• BIST 9538.53
  • Altın 2490.606
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8232
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Mehmet İşler; Turizmcilerin kredi ihtiyacı karşılanmalı

Mehmet İşler; Turizmcilerin kredi ihtiyacı karşılanmalı
Mehmet İşler 2023 sezonuna hazırlanabilmesi için turizmcinin ihtiyacı olan kredilerin  acilen açılmasını ve EYT’liler için devletin sağlayacağı Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin açıklanmasını istedi

TURİZMİN SESİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, (Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı) Mehmet İşler 2023 sezonuna hazırlanabilmesi için turizmcinin ihtiyacı olan kredilerin  acilen açılmasını ve EYT’liler için devletin sağlayacağı Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin açıklanmasını istedi. İşler; sezonuın başlamasına çok kısa bir süre kalmasına rağmen, ekonominin lokomotif sektörünün, savaş, deprem ve seçimin olumsuz etkileri  ile sektördeki EYT’lilerin ödenecek haklarından dolayı finansal sorunlarla boğuştuğunu bildirdi.  

PANDEMİ SAVAŞ DEPREM SEÇİM VE EYT

3 yıla yakın bir süre pandemi koşullarında sektörü ayakta tutmaya çalıştıklarını, ardından geçen yıla  Rusya Ukrayna savaşı ile başladıklarını, bu yıl savaşın devam etmesinin yanısıra depremler ve seçimin getirdiği şartlarla karşılaştıklarını belirten Mehmet İşler bu koşullarda tesisleri sezona hazırlamak için banka kredilerine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Kredi hacimleri olmasına rağmen hem özel hem devlet bankalarının kredi vermediğini  vurgulayan Mehmet İşler bu durumun acilen çözülmesinin gereğine dikkat çekti.

BANKALAR VE EXİMBANK KREDİLERİ AÇILMALI

Mehmet İşler; “Geçen sene sezona Rusya Ukrayna savaşı ile başladık. Pandemiden çıkan sektör bu kez savaş kriziyle karşılaştı. Bu kriz doğru yönetildi. Hem Avrupa hem Rusya ile dengeli ilişkiler kuruldu.  Rusya ile hem uçak, hem savaş krizleri doğru yönetilerek iyi ilişkiler devam ettirildi.  Sonuçta 2022 yılında turizmde tüm zamanların en iyi rakamına ulaştık. Halen Rusya Ukrayna  savaşı devam ediyor. 2023 sezonu yine bu savaşın riskleriyle başlıyor. Bu sene savaşın üstüne, yaşadığımız asrın felaketi deprem ve depremden sonra girilen seçim ortamı, maalesef turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu nedenlerle (Early Booking dediğimiz) erken rezervasyondan istediğimiz finans kaynağını bulamadık. Bankalara yöneldik. Bankalar mevcut koşullar nedeniyle her sektöre mesafeli yaklaşıyor. Kredi hacimlerimiz olmasına rağmen maalesef kredi vermiyor.Ardarda yaşanan; pandemi, savaş, deprem, seçim süreci ve bazı Amerikan bankalarının iflaslarıyla beraber finans dünyasındaki daralmalar, turizm sektörünün belini büktü.  Nakit akış dengelerimiz bozuldu.  Sezon öncesi hazırlıklarımızı ve yenilemeleri  yapmak için finans kaynağına ulaşmada zorluk çekiyoruz. Hem özel bankalar hem devlet bankaları kredi verme konusunda ellerini sıkı tutuyorlar. Bu da sektörün sezona hazırlanmasında ciddi bir sorun yaratıyor. Biz yerinde ihracat yapan bir sektörüz. İhracatçı sayıldığımız için düne kadar, Eximbank’tan da kredi kullanabiliyorduk. Şu anda Eximbank kredilerine de ulaşamıyoruz. Eximbank bile kredi talep edenleri çok ağır bir kredilendirme sürecine sokuyor. “

EYT’LİLER İÇİN KGF DESTEĞİ AÇIKLANSIN

“Gündemimizdeki bir sorunda EYT.(Emeklilikte Yaşa Takılanlar) Biz bu yoğun finans sorunlarıyla uğraşırken EYT’lilerin hak kazanmasıyla, kıdem tazminatlarının ve hak edişlerinin ödenmesi, sektöre ek bir külfet getirmiştir. Bu külfet ile ilgili olarak şu ana kadar devletten KGF ile ilgili bir açıklama yapılmamış, sektörü rahatlatıcı bir haber gelmemiştir.  Kısaca; sektör olarak, erken rezervasyonların istenildiği gibi gitmemesi, iç pazardaki durgunluk ve bankaların tedbirli ve temkinli davranmaları nedenleriyle, finans kaynaklarına ulaşamıyoruz. Nakit akışında büyük sorun yaşıyoruz. Birde bunun üzerine EYT ödemeleri yapılacaktır. Bankaların kredileri acilen açarak, turizmcinin sezona hazırlanabilmesi için elini rahatlatmasını, EYT için de devletin KGF desteğini  bir an önce açıklamasını istiyor ve bekliyoruz.” Dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21