• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

GÜNAY: HEDEFİMİZ ÇERÇEVE YASA

GÜNAY: HEDEFİMİZ ÇERÇEVE YASA
Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB), Divan Kuruçeşme'de yapılan 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kutlama törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde bir çerçeve yasa yapmak istediklerini açıkladı

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Günay, "Bu yıl rehberlerle ilgili tüm sorunların çözümünü sağlayacak yasayı TBMM'ye taşıyacağız." dedi.

 

Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Günnur Özalp, SKAL Başkanı Hülya Aslantaş ve turizmin önde kurumlarının üst düzey temsilcileri ile TUREB üyesi rehberlerin katıldığı gecenin açılış konuşmasını yapan TUREB Başkanı Şerif Yenen de, rehberlerin turizmdeki önemine değindi.

Ülkemize geçen yıl 26 milyon turist geldiğini hatırlatan Günay, bu başarıda acenteciler ve otelciler kadar rehberlerin de büyük rolü olduğunu söyledi. Günay, "26 milyon turistle birebir ilgilenen, onları karşılayıp, elini sıkıp, ülkemizi tanıtan ve sonra güleryüzle uğurlayan rehberlerin başarısı alkışlanmaya değerdir." dedi.

Rehberlerin çalışma koşullarını, mesleğin sorunlarını Bakan olmadan önce de iyi bildiğini belirten Günay, çünkü kendi kızının da rehber olduğunu ifade etti.

"En iyi tanıtım yurtdışında yaptığımız tanıtım değildir. En iyi tanıtım ülkemize gelen turistlerin edindikleri kanaatlerdir" diyen Günay, bu olumlu kanaatlerin oluşmasında rehberlerin başrol oynadıklarını savundu. Günay, şöyle konuştu:

"Türkiye'de en büyük tanıtımı bence rehberler yapıyor. Ama hala rehberlerin bir meslek yasası olmaması, esnaf mı, işçi mi, serbest çalışan mı, ne oldukları tam tarif edilmemiş olan bir meslek icra etmeleri gerçekten kabul edilebilir değildir. Madem ki Türkiye artık turizmde dünyada ilk 5'in içine girmeyi hedefliyor, o zaman uluslararası standartları her alanda yaygınlaştırmak zorundadır. Size söz veriyorum bu yıl rehberlerle ilgili tüm sorunların çözümünü sağlayacak yasayı TBMM'ye taşıyacağız."

Aslında turizmin bugün ülkemizde taşıdığı öneme uygun olarak bir çerçeve yasaya ihtiyacı olduğunu savunan Günay, şu anda sektörde sadece seyahat acentalarının bir yasaya sahip olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRSAB dışındakiler başka kurum ve kuruluşların altında kendilerine güvence arıyorlar. Turizm, her yerde altını çizerek söylüyorum, sadece ekonomiyi geliştiren bir sektör değildir, toplumu dönüştüren, Türkiye'yi dünya insanlarıyla tanıştıran, yakınlaştıran, barıştıran ve ülkemizi dünyaya tanıtan bir sektördür. İşte bu yüzden turizme gerekli hukuki altyapıyı sağlamak zorundayız. Hedefimiz konaklamacıların, yatırımcıların, rehberlerin ve acentelerin içinde kendilerini bulabileceği bir çerçeve turizm yasası yapmaktır."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Bakan olarak herkese mümkün olduğu kadar kapılarını açmaya çalıştığını belirten Günay, sektörden de dayanışma beklediğinin altını çizdi. Turizmcilere seslenen Günay, "Önce kendi içinizde dayanışma, sonra sektörün diğer bileşenleriyle dayanışma içinde olmalısınız. Bunu hep beraber yapabilirsek, böyle bir altyapıyı bütün ağırlığıyla koyarsak, bizim TBMM'ye sevk ettiğimiz yasaların gecikmeden çıkmasını sağlarız. Eğer bunu yapamazsak ben sevk ederim ama TBMM'den çıkması gecikebilir, bu da işimize yaramaz. Onun için turizmde böyle bir dayanışmayı, fikir birliğini bir ihtiyaç olarak burada yüksek sesle ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Turizmdeki her iş kolunun emeği sayesinde dünyada iyi bir noktaya gelindiğini belirten Günay, bunu sürekli kılmaya çalıştıklarını kaydetti. Bunun için doğayı korumamız ve tarihimizi sahiplenmemiz gerektiğine dikkat çeken Günay, şöyle konuştu: "Dönem ayrımı yapmaksınızın; Bizans'dır, Roma'dır, Pagan dönemidir, değildir, Osmanlı'dır, Selçuklu'dur ayrımı yapmaksızın bu topraklarda ne varsa hepsi bizimdir diyebilmeliyiz. Ben Çanakkale'de siperden bakan bir Mustafa Kemal resmine baktığımda aynı zamanda Hektor'u görüyorum. Yani bu ülkeyi savunan herkesi, ayrım gözetmeksizin, doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde demeksizin bir ve bizim sayıyorum. Bu bilinçle Türkiye toprağının altında ve üstünde ne varsa, sahipleneceğiz. Biz böyle bir ülkeyiz. Ülkemizi bir barış ülkesi olarak tanıtacağız."

İhracatçılarla turizmciler arasında temelde bir fark olmadığını da söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, bu düzenlemenin bir an önce tamamlanması için çalıştıklarını kaydetti.

TUREB: MESLEK YASASI MÜJDESİNİ BEKLİYORUZ
TUREB üyesi rehberlerin katıldığı gecenin açılış konuşmasını yapan TUREB Başkanı Şerif Yenen, rehberlerin turizmdeki önemine değindi.

 "Turizm sektörünün bir zincir olduğunu kabul edersek, doğal olarak, zinciri oluşturan halkalardan birinin, mesleklerini büyