• BIST 9274.16
  • Altın 2248.4
  • Dolar 32.144
  • Euro 34.8499
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Kadınlar Birbirini Desteklemeli, Erkekler Ön Yargılarını Değiştirmeli

Kadınlar Birbirini Desteklemeli, Erkekler Ön Yargılarını Değiştirmeli
Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak‘ araştırmasının sonuçları Soho House Istanbul’da düzenlenen, GKL Sohbet toplantısında açıklandı

TURİZMİN SESİ


Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu'nun öncülüğünde, Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda düzenlenen panelde ‘Gayrimenkul’de Kadının Geçmişi, Bugünü ve Geleceği’ konuşuldu. Panelistler kadınların birbirine destek olmasının gerekliliğini savunurken, erkeklerin ön yargılarının değişmesi gerektiği yönünde de görüş birliğine varıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GKL Başkanı Neşecan Çekici “Amacımız gayrimenkul sektöründe kadın istihdamını artırmak ve yönetim kademesine yükseltmek.” dedi.

Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlara yönelik yapılan ‘Maskülen Sektörde Kadın Olmak‘ araştırmasının sonuçları Soho House Istanbul’da düzenlenen, GKL Sohbet toplantısında açıklandı. Araştırma; ULI Türkiye (Urban Land Institute) çatısı altında ve WLI (ULI’ın uluslararası kadın liderler inisiyatifi) Türkiye kolu olarak kurulan,  sektörün önemli STK’larını kadın başlığı altında bir araya getiren ve sektörün  lider kadın çalışanlarından oluşan Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu adına ERA Research & Consultancy ve  XSights Araştırma & Danışmanlık tarafından toplam dört aşamalı bir araştırma serisi olarak tamamlandı.  

GKL Araştırma ve Bilgi Yönetimi Proje Grubu adına Elvan Oktar ve Buket Hayretçi tarafından sunumu yapılan araştırmaya göre; gayrimenkul sektöründe çalışanların yüzde 29'unu kadınlar oluşturuyor ve sektördeki kadınların yüzde 56'sı evli ve çalışan kadınların yüzde 74'ü bir çocuk annesi.  Kadınların yüzde 84’ü lisans veya lisansüstü eğitime sahip. Araştırmanın alan bazındaki sonuçlarına göre, kadınların yüzde 22’si satış ve pazarlama departmanında çalışırken; proje geliştirme ve uygulama departmanlarında çalışanların oranı ise yüzde 29 olarak tespit edildi. Üst yönetimde çalışan kadın oranı yüzde 15 olurken, ankete katılan kadınların yüzde 53’ü 6 yıldan uzun süredir gayrimenkul sektöründe görev yaptıklarını belirtmişler. 
 
Kadın – erkek dengesini iş hayatında yakalamak istiyoruz… 
Toplantının açılış konuşmasını yapan GKL Başkanı Neşecan Çekici, “Amacımız gayrimenkul sektöründe kadın istihdamını ve etkinliğini artırmak, kadınları  yönetim  kademesine yükseltmek. Bunun için somut çözüm önerileri getirmek amacındayız. Bu bizim en önemli motivasyonumuz. Bunun  ve için de bu platformun  farkındalığına  ihtiyacımız var. Kadın-erkek dengesini iş hayatında yakalamak istiyoruz. Daha doğrusu şu anki  dengesizliği ortadan kaldırmak için buradayız. İş hayatında denge ve cinsiyet çeşitliliği olduğu zaman şirketin karlılığı artıyor, hisse senetleri değer kazanıyor,yatırımcı güveni, müşteri ve çalışan memnuniyeti artıyar, firma  imajı yükseliyor. Yetenek yönetimi üzerinden eşit fırsatlar sunulmadığı takdirde şirketler sarsılıyor. Denge ve birliktelik ile bu platformun bir farkındalık yaratmasını amaçlıyoruz.  Sektörümüzde ekonomik katma değer yaratmak için güçlü adımlarla yolumuza devam ediyoruz..” şeklinde konuştu. Açılış konuşması ve raporun açıklanmasının ardından düzenlenen panelde ‘Gayrimenkul’de Kadının Geçmişi, Bugünü ve Geleceği’ konuşuldu. Krea Gayrimenkul ve Optylon Krea Şirketlerinin Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde XSIGHTS Araştıma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn, Logos Portföy Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Berrin Önder, Stratejik Danışman, Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş ve Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere görüşlerini toplantıya katılanlar ile paylaştılar. 
 
