• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

İSPANYA’DAN KÜLTÜREL ÇIKARTMA

İSPANYA’DAN KÜLTÜREL ÇIKARTMA
Edebiyattan, müziğe, sinemadan, plastik sanatlara sanatın her türü hakkında hazırlanan makalelerle İspanyol kültür ve sanat camiasının en beğenilen dergilerinden olan INTRAMUROS yeni sayısını Türkiye'ye ayırdı
TURİZMİN SESİ
Yayın hayatına başladığı 1994 yılından bu yana sadece raflarda kalmayıp, İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından İspanya'nın belli başlı kütüphanelerinde, bunun dışında da Amerika ve Avrupa'da dağıtılmakta olan INTRAMUROS, şimdi de ülkemizin farklı kültürel değerlerinin sergilendiği Türkiye özel sayısıyla takipçilerinin karşısına çıktı.

Daha önce İtalya, Yunanistan, Fas ve Mısır gibi farklı ülkeler için özel sayılar hazırlayan dergi 2009 kış sayısının tamamını mevlevilikten edebiyata, arkeolojiden sinemaya farklı dosyalarıyla Türkiye'ye ayırdı.

Pasion Turca desteğiyle hazırlanan 44 sayfalık INTRAMUROS özel Türkiye sayısıyla kültürel mirasımız farklı sergilendi.

Türkiye hakkında yazdığı kitaplarla ülkemizi İspanyollara tanıtan ünlü İspanyol yazar Javier Sierra'nın Gizemler Ülkesi başlığıyla yayınlanan makalesinde “bugün Nemrut Dağı olarak tanınan harabelerde otururken, Türkiye'nin medeniyetlerin gizemli köklerini arayışım için bitip tükenmez bir yer olacağını anladım” ifadesi yer almaktadır. Son kitabı LA RUTA PROHIBIDA ile sadece İspanyollara değil, Türklere bile Nemrut Dağı ve Piri Reis haritası hakkında birbirinden çarpıcı bilgiler verirken bir de Piri Reis haritasının bir kopyası hediye edilmişti.

1992'de TUTAV ödülünü alan şair ve yazar Clara Janés'in Duyuların Esareti başlıklı Istanbul'u yansıttığı makalesi derginin bir başka ilgi çeken yazısı. Istanbul kadınlarından Sultan Ahmet Camii'ne, Kariye Müzesi'nden böreklerimize, İlhan Berk'ten Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya izlenimlerinin aktarıldığı yazıda “Hiç şüphe yok ki, Barcelona'daki evimden denize baktığımda gözlerimin aradığı Istanbul olurdu” demektedir.

Intramuros dergisinin sayfalarında sadece İspanyol yazarlarına değil, Türk yazarlarına da geniş yer verilmektedir. La Novela del Conquistador adıyla Ispanyolcaya çevrilen Boğazkesen romanını ve Fatih Sultan Mehmet'in Istanbul'unu anlatan Türk Dil Kurumu ödüllü Nedim Gürsel de bir makalesiyle dergide yer almaktadır. Genç yazarlarımızdan Özlem Kumrular'ın Istanbul'u anlatan makalesinde ise “iletişim kurmak için tek bir ortak dile ihtiyacımız yok; müzik, dans, aynı yemekler aracılığıyla da iletişim kuruyoruz” demektedir.

Ispanya'nın en çok okunan gazetesi EL PAIS yazarı ve Ispanya'nın en önemli sanat eleştirmeni olan Roger Salas ülkemizin tarihi mirasını Istanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Büyük Iskender lahdi ile ilgili makalesi vasıtasıyla aktarmaktadır. “Istanbul'a 25 uzun sene önce yaptığı ilk seyahatinde keşfettiği, daha doğrusu arayıp bulduğu Büyük Iskender'in lahdini” anlattığı yazıda “nasıl olup da yüzyıllar sonra bu efsane gücün tüm dünyada insanları etkilediğini” sormaktan kendini alamaktadır.

