• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

KRİZ ORTAMINDA BURUK KUTLAMA

KRİZ ORTAMINDA BURUK KUTLAMA
TYD'nin 20 yıl kuruluş yıldönümü kutlamalarında Barlas Küntay Turizm Araştırma ödülleri verildi

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


TYD'nin 20 yıl kuruluş yıldönümü kutlamalarında bir konuşma yapan TYD Genel Seketeri Koray Yetik, TYD ile ilgili bilgiler verdi. Daha sonra TYD ile ilgili sinevizyon gösterisi izlendi. Sinevizyon gösterisinde "Turizm yarınlarımız demektir" söylemiyle sona erdi.

Daha sonra kürsüye çıkan TYD Başkanı Murat Dedeman, şunları söyledi:
"Bu yıl Barlas Küntay Turizm Araştırma ödülleri için bir araya geldik. Rahmetli Barlas Küntay'ın başkanlığı döneminde ve sonrasındaki teşvik uygulamaları, turizm yatırımlarının önünü açtı.

Yatırımcıların sorunlarını bir araya gelerek çözme fikri TYD'nin kuruluşuna zemin hazırladı. Daha sonra da TYD kuruldu. TYD, konaklamadan yat limanını, havalimanı taşımacılığından golf tesisine kadar yaklaşık 200 bin üyeli, 24 milyar yatırım potföyüne sahiptir.

20'nci yılımızı kiz ortamında kutlamanın burukluğunu yaşıyoruz. Tük ekonomisi, 2008'in son çeyreğinde zor bir döneme girmiştir. Hükümetin makro düzeyde alacağı kararlar, piyasaya güven aşılayacaktır. Sektör, 2008'in ilk yarısında beklendiği gibi yüzde 5 büyümüştür. 2008 Türk turizmi için başarılı bir yıldır. Döviz fiyatlarındaki yükseliş, sektöre nefes alma imkanı sağladı.



Ancak TÜFE'deki kümülatif atış yüzde 83'tür. 2009 yılı Türk turizmi için sıkıntılı olacaktır. Türk turizminin en önemli avantajı, krizlere direnç gösterebilmesidir. Türk turizmi arayış içinde olan yabancı sermaye için önemli bir avantaj olabilecektir. Yatırımlarımızı yayabilmek için bölgesel bazlı teşviklere ihtiyaç var.

Sektördeki nakit akışı tam olarak işlemiyor. Türkiye Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Kamu harcamalarının artırılması, vergi muafiyetleri uygulamaya konulmalı. Turizm, Türk ekonomisinde en fazla gelir sağlayan sektör. Eximbank kredilerinden yararlandırılmalı. Maliyetlerin daha da artmaması için ecrimisil bedelleri konusunda da önlem alınmalı. İstihdam vergileri sektörün belini büküyor.

Turizmde çalışanları 12 ay tutabilmek için istihdam sağlayacak bir önlem acilen devreye sokulmalı. Sektörümüzün rekabet düzeyini geliştirecek bazı önlemlere de ihtiyaç var. Bakanlığımız, 2009 tanıtım bütçe rakamını daha da yükseltmesini bekliyoruz. Sektörümüz de tanıtım harcamaları yapmaktadır. Antalya, Dalaman, Bodum ve İzmir'e tarifeli seferlerin konulması gerekmektedir. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının bi araya gelerek boş koltuk sübvansiyonu kurmaları, büyük bir pazar yaratacaktır. Yurtiçi ulaşım koridorları da kısaltılmalı.


Daha sonra kürsüye gelen Bakan Bakan Günay, turizmin gelişmesine katkısı olan herkese teşekkür etti. 2008'de Türkiye'nin güzel bir yıl geçirdiğini anlatan Günay, şunları söyledi: "Ağır ama kararlı adımlar atmaya çalışıyoruz. Ankara'da geçen ay içinde önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Kamunun bütün temsilcilerini toplayarak önemli bir toplantı yaptık. Turizm sektörünün bir iki istisnası dışında tüm arkadaşlarımız buradaydı.

