• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

KADERİNE TERK EDİLEN KİLİSEYİ BAKAN GÜNAY VE BULGARİSTAN BAŞBAKANI AÇTI

KADERİNE TERK EDİLEN KİLİSEYİ  BAKAN GÜNAY VE BULGARİSTAN BAŞBAKANI AÇTI
Edirne'de, Bulgaristan Hükümeti tarafından restore ettirilen Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi törenle açıldı.

TURİZMİN SESİ - ERDOĞAN DEMİR


Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, açılış için geldiği Kirişhane Semti'nde Kültür ve Turizm Bakanı Etrtuğrul Günay tarafından Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi'nde karşılandıktan sonra kilisede yapılan ayine ve kutsama törenine katıldı.

Stanişev, kilisedeki törenin ardından kilesi bahçesine fidan dikti.
Stanişev, kilise bahçesindeki törende, kilisenin yapımında katkıları geçenlere teşekkür ederek, milletlerin inançla ve ruhla hayatta kalmayı başardıklarını söyledi.

Kirişhane Semti'nde Konstantin ve Elena'nın adını taşıyan Bulgar Ortodoks Kilisesinin inşaatına, 3 Mart 1869 yılında başlandı. Aynı yılın 25 Eylülünde tamamlanan kilise, 20. yüzyılın yarısında cemaatini kaybetmiş ve kaderine terk edilmişti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY'IN KONUŞMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da ramazan ayının güzel bir gününde farklı bir dine ait ibadethanenin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Bakan Günay, 140 yıllık tarihi bir ibadethanenin restore edildiğine işaret ederek, ''Bu ay biliyorsunuz İslam dininin kutsal aylarından ramazan ayı, biz bu ramazan ayında Edirne'mizde aynı Tanrıya inancın güzel bir mabedinin ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi 140 yıllık bir tarihi var. Emeği geçen herkese teşekküre ediyorum'' diye konuştu.

Farklı inançlara saygı göstermenin ve özgür inanış hakkının olduğu bir çağda yaşandığını vurgulayan Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Edirne farklı inançların bir çok güzel mabedini barındıran güzel bir şehir. Birçok dinin ibadethaneleri var. Önümüzdeki dönemde bütün bu tarihi, bütün dinlerin ibadethanelerinin hepsini ayağa kaldırmak niyetindeyiz.

Çünkü içinde yaşadığımız çağ, farklı inançlara saygı göstermenin ve herkesin kendi inancını özgürce yaşayabildiği bir çağdır. Bugün dünya, farklı olana saygı gösterme ve herkesin kendisini özgürce ifade etmesi temellerinde kuruluyor. Bu amaç etrafında çalışmak hepimizin görevi. Bireylerin görevi, toplumların görevi, devletlerin görevi.''

DÜNYA BARIŞINA VURGU

Bakan Günay, kilise açılışının barışa katkı sağlaması dileklerinde bulunarak, ''Bu açılışın bölgemize, Edirne'mize, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine ve dünyamıza barış getirmesini diliyorum. Çünkü bugünkü dünyada toplumların gelişmesi için en büyük ihtiyacımız barışın devamlı, sürekli olması'' dedi.

Bulgaristan Kültür Bakan Yardımcısı Lavor Miluşev de Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi kutsanarak açılışın gerçekleştirildiğini söyledi.

Restorasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür eden Miluşev, yapılan etkinliğin kendilerine mutluluk verdiğini kaydetti.

Rusçuk Metropoliti Neofit de yaptığı konuşmada, kilisenin restorasyonunda ve ayağa kaldırılmasında Bulgaristan'ın yanı sıra Türk yetkililerinin de büyük katkılarının olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra Başbakan Stanişev, kilesinin yapımında emeği geçen Bakan Günay ile Türk ve Bulgar yetkililere plaket ve belge vererek, teşekkür etti.

Başbakan Stanişev ve Bakan Günay, Bulgaristan halk oyunları ekibinin gösterilerini izledikten sonra Edirne Valiliğine geçti.

Açılışa çok sayıda Bulgaristan vatandaşı da katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21