Türkiye'nin Atatürk'ten bahsetmeden tanıtılamayacağını gösteren INTRAMUROS dergisinde Prof. Dr. Suna Kili'nin Neden Atatürkçülük? sorusuna verdiği yanıt olarak hazırladığı makale de yer almaktadır. Barışçılığından, hümanizme, Türk dilinin sadeleştirilmesinden, ilim ve fenin önemine Atatürkçülük tanıtılmaktadır.

Ülkemizin kültürel mirasını gözler önüne seren en güzel yazı Nişantaşı'nda büyümüş olan musevi kökenli sanatçı SUZY'nin makalesidir. “Kendimdeki tarihi, linguistik ve kültürel zenginliği fark etmeye başladım: Türkçe anne dilimdi, Ladino ninelerimin dili, Ingilizce ise 9 yaşında öğrenmeye başladığımdan artık bana yabancı bir dil gibi gelmiyordu” ifadesinin yer aldığı makalede ülkemizde yüzyıllardan beri farklı kültürlerin, inançların ve dillerin bir arada kardeşçe yaşadığına dikkat çekilmektedir.

Dergide Türk tiyatrosu da İstanbul Tiyatro Festivali direktörü Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün ağzından tanıtılmaktadır. Günümüzde Türk tiyatrosunun yeni bir solukla ilerlediğinin vurgulandığı yazıda bu durumun tüm açılardan araştırmaya değer bir konu olduğuna dikkat çekilmektedir.

Ülkemizin en iyi tanınan kültürel miraslarından Mevlana Celaleddin Rumi ve Mevlevilik hakkında, 1999'da kurulan Mevlâna Eğitim ve Kültür Derneği'nin başkanı Abdülhamit Çakmut tarafından “insan olma sanatı olan tasavvuf” hakkında yazılan makalede ise “düşünen, sorgulayan, var oluş sebebini idrak eden insanın etrafına kalp gözüyle baktığında bu muhteşem yapıyı” göreceği yansıtılmaktadır.

Dergide ayrıca nazara karşı kullandığımız ve İspanya'da çok moda olan nazar boncuğundan, sinemamızın usta oyuncusu Tuncel Kurtiz'e, gezginlerin Türkiye anılarına farklı yazarların makalelerine de yer verilmektedir.

Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliği'nin son 3 senedir halkla ilişkilerini sürdüren, İspanya ve Türkiye eğlence hayatında son dokuz yıldır önemli bir yere sahip olan Pasion Turca birbirinden farklı projeler ile Türkiye tanıtımlarına devam ediyor. Türkiye'ye Monica Molina, Pink Martini, Cesaria Evora, Joaquin Cortes, Paco de Lucia , Lara Fabian, Azucar Moreno, Mariza gibi çok sevdiğimiz sanatçıları yıllardır getiren ve bizlerle tanıştıran Pasion Turca, daha önce de Guess'in dünya takvimi çekimleri, Monica Molina albüm kapağı özel çekimleri, İspanya'da kültürel çıkarma yaptığımız La Mar de Musicas festivali, ünlülerle Türkiye tanıtımı gibi çarpıcı projelere imza atmış ve İspanyol ve Latin dünyasının ünlü isimlerini Lolita, Marta Sanchez, Chenoa, Monica Molina, Azucar Morena, Poty, Ana Milan, Belinda Washington, Paula Vasquez, Paco Leon, Carlos Baute, Miguel Abellan, Arturro Arribas, Manu Tenorio, Monica Cruz, Rosario'nun aralarında bulunduğu 30'den fazla ünlü simayı Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliğimiz destekleri ile Türkiye'de ağırlamış ve imajlarını Türkiye'nin güzellikleri ile birleştirip yazılı ve görsel basında milyonlarca dolar değerinde kapak haber yaptırılmıştır. Son üç senede yapılan çalışmalar ile turist sayısındaki 3 kattan fazla bir artış ile dikkat çeken İspanya'daki en son çalışma ise Intramuros özel Türkiye sayısı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21