• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

İHSAN DOĞRAMACI ANISINA KONSER

İHSAN DOĞRAMACI ANISINA KONSER
Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof.Dr. İhsan Doğramacı'nın doğum günü 3 Nisan'da, “Anısına” bir konser verecek
TURİZMİN SESİ
Bilkent Senfoni Orkestrası ile Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası'nın ortaklaşa gerçekleştireceği konseri BSO Sanat Direktörü Işın Metin yönetecek. Konser, Devlet Sanatçımız dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay'ın Chopin'in "Op.53, La bemol majör Polonez"i seslendirmesiyle başlayacak. İhsan Doğramacı'nın en sevdiği eserlerden biri olan Polonez'i Gülsin Onay, Doğramacı'nın vasiyeti üzerine doğum günlerinde özel olarak yorumluyor. Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilen Gülsin Onay Chopin yorumları nedeniyle Polonya Hükümeti tarafından "Devlet Nişanı" ile onurlandırmıştır.

"İhsan Doğramacı Anısına" gerçekleştirilen konser Türk Eğitim Vakfı ve Bilkent Üniversitesi Ahmed Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin siparişi üzerine bestelenen "Saygun Emre" Operası'nın "Vasiyet" sahnesinin ilk seslendirmesiyle sürecek. Yiğit Aydın'ın bestelediği, liberettosunu Şefik Kahramankaptan'ın yazdığı "Saygun Emre" Operası, Ahmed Adnan Saygun'un (1907-1991) hayatından bazı sahneleri ve bestecinin Yunus Emre ile olan içsel bağını ele almakta. Operanın konusu 1930'lardan başlayarak 1991 yılında Saygun'un ölüm yatağına uzanmakta. Her bir sahnede bestecinin hayatında belirleyici olaylar ve Mustafa Kemal Atatürk, Paul Hindemith gibi önemli kişiliklere yer verilmekte. "Vasiyet"; Adnan Saygun, eşi Nilüfer Saygun ve Prof. İhsan Doğramacı arasında geçen bir sahnedir. Burada Adnan Saygun'un İhsan Doğramacı ile ilişkisi ve sanatsal-bilimsel yaratılarını mîrâs bırakması konu ediliyor.

Prof. İhsan Doğramacı, Saygun'un hayatının özellikle son döneminde etkili olmuş önemli bir şahsiyettir. Saygun'un sanatının en büyük destekçisi olmuş, onun yıllarca arzuladığı müzikoloji bölümlerinin hayata geçirilmesini sağlamıştır. Saygun, İhsan Doğramacı'ya iki yapıtını ithaf etmiş, vasiyetinde mîrâsını Bilkent Üniversitesi'ne bırakmıştır. Bestecinin manevî mirası Bilkent Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında kurulan Ahmed Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde korunmakta, sanat ve bilim çalışmaları için hizmete sunulmaktadır.

"Saygun Emre" Operası'nın "Vasiyet" sahnesinin dünya prömiyerinde soprano Pervin Çakar – Nilüfer Saygun (Irene Szalai), tenor Ünüşan Kuloğlu – Ahmed Adnan Saygun, bas Tuncay Kurtoğlu – İhsan Doğramacı rollerini seslendirecek.

Konserin ikinci yarısında Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni ve Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestraları Gustav Mahler'in "Titan" başlıklı "Re majör 1. Senfoni"sini yorumlayacak. Avusturyalı besteci Mahler, 20. yüzyıl sanatının gelişimi için yeni ufuklar açan büyük bestecilerdendir. Viyana senfonizminin son temsilcisi olan Mahler, 19 ve 20. yüzyılların sınırında Avrupa müziğinde Beethoven'ın felsefi-dramatik senfonizminin geleneklerini devam ettiren tek bestecidir; bu nedenle "20. yüzyılın Beethoven'ı" olarak nitelendirilmiştir.
Besteci felsefi içerikli romantik "Titan" Senfonisinde “güçlü, dürüst bir insanın yaşam mücadelesi"ni yansıtmaya çalıştığını ifade eder.

3 Nisan Pazar günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.

Bilkent Konser Salonu Gişesi Tel: 290 1775 www.bso.bilkent.edu.tr
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21