• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

“İzmir Gastrofest” yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları ve ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti

“İzmir Gastrofest” yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları ve ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti
İzmir’in simge yapılarından biri olan Alsancak Garı’nda düzenlenen keyifli festivalde göçlerle zenginleşen İzmir Mutfağı tüm detaylarıyla tanıtıldı

TURİZMİN SESİ


İzmir’in ilk gastronomi festivali olarak düzenlenen İzmir Gastrofest, alanlarında uzman yerli ve yabancı şeflerin, gezi ve yemek yazarlarının ve akademisyenlerin yanı sıra, göç yollarıyla şekillenen İzmir Mutfağı’nı tüm detaylarıyla keşfetmek isteyen ziyaretçileri bir araya getirdi. İzmir’e özgü boyoz, söğüş, kumru, gevrek gibi özel lezzetlerin eşlik ettiği kahvaltıyla başlayan festivalde ziyaretçiler; Mürver, Neolokal, Toi, Ent, Cantinary, Balmumu, Seçkin Et, Pizza Locale, Murano’s, Frankie, Balık Ada, Naif, Less Ordinary, Monochrome, Bready, Dante by Sarıket, Vino Locale, Hiç Tadım Atölyesi, Dondurmino, Dostlar Fırını, Kumrucu Şevki, Gloria Jeans gibi İstanbul ve İzmir’in ünlü lokantalarının lezzetlerini de tatma imkanı buldular. 
   
izmir-gastrofest,.jpgİzmir Mutfağının dünü ve bugününün konuşulduğu Göç Paneli’ne ilgi büyüktü 
İzmir Gastrofest’in tadımlar kadar dikkat çeken bir diğer etkinliği önemli paneller oldu.  Moderatörlüğünü Müge Akgün’ün gerçekleştirdiği panellerin konuşmacıları arasında İzmir aşığı Haluk Özyavuz, Ahmet Güzelyağdöken, Vedat Başaran ve Sara Pardo ziyaretçilere göç ile şekillenen İzmir Mutfağını anlattı. Panellerin ardından, Prof.Dr. Biray Kolluoğlu ve yemek sosyolojisi konusunda uzman Prof.Dr. Zafer Yenal 1923 Nüfus Mübadelesi sonrası İzmir’in değişen yemek kültürüne dair önemli bilgiler paylaştı. İsrailli şef Moshe Basson ve Parabere Form’un kurucusu, gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, yeme-içme yazarı Maria Canabal’da festivalin önemli konukları arasında yer aldı. 
 
İzmir’in bereketli bağlarına yolculuk
Gastrofest’in ilgi gören bir diğer paneli de, bölge şaraplarının konuşulduğu İzmir’in Bağ Yolları paneli oldu. Bülent Akgerman moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; İzmirli şarap üreticileri; Can Ortabaş (Urla Şarapçılık), Reha Öğünlü (Urlice) Enis Güner (Sevilen) ve Ali Boz (Lucien Arkas Şarapları)’a usta şef Vedat Başaran eşlik etti. 

Tadım ve Workshoplarla gastronomi deneyimi 
İzmir’in ilk gastronomi festivali Gastrofest’in dikkat çeken workshop ve tadım etkinlikleri de büyük ilgi gördü. Aylin Yazıcıoğlu, Şemsa Denizel, Yılmaz Öztürk& Osman Sezener ve Murat Bozok&Jale Balcı gibi başarılı isimlerin düzenlediği workshop ve tadım etkinliğinin moderatörülüğü Sırma Güven ve Metin Süerkan gerçekleştirdi. Gastrofest’te yemek tadımlarının yanı sıra Almanya’nın önde gelen peynir uzmanlarından Ursula Heinzelmann’ın İzmir bölgesi şaraplarını ve peynirlerini eşleştirdiği tadımlar da ziyaretçilerden tam not aldı.   

Beyazperdeye yansıyanlar
Gastrofest’in zengin festival programında gastronominin beyazperdeye uyarlanmış iki önemli projesinin de gösterimi gerçekleşti. Deniz Alphan’ın ses getiren belgeseli “Kaybolan Bir Dil, Kaybolan bir Mutfak” ile Dünya’nın en iyi restoranlarından sayılan El Celler De Can Roca’nın sahibi Roca Kardeşler’in Türk Mutfağını keşif hikayesi olan “Turkish Way” filmleri festivale katılan ziyaretçilerle birlikte izlendi.

Müzik ve eğlence unutulmadı
Keyifli paneller, tadım ve workshoplarla ziyaretçilere gerçek bir festival deneyimi yaşayan Gastrofest’te müzik ve eğlence de unutulmadı. Amerikalı ünlü saksafon efsanesi Ricky Ford’un ünlü pianist Ali Perret, Can Kozlu, İmer Demirer, Matt Hall birlikte sahne alarak gerçekleştirdiği caz performansı çok beğenilirken, festival tüm dünyanın severek dinlediği hit şarkıları güçlü sesiyle yorumlayan Aydok Moralıoğlu’nun sahne aldığı “Birlikte Güzel After Party” le son buldu.

Festivalin Güçlü Destekçileri
Metro’nun ana sponsorluğuyla gerçekleşen İzmir Gastrofest’in destek sponsoru Birlikte Güzel oldu. Festivale katkı sağlayan diğer destekçiler ise; Öztiryakiler, Çimstone, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Pınar, Şölen Çikolata, Şekerbank, Unilever Food Solutions, Nestle gibi güçlü kurumlar oldu. İzmir GastroFest’in ulaşım sponsorluğunu THY üstlenirken, taşıma sponsorluğunu ise Ford Otosan üstlendi. Festivalin basın ve tanıtım faaliyetleri de Hürriyet Gazetesi, Ege Medya, Salt İletişim destekleriyle hayata geçti.  


 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21