• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Likya Yolunda Bir Tarih Molası

Likya Yolunda Bir Tarih Molası
Likya yolunun üç farklı rotasını birleştirerek; yol üzerindeki köylerde yaşayan kadınlarca yerel üretimin devamlılığının sağlanarak ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunmalarına destek olmak hedefleniyor
TURİZMİN SESİ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü döneminde Antalya’nın Demre ilçesinde yürütülecek “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” projesine; fon, eğitim, planlama, iletişim, danışmanlık ve teknik destek verecek. Projeyle, Likya yolunun üç farklı rotasını birleştirerek; yol üzerindeki köylerde yaşayan kadınlarca  yerel üretimin devamlılığının sağlanarak ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunmalarına destek olmak hedefleniyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü yılında Antalya’nın Demre ilçesinde Likya yolunun üç farklı yürüyüş rotasının birleştirilerek sürdürülebilir turizme kazandırılmasına destek verecek. Her yıl sürdürülebilirlik temelinde sunulan üç turizm fikrine fon, eğitim, planlama, iletişim, danışmanlık ve teknik destek veren “Gelecek Turizmde” ile çalışmaları başlatılacak olan “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” projesi, Kültür Rotaları Derneği tarafından; Demre Belediyesi, Demre Kaymakamlığı ve Kapaklı Muhtarlığı işbirliğiyle yürütülecek.
 
Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası olan ve her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Likya yolunu geliştirmeyi hedefleyen proje; ziyaretçilerin dinlenme, konaklama gibi temel ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı. Proje ile bölgede sürdürülebilir turizm konusunda farkındalık yaratılması ve üç farklı yürüyüş rotasının Demre’nin Hoyran mevkii ve Kapaklı köyünde birleştirilmesi hedefleniyor. Böylece bölgenin, ziyaretçilerin dinlenebileceği ve alternatif rota seçebileceği bir merkez haline getirilmesi planlanıyor.
 
Proje sahibi  Kültür Rotaları Derneği’nden Barış Mehmet Yüksel ve Berhat Onat Alan, şu bilgileri verdi: “Bu proje ile, Likya Yolu üzerinde olan köylerimizde yaşayan kadınların geleneksel üretimlerine devam etmelerini, sosyalleşmelerini ve farklı kültürleri tanımalarını istedik. Diğer yürüyüş yollarında da en büyük sıkıntımız olan köy konaklamasını bu projede köy kadınlarıyla birlikte hayata geçirerek, diğer yürüyüş yollarına da örnek olmayı hedefliyoruz. Yerel yönetimler ve yöre halkı; Anadolu kültürü, doğası ve tarihi için yapılan sürdürülebilir projelere duygusal bağlılık gösteriyor. Anadolu’nun dört bir köşesinde desteklediği projelerle büyük ses getiren Gelecek Turizmde ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” 
  
Gelecek Turizmde’nin 4’üncü döneminde desteklediği projeler arasında Demre’nin yanısıra, İzmir-Foça’da yürütülen “Dört Mevsim Foça” ve Denizli-Buldan’da “Kuşlar Sizi Çağırıyor” projeleri de yer alıyor. 
   
Gelecek Turizmde ile ilk 3 dönemde neler yapıldı?
Gelecek Turizmde’nin ilk döneminde; Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, 15 yıl öncesine kadar yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırılırken, Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi’nin kurulmasıyla 22 yataklı iki pansiyonda kadınlara istihdam olanağı sağlandı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde kadınların öncülüğünde yöreye özgü birbirinden farklı tatların marka haline getirilmesi ve tüm Türkiye’ye tanıtılması ile bölge turizminin gelişimine katkıda bulunuldu.
 
Projenin ikinci döneminde; Şanlıurfa'da, günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan geleneksel taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve gençlere yeni iş alanlarının oluşturulması hedefiyle taş işçiliği atölyesi hayata geçirildi. 6’sı kadın 21 kişi taş işçiliği eğitimi aldı. Anadolu’daki ilk şehir devleti olan Malatya Arslantepe Höyüğünün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar başlatıldı. Safranbolu’nun kültürel mirasını yansıtan ve değerlerini taşıyan hediyelik eşyaların tasarlanması için yerli-yabancı turistlere anketler düzenlendi. Anket sonuçları doğrultusunda Derin Sarıyer danışmanlığında düzenlenen tasarım yarışması sonucunda seçilenler, yerel esnaf tarafından üretilerek raflarda yerini aldı.
 
Üçüncü dönemde ise Türkiye’deki lavanta üretiminin %93'ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantadan elde edilen ürün çeşitliliği sağlanarak, yöre halkının turizmden gelir elde etmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgeyi sezonda yaklaşık 20 bin turist ziyaret etti. Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, kelebek gözlemciliği ile ekoturizmin geliştirilmesi ve bölgenin tabiat parkı statüsüne alınması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldü ve yörede bulunan kelebek türlerine dikkat çekilerek bölgenin bir niş turizm merkezi haline getirilmesi hedeflendi. Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise zeytinyağı ile yapılan yöresel lezzetleri marka haline getirerek, gurme turizmine destek olmak ve yöre kadınlarının bu alanda istihdam edilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüldü. 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21