• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

MASTERCARD HEDEF ŞEHİRLER ANKETİ

MASTERCARD HEDEF ŞEHİRLER ANKETİ
MasterCard'a Göre;İstanbul'a 11.6 Milyon Uluslararası Ziyaretçi Gelecek, 10.6 Milyar Dolar Gelir Bırakacak
TURİZMİN SESİ
MasterCard tarafından, 2012 yılında ikincisi gerçekleştirilen “MasterCard Hedef Şehirler İndeksi” dünyanın önde gelen 132 şehrinin dünya turizmindeki mevcut durumlarını ve potansiyellerini belirledi. “MasterCard Hedef Şehirler Indeksi”nde, sıralamadaki yerini bir önceki yıla göre yükselten İstanbul'a, 2012 yılında 11.6 milyon uluslararası ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Bu sayı ile İstanbul'un dünyada en fazla ziyaretçi çeken 5. şehir olacağı belirtiliyor. Hong Kong, Madrid, Dubai, Roma, New York, Barselona, Milano, Amsterdam gibi şehirleri geride bırakan İstanbul'un 2012 yılı turizm gelirinin de 2011'e göre yüzde 20.7'lik artışla 10.6 milyar dolara ulaşacağı ön görülüyor. İstanbul, bu artış oranıyla, Avrupa'da turizm gelirini en fazla artıran şehir olacak.

MasterCard Worldwide tarafından dünyanın önde gelen 132 şehrini inceleyen “Hedef Şehirler” Indeksi, şehirlerin uluslararası ziyaretçi, turizm ve turizm gelirleri potansiyellerini ortaya koyuyor. Indekste küresel ekonomide önemli rol oynayan şehirlerdeki uluslararası ziyaretçi sayısı ve bu ziyaretçilerin yaptığı harcamalardaki yıllık değişim gözler önüne seriliyor. MasterCard Hedef Şehirler İndeksinde, şehirler, toplam uluslararası ziyaretçi sayısına ve bu ziyaretçiler tarafından yapılan sınır ötesi harcamalara göre sıralanıp, 2012 yılı için ziyaretçi ve bıraktıkları döviz artışı tahmin ediliyor.

Ekonomik Yavaşlamaya Rağmen Turist Sayısı ve Harcamalarında Artış Var
“MasterCard Hedef Şehirler İndeksi”ne göre, dünya genelinde yaşanan ekonomik yavaşlamaya rağmen, seyahat eden insan sayısında ve harcamalarında artış yaşanıyor. Uluslararası uçuşlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre, 2011 yılında turist sayısı 174.9 milyonken, 2012 yılında bu rakamın yüzde 5.7'lik artışla 184.9 milyona çıkması, turizm nedeniyle yapılan harcamaların da 2011 yılına oranla yüzde 10.6'lık artışla 241 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İstanbul 11.6 Milyon Turistle Dünyada 5., Avrupa'da 3. Sırada
MasterCard Worldwide Global Ekonomik Danışmanlarından Doç. Dr. Yuwa Hedrick-Wong'un gerçekleştirdiği çalışmaya göre, İstanbul'a gelecek ziyaretçi sayısında, 2012 yılında yüzde 14.7'lik artış sağlanacak. 11.6 milyon uluslararası yolcu beklentisi ile, araştırmaya konu olan 127 ülkeyi geride bırakarak, dünyanın en fazla ziyaretçi çeken 5. şehri olan İstanbul, Avrupa'daki ülkeler arasında ise en fazla uluslararası turist çeken 3. şehir oldu. Araştırmada İstanbul'dan “hedef şehirler arasındaki parlayan yıldız” olarak bahsediliyor. 

Birinciliği 16.9 milyon turist beklentisi ile Londra'nın aldığı çalışmada, ikinciliği Paris (16 milyon turist), üçüncülüğü Bangkok (12.2 milyon turist), dördüncülüğü ise Singapur (11.8 milyon turist) Beşinciliği ise İstanbul 11.6 milyon aldı.

2011 yılında listede 6. sırada yer alırken 2012'de 5.liğe yükselten İstanbul'un geride bıraktığı şehirler arasında, Hong Kong, Madrid, Dubai, Frankfurt, Kuala Lumpur, Seul, Roma, New York, Şangay, Barselona, Milano, Amsterdam, Viyana ve Pekin gibi dünya kentleri bulunuyor.

İstanbul'un Turizm Gelirleri 2012 Yılında Yüzde 20.7 Artacak, Avrupa'da, Turizm Geliri En Fazla Artan Ülke Olacak
“MasterCard Hedef Şehirler Indeksi”ne göre, İstanbul'un 2012 yılındaki turizm geliri, 2011 yılına göre yüzde 20.7 artarak 10.6 milyar dolara yükselecek. İstanbul, turizm gelirinin artış oranıyla Avrupa'da birinciliğe, dünyada ise ikinciliğe yerleşecek. Turizm geliri bazında sıralamaya bakıldığında ise, İstanbul Avrupa'da 5., dünyada ise 11. “2012 yılında en fazla turizm geliri alacak şehir” olma unvanına kavuşacak.

Londra Lider
Londra, uluslarası ziyaretçi sayısında olduğu gibi bu kişilerin bıraktığı gelirde de rakiplerini geride bırakarak liderliğe oturuyor. 21.1 milyar dolar turizm geliri elde etmesi beklenen Londra'yı New York (19.4 milyar dolar), Bangkok (19.3 milyar dolar), Paris (17.8 milyar dolar), Singapur (12.7 milyar dolar), Los Angles (12.5 milyar dolar), Madrid (11.5 milyar dolar), Sidney (11 milyar dolar), Frankfurt (10.9 milyar dolar), Seul ve İstanbul (10.6 milyar dolar) takip ediyor. Turizm gelirlerine sadece Avrupa ülkeleri bazında bakıldığında ise sıralama Londra, Paris, Madrid, Frankfurt, İstanbul şeklinde gerçekleşiyor.

Doç. Dr. Yuwa: “İstanbul Parlayan Yıldız”
“MasterCard Hedef Şehirler İndeksi” ile ilgili bilgi veren MasterCard Worldwide Global Ekonomik Danışmanı Doç. Dr. Yuwa Hedrick-Wong, İstanbul'un stratejik konumuna dikkat çekerek, sahip olduğu tarihi ve kültürel dokunun da turistlerin ilgisini çektiğini ifade etti.

Yuwa, İstanbul ve bu kadar hızla gelişen tüm şehirlerin özellikle ulaşım ve lojistik alt yapısının sağlam olması gerektiğini belirterek “Yerel otoriteler ulaşım ve lojistik alt yapısında tıkanıklığa fırsat vermeden yatırım yapmaya özen göstermeli. Böylelikle, zaten Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın arasında merkez olan İstanbul, bu konumunu daha güçlendirebilir” dedi. İstanbul'un aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğuna da değinen Yuwa: “İstanbul şu anda bir çok uluslararası şirketin bölgesel yönetim üsleri arasında girmiş durumda. Ulaşım kolaylığı, ticarete elverişli kanunların olması, kaliteli alt yapı, uluslararası insan kaynağı için elverişli ortam ve kaliteli çalışanlar bulabilme kolaylığı da bunun nedenleri arasında” şeklinde konuştu. Yuwa, İstanbul'un önümüzdeki yıllarda konumunu yükseltmeye devam edeceği görüşünde olduğunu bildirdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21