• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

HAVACILIKTA KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR

HAVACILIKTA KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR
Bu şirketlerin üçünün THY, Pegasus ve Sun, buçuğun ise Anadolu Jet olduğunu kaydeden Sabancı, dünyada da birçok havayolu şirketinin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle batacağını ifade etti.

TURİZMİN SESİ - KAZIM İRFET SÖNMEZ


Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı İzmir SwissotelGrand Efes'te basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye'de üç buçuk tane uçak şirketinin kalacağını söyledi.


İngiltere Havayolu Şirketinin GEO'sunun 30 havayolu şirketinin batacağı yönündeki ifadelerini anımsatan Sabancı, “Şimdi masada olmanın zamanı. Havacılıkta şu an kartlar yeniden dağıtılıyor. Eğer masadaysan eline iyi kağıtlar gelebilir. Masada değilsen başkasının omzunun üstünden bakarsın. Pas geçmek istiyorsan bile masada olman lazım” diye konuştu.


İZAİR DÜZLÜĞE ÇIKIYOR
Yüzde 30 ortağı oldukları ve harmoninin kurulması için yönetime getirildikleri İzair'in de iyiye doğru gittiğini anlatan Sabancı, 2009 yazına 3 uçaklı İzair'in 5 uçakla gireceğini belirterek, firmanın üç yıl içinde zarardan kara geçeceğini kaydetti. Sabancı, şöyle devam etti: “Firmanın çalışan sayısı 185 kişiden 111 kişiye kadar düşürüldü.

Bununda yüzde 80'i uçak personeli. Yaşadığı kentin adını taşıyan ilk ve tek şehrin markası olan İzair'e İzmirlilerin daha fazla destek vermesi için çağrıda bulunuyorum. Bizde fiyatlarımızda bunu destekleyeceğiz. İzair'e düzlüğe çıkartacağız.”


BÜYÜME HEVESİMİZ VAR
Esprili açıklamaları ve kendine has üslubu ile konuşmasını süsleyen Sabancı, gelinen noktanın dünyanın bir gerçeği olduğunu ve pazarın bu kadar fazla oyuncuyu kaldırmayacağını belirtti.

Pegasus olarak karlarını artıran ender şirketlerden biri olduklarını dile getiren Sabancı, “Yurtdışında büyüme hevesimiz var ve bunun için vakit ve para harcıyoruz. Ama iflasın eşiğindeki İspanyol Havayolları bunlardan biri değil” dedi.


PEGASUS VE İZAİR'E GÜVENİYORUZ
Kendilerinin hem Pegasus'a hem de İzair'e güvenleri nedeniyle masada olacaklarını açıklayan Ali Sabancı, batıdaki modeli Türkiye'de uygulayarak havayolu fiyatlarının ucuzlamasına büyük katkı yaptıklarını söyledi.

21 adet daha uçaklarının önümüzdeki 7 senede 2015'e kadar geleceğini hatırlatan Sabancı, tanesi 67 milyon dolar olan bu uçakları apronda fotoğraf çektirmek için almadığını ifade etti. Sabancı, “13-14 saat uçsun, Türkiye içinde ve dışında uçsun diye alıyoruz. Bu konuda ülkelerarası anlaşmaların yenilenerek bu rekabet gücümüzü yurtdışına da taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.


HAVAYOLU ŞİRKETLERİ YUTDIŞINA AÇILACAK
Havayollarının değil tüketicilerin korunması gerektiğini ifade eden Sabancı, yurtdışı anlaşmalarında THY dışındaki uçakların da dahil olması yönünde çalışmalar olduğunu söyledi. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün büyük bir gayreti olduğunu belirten Sabancı, kendilerinin de sık sık Ankara'ya giderek özel sektörün bu taleplerini ilettiklerini anlattı.


MÜŞTERİ KAYIPLARI YAŞANACAK
Son günlerde ABD'de yaşanan krizi de değerlendiren Ali Sabancı yeni bir gelişme daha olduğunu ve İngiltere'de bankalar birbirlerine borç vermeyi durdurduklarını dile getirdi. Sonuçta bu krizin atlatılacağını ve düzene gireceğini kaydeden Sabancı, ancak müşteri kayıplarının yaşanacağını bildirdi. Sabancı, "Ne kadar sürer bunu demek zor ama kışa giriyoruz. Müşterinin az olduğu döneme gidiyoruz. 2009 yazına kadar düzelebilir" dedi.


FİYALARI DÜŞÜRECEĞİZ HERKES UÇACAK
Ulaştırma Bakanlığı'nın ülke içinde rekabete açmasıyla artık herkesin uçağa biner hale geldiğini ve fiyatların düştüğünü anlatan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, şimdi sıranın yurtdışı rekabette olduğunu ikili hava anlaşmalarından dolayı dört saatlik uçuşlara dahil olarak yüzde 33 daha pahalı olan fiyatları daha da aşağı indireceklerini anlattı. Dünya krizinden dolayı bu sene belki büyümenin yavaşlayabileceğini çünkü yakıt fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Ali Sabancı, yine de Türkiye'de hala uçağın kullanım penetrasyonunun yüzde 10 civarında olduğunu bunun yüzde 30'lara çıkma ihtimalinin konuşulduğunu ifade etti.


ERKEK YOLCU YANI İSTENMEYEN KOLTUK
İftar yemeğinde bir gazetecinin, uçaklarda yolcuların “erkek yolcu yanına oturmama, namaz kılma gibi isteklerinin olup olmadığı” yönündeki sorusuna Ali Sabancı, cevabın İzair Kabin Memuru Tuba Erol, tarafından yanıt verilmesini istedi. 3 yıldır kabin görevlisi olarak çalıştığını belirten Tuba Erol, kadın yolcuların 'erkek yolcu' yanına oturmama gibi isteklerin kendilerine sıklıkla ifade edildiğini söyledi.

Uçaktaki yer durumuna göre yolcunun isteğini karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Erol, özellikle 2008 yılı içerisinde bu tür isteklerin arttığını açıkladı. Uçak yolculuğunun eskiden çok lüks sayıldığını hatırlatan Sabancı, bu tür isteklerin artmasını uçuş ücretlerinin düşmesi nedeniyle yolcu sayısındaki artışa bağladı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21