 yılında tarımsal ve su ürünleri ihracatında da önemli bir başarı kazandık. 2018 yılında toplam 556 milyon dolar olan tarımsal ve su ürünleri ihracatı, 2022 yılına gelindiğinde 885 milyon 178 dolara ulaştı. Bu rakamın 804 milyon doları sadece su ürünlerine aittir. Muğla, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde liderliğe oturmuştur. Alabalık üretiminde de yavru balık üretiminde 26 bin 500 tonla geçtiğimiz yıl ikinciliğe imza attık. Bu dönemde üzerimize vazife olmayan işleri de yaptık. Türkiye’de su altı dalış timi kuran tek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olduk. Çünkü bizim için öncelik; tarım, turizm ve çevre. Muğla’nın bu güzelliğine yakışan, topyekün bir kalkınma mücadelesi veriyoruz. Sosyo-ekonomik refahın yükseltilme mücadelesi bu. Biz denizlerimizi temiz tutarsak, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğini gelecek kuşaklara da aktarabiliriz. Bu bizim boynumuzun borcudur.2022 yılında 65 farklı noktada 20 bin metrekare hayalet ağı denizlerimizden temizledik. Biz sadece üretmiyoruz, denizin dibini de temizliyoruz. Son üç yılda 361 bin adedi göllere, 220 bin adedi ise denizlerimize olmak üzere 580 bin yavru balığı doğaya bıraktık.”

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI TEŞVİK EDİYORUZ
Muğla’da hayvancılık projelerine de büyük önem verdiklerini anlatan Barış Saylak, büyükbaş hayvan sayısının 265 bin 784’e, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 32’lik artışla 579 bin 317’ye ulaştığını kaydetti. Hastalıktan Ari İşletme sayısının 2018 yılından bu yana 17 kat artarak 154’e çıktığını anlatan Saylak, GEKA ve YİKOB işbirliğiyle hayata geçirilen Seydikemer Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) de Bakanlık tarafından onaylanarak müteşebbis heyetinin oluşturulduğunu açıkladı. Tarımdaki yeni yaklaşım, büyükbaş hayvan konusunda bazı endişeleri beraberinde getiriyor. Birinci öncelik, büyükbaş hayvan sayısını artırmak değil artık. Çünkü, Türkiye su fakiri bir ülke. Büyükbaş yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı, kaba yem bitkilerinin aşırı sulanmaya ihtiyaç duymasıdır. Biz bunun yerine küçükbaş hayvancılığı desteklemeye ve teşvik etmeye önem veriyoruz.” diye konuştu. Muğla’nın bir diğer başat ürünlerinden biri olan çam balının, orman yangınları ve küresel ısınma gibi etkenler nedeniyle zor bir dönem yaşadığını belirten Saylak, ilimizde yaklaşık 1 milyon koloni sayısıyla ortalama 8 bin ton çam balı üretildiğini ve 5 bin ailenin geçimini arıcılıktan sağladığını anlattı. Saylak Apiterapik İhtisas İnovasyon Merkezi kapsamında genç arıcılara eğitimler verildiğini söyledi.

“SİZ YETER Kİ ÜRETİN, BİZ SİZE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, son dönemde kırsal kalkınma yatırımlarına verilen desteklemeler hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. 2022’de ilk kez makine ekipman desteklemesi yapıldığını ve bin 55 çiftçiye ulaşıldığını anlatan Saylak, şöyle devam etti: “Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında, 2018 yılında 3.569.000TL hibe ödemesi yapılırken, 2022 yılında % 597,14 Artışla 21.311.824,41 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Uzman Eller Projesi kapsamında İlimizde 11 proje onaylanmış bunlardan 11 adet projeye 1.068.809,94 tl ödeme yapılmıştır.”

Saylak, diğer tarımsal verilerle ilgili şu bilgileri verdi:
•    2018 Yılında 148.042 dekar olan mera kışlak ve yazlak varlık alanımızı  yeni tespit çalışmalarımızla %23,5 ’lik artışla 182.861 dekara çıkardık
•    2004-2019 yılları arasında 6.550 dekarda mera mera ıslah ve amenajman çalışması yapılırken 2020-2021-2022 yıllarında 18.846 dekar alanda projemiz başlamış ve devam etmektedir. 
•    Börülce üretiminde Türkiye 1'incisi, yağlık zeytin üretiminde Türkiye 2'ncisi, sofralık domates ve kabak üretiminde Türkiye 3'üncüsü olduk. 
•    Tıbbi ve aromatik bitki yayım ve kümelenme projesi kapsamında 2022 yılında 1 milyon 764 bin 410 adet fide dağıttık.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BAŞKENTİ BİZİZ.
Muğla’da zeytin ve zeytinyağı üretimine yönelik kaliteyi artırma hedefli projeleri de uyguladıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki zeytin varlığı, 197 milyon adet. Biz zeytine sahip çıkmaya devam ediyoruz.  Sayın Valimizin Başkanlığında Muğla’da bir Zeytin A.Ş. kurulması yönünde planlarımız mevcut. Tüm firmalarımızı dahil ederek, en yakın zamanda kol kola omuz omuza tüm hedeflerimizi bu şirket üzerinden hayata geçirmeyi planlıyoruz. İş birliği ve güç birliğiyle, ortak akılla, bu sorunu da aşacağız. Mart ayında başlayacağımız, üzerinde uzun zamandır çalıştığımız bir projemiz daha var. Olive Türkiye’yi Muğla’dan başlatacağız. Zeytin ve zeytinyağının başkenti biziz. Hiç kimse gücenmesin. Biz iddialıyız.”

2023 YILI HEDEFLERİ
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, basın toplantısında kurumun 2023 yılı hedeflerini de tek tek sıraladı. Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli; Muğla projesi ile kentin farklı noktalarında Muğla ürünlerinin tüketici ile buluşturulacağı satış mağazaları kurulacağını anlatan Saylak, yine bu dönemde Milas’ta Topraksız Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulumunun da gerçekleştirileceğini belirtti. Saylak, 2023 yılı hedefleri ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“6 milyon 735 bin TL ihale bedeli ile 15 metre uzunluğunda yaklaşık 4 metre eninde,530 beygir gücünde çift makinalı su ürünleri kontrol ve denetim gemisi ihale süreci devam etmektedir. Bu gemi sadece kontrol ve denetimlere acil müdahale etmekle kalmayacak bunun yanında barındırdığı cihaz ve teknolojiler ile çok yönlü olarak kullanılacaktır. İl Müdürlüğümüzde kurulan dalış takımı ile birlikte hem su altında hem su üstünde araştırma çalışmaları yapılabilecektir. Buzağı Kalkanı ve Buzağına Sahip Çık projelerimiz, devam etmektedir. Kadın Dayanışmasıyla Koyun Yetiştiriciliği kapsaında bin kadın üreticimize 10 bin koyun ve 400 koç dağıtacağız. 2023 yılında 1.3 milyon tıbbi ve aromatik bitki fidesini daha toprakla buluşturacağız. Çayır ve mera ıslah projelerimizi aynı şeklide sürdüreceğiz. 2023’te toplam 4 bin 456 dekar alanda yapacağımız projemiz Bakanlığımızca onaylandı. Seydikemer Dere ve Köyceğiz Döğüşbelen’deki mera alanında yapılacak iki projenin ekonomiye geri dönüşü 5 milyon 125 bin TL’dir.”

Özellikle turizm sektöründe gıda israfına da dikkat çeken Barış Saylak, Türkiye’de tüketim alışkanlıklarını değiştirmek ve israfı önlemek adına gazetecilerden de destek beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye her yıl 8 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Kişi başına 93 kilo düşüyor! Üretmek o kadar zor ki. Üretilen yaş sebze meyvenin, gıdanın yarısı çöpe atılıyor! Alışkanlıklarımız, tüketim ve beslenme alışkanlıklarımız, her şey dahil turizm yaklaşımı bunun en büyük nedelerinden biri. Su kaynaklarımızı nasıl korumak zorundaysak, gıdamızı da korumak zorundayız. Bu konuda, basından destek istiyoruz. Dünyada 1 milyar insan obezite ile mücadele verirken, 800 milyon insan açlık tehlikesi ile karşı karşıya! Bu çok önemli bir husus.”

KIRSALDA YAŞAYAN GENÇLERE, UZMAN ELLER DESTEĞİ
Üreticilere de seslenen Barış Saylak, “Doğru üretim yapan tüm çiftçilerimize ‘gelin sizi destekleyelim’ diyoruz. Biz Muğla’da da kırsal kalkınma desteklerimize üreticilerimizin başvurmasını istiyoruz. Kapı kapı dolaşıyoruz bu destekleri vermek için. Uzman Eller Projemizle, üniversitelerimizin ilgili bölümlerinden mezun olan genç nüfusumuzun kırsalda üretmesini teşvik etmeye çalışıyoruz. Her bir genç kardeşimize 250 bin TL kırsalda yaşama koşuluyla hibe vereceğiz. Şimdi kırsala dönüş vakti geldi.” diye konuştu. Saylak, bu amaçla kırsalda yaşam koşullarını iyileştirmek için üç Bakanlığın harekete geçtiğini söyledi. 

Muğla’da yerel yönetimler ve STK’lar tarafından ‘tarım’ adına bazı girişimlerde bulunulduğunu söyleyen Saylak, tüm iyi niyetli girişimleri desteklediklerini ancak tarıma faydası olmayacak faaliyetler konusunda da uyarmaya devam edeceklerini kaydetti. Saylak, şunları söyledi: “İyi niyetle bu işleri yapmaya gayret eden sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler var. Bu işlerin uzmanı, yüzü aşkın yıldır deneyimiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Bırakın biz işimizi yapalım, siz de işinizi yapın. Yarın tarım yapılacak alanları bir kuruş katma değer yaratmayacak ürünlerle doldurmayın. Buna da “tarımı destekliyoruz” demeyin. İyi niyetli tüm yaklaşımlara saygım var, fakat bilin ki iyilik yapmıyorsunuz. Gelin, madem kaynak ayıracaksınız bize sorun. Drone ile ilaçlama yapamazsınız örneğin. Hangi lokasyonda ne var bilmeden, havadan ilaçlama yapamazsınız.” Basın toplantısı, daha sonra Muğla’nın başarılı üreticilerinin basın mensuplarına takdimi ile devam etti. Dalaman, Datça, Milas, Yatağan, Fethiye’den gelen üreticiler, projelerden aldıkları desteklerle işletmelerini nasıl büyüterek geliştirdiklerini gazetecilere anlattı. 


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21