Bu ay içinde 23/24 Ocak'ta BETUYAB'ın öncülüğünde bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Bir Ekonomi Koordinasyon Toplantısı da gerçekleşecek. Sayın Dedeman'ın söylediği tüm konular masamızdadır. Kredi konusunda, istihdam alanında kolaylıklar sağlanması, ÖTV indirimi, abartılı vergilerin indirilmesi, bizim de çalıştığımız konular. Ancak bu konularda sadece biz karar vermiyoruz.

Bütün bu bahsettiğim konularda özellikle düşük mevsimde istihdam kolaylığı sağlamak konusunda çok önemli bir iyimser noktadayız. Bunlarla ilgili size yakın bir sürede, bu ay içinde somut şeyler söyleyeceğim. Antalya'da geçen hafta Başbakan ile bir toplantıya katılmıştım. Bu alanda alınması gereken önlemleri ihmal etmemiz, hiçbirimizini hakkı değil. Türkiye çok iyi bir yere geldi. 2008 sonucunu, 2002 sonuçlarıyla kıyasladığımızda inanılmaz noktalara geldik. Bu sadece rakamsal bir artış değil. Türkiye, mavi bayrak açısından da ilk 10 sırada

KESİNLİKLE GEÇEN YILIN ALTINDA BİR BÜTÇE OLMAYACAK

Türk parası değer kaybederken, bütçemizdeki bazı rakamların küçülmesine neden oluyor. Tanıtma bütçesinde bir azalmayla karşı karşıya değiliz. Dışarda döviz cinsinden harcama yaptığımız için bazı sıkıntılar yaşanıyor. Geçen yıl Rusya'da Türk yılı yaptık. Keza Franfurt'ta önemli bir etkinlik yaptık. Bu da tanıtma bütçemiz içinde yer alıyor. İstanbul'da Avrupa Kültür Başkenti projemiz va. Kesinlikle geçen yılın altında bir bütçe olmayacak.

Geçen yıl göreve başladığımızda tanıtım kampanyasının geç başladığını ifade ediyordunuz. Kasım ayında tanıtmayla ilgili tüm hazırlıklarımız bitti. Tanıtım kampanyasını da katılımcılık ve saydamlık çercevesinde gerçekleştirdik. Turizm çok önemli bir sektör. Bu alanda kamu ve özel işbirliği yapmamızın hayati olduğunu düşünüyorum. Turizm yatırımcıları derneğini yakın mesai arkadaşlarım olarak görüyorum. Kapımız her zaman size açık.. Basına aktarmadan önce bize danışmanızı rica ediyorum. Sorunu anlatmak ve paylaşmak, çözmenin ilk koşullarından birisidir."

Bakan'ın konuşmasının ardından Murat Dedeman, Bakan Günay'a bir şilt armağan etti. Hemen ardından TYD'nin ormanlarla ilgili bağış çeki, Orman Bakanlığı'ndan ilgili yetkiliye taktim edildi.



TYD ÖDÜLLERİ VERİLDİ

TYD'nin bu yılki araştırma ödüllerinin konusu çevre oldu. TYD 2008 Barlas Küntay Turizm Aaştırma ödülleri sonucu üç proje mansiyona layık görüldü. Birincilik hediyesi de üç mansiyon arasında paylaştırıldı.

Bunlar, Eko Otel Alaçatı. Yardımcı Doç. Dr. Burcu Selin Yılmaz. Öğretim Görevlisi Güneş Seyhan

Begon Villa Butik Otel Kalkan Yardımcı Doç. Dr. Beykan Çizel, Ögretim Görevlisi N. Özgü Kutlu, Oç. Dr. Akın Aksu, Dr. Baha Kuban, Yusuf Hacısüleyman

İber Otel Sarıgermepark
Dr. Meryem Atik

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21