Kadın olmaktan vazgeçilmemeli… 
Kadınların erkek gibi çalışmaya devam ettikçe, kadın olmakta zorlanacaklarını söyleyen. XSIGHTS Araştıma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn, “Kadınlar aslında kendi aralarında daha çok rekabetçi oluyor. Oysa bu rekabeti erkekle yapsa kazanacak. Genel olarak kadının, kadından bir alıp-veremediği gerçeği var.” dedi. Kariyer mi, çocuk mu sorusunun da yanlış olduğunu belirten Penn, “Sormamalıyız, sordurmamalıyız. Bu sektörde kadınlar çocuk doğurabilir diye göz ardı edilmişler. Benim 3 çocuğum var. Belki kendi işim olduğu için şanslıyım ama dengede olmak önemli. Belki bir beyaz yakalıdan daha çok çalıştım. Çocuklarım uyuduktan sonra da işlerimi yaptım. Bunun içinde kadına yardım eden bir eş, aile ve ekip gerekiyor. Müthiş bir denge uyumu bu. Ancak o dengede durabilmek için değişmek gerekiyor. Egonun esnemesi lazım. Kendimizi, değiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Kadın olmaktan vazgeçilmemeli. Diğer kadınlara da toleranslı ve yumuşak olmalı. Yani dayanışma gerekiyor.” diye konuştu.  
 
İçlerine alıyorlar ama bağırlarına basmıyorlar… 
Gayrimenkul sektörünün erkek egemen bir sektör olduğunu belirten Logos Portföy Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Berrin Önder, “Karar verici kadın sayısı çok az. Kadınların çalışması kadar söz sahibi de olması gerekiyor. Bu hem sektörün hem de toplumun geleceği için önemli. Kadınlar karar aşamasında bakış açılarını değiştirebilir, kararları daha olması gereken şekle dönüştürebilir. Ben erkek egemen bir ortamda büyüdüm. Burada size destek veren bir baba çok önemli. İş hayatına başlarken kız-erkek olarak düşünmedim. Çalışacağım, kazanacağım ve hiçbir erkeğe muhtaç olmayacağım dedim.” diyerek düşüncelerini dile getirdi. Kadınların kadın olma özelliklerini kaybettiklerine de değinen Önder, “Gayrimenkul ve finans sekörü daha erkek egemen bir sektör. İçlerine alıyorlar ama bağırlarına basmıyorlar. Sektördeki erkeklerin düşüncelerini değiştirmek gerekiyor.” yorumunda bulundu.  
 
Kadın kadını kucaklamıyor, erkekler birbirine daha destek oluyor… 
İş hayatına başlarken çok fazla kadın-erkek konusuna takılmadığını belli bir noktaya gelene kadar kadın-erkek ayırımı yapıldığı hissine kapılmadığını ifade eden Stratejik Danışman, Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş, “Sekörün dinamikleri ile Türkiye’nin dinamikleri farklı değil. Karar sürecinde çeşitliliği yansıtmalıyız. Sekörün kadına ve çeşitliliğe ihtiyacı var. Kadınlar olarak baktığımızda kadınları kucaklamıyoruz. Erkekler birbirine daha çok destek veriyor. Kadının kadını tutması,  birlikte değer katması daha önemli. Dünyanın yarısı kadın, Türkiye’nin yarısı kadın oysa iş dünyasına baktığınızda karşımıza maskülen bir yapı çıkıyor. Bu arz değil bir talep konusu. Yönetim kurullarında karar süreçlerinde çeşitlilik için tercihler kadınlardan yana kullanılmalı. “ şeklinde konuştu.  
 
Erkeklerin ön yargılarını değiştiremezseniz, mevcut durum değişmez… 
Sektördeki erkeklerin bilinçsiz ön yargılarını değiştirmek gerektiğini vurgulayan Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere, “Konuyu bir kadın meselesi olarak ele alırsak çözemeyiz. Erkeklerin ön yargılarını değiştiremezseniz, mevcut durum değişmez. Bu erkeklerin var olduğu kahvede, stadyumda, camiide değişirse amaca ulaşır. Dünyanın şefkatli liderliğe ihtiyacı var. Bunu da kadınlar verebilir. Dünyada yönetime kadını getirme konusunda zorlama olmadan başarılı olmuş bir ülke yok. İngiltere’de 2011 yılında yönetim kurullarında bulunan kadın oranı yüzde 11’di. Aynı şekilde Türkiye’de de yüzde 11’di. 2019 yılında bu rakam İngiltere’de yüzde 30’lara çıkarken, Türkiye’de ancak yüzde 15 oldu. Çünkü İngiltere Ticaret Bakanı şirketlerin yönetim kurullarına, “bu utancı yaşayan son şirket siz  mi olacaksınız” şeklinde  yazılı  bir mektup gönderdi.” diyerek verdiği örnekle sözlerini tamamladı.  

Avukat – Komedyen Miray Akovalıgil’den Stand Up Şov… 
Gayrimenkul sektörü ve kadının bir arada konuşulduğu toplantıda neşeli dakikalar da yaşandı. Asıl mesleği avukatlık olan ve çocukluk hayali oyunculuğu yakın zamanda kendi yazdığı stand up gösterileri ile sahneye taşıyan Miray Akovaligil, “Hepsi Benim” isimli gösterisi ile konuklara neşeli dakikalar yaşattı. Akovalıgil hem kadınlar hem de gayrimenkul sektörü üzerine yaptığı espriler ile salonu kahkahalara boğdu. Etkinlik sonunda tüm konuşmacılara,destek veren ve sponsor olan, Ali Yüksel-Hilmi Özalp Hukuk Bürosu, And Gayrimenkul, Ant Yapı, Birleşim Grup, Soho House, Woman Tv, Bilgili Holding, Cote Etiler Akmerkez, Fyp Proje Geliştirme, Has Mimarlık, Ada PR, Duck Design Studio, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş., Sanko Holding firmalarına ise, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin, çağdaş aydınlık genç kızlarının eğitime destek olmak adına anlamlı hediyesi burs sertifikaları, verilerek teşekkür edildi 

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Hakkında Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu; 
Urban Land Institute (ULI) “Women’s Leadership Initiative (WLI)” Türkiye kolu olarak 2016 yılında faaliyetlerine başladı ve gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarını “kadın” başlığı altında bir araya getirerek kuruldu. Platformun misyonu, gayrimenkul sektöründe kadın istihdamını ve kadın yönetici sayısını; sektördeki kadınların varlığını ve etkinliğini artırmaktır. Gayrimenkulde kadın liderliği ile kadının kendine, iş hayatına, iş arkadaşlarına ve çalışmakta olduğu şirketine liderlik etmesi ve iş/yaşam dengesini sağlaması ifade edilmektedir. 

2019-2020 dönemi için ULI Gayrimenkulde Kadın Liderler Başkanı ve Proje Grubu Başkanları 
NEŞECAN ÇEKİCİ (Başkan), AV.PINAR ERSİN KOLLU (Kadın Kanaat Önderleri ve Nitelikli İnsan Kaynağı), AYŞE HASOL ERKTİN (Kurucu Onursal Başkan), ELVAN OKTAR (Araştırma ve Bilgi Yönetimi), ŞENAY AZAK MATT (Yönetim Kurulunda Kadın), BUKET HAYRETÇİ (Mentorluk), FATMA ÇELENK (Kurumsal İlişkiler),MELDA BAYRAKTAROĞLU (Eğitim), NİL YILDIZALP (Organizasyon ve İletişim" Proje Grubu Bşk.),  HARİKA UYANIK TANRILI (Fon Yaratma). 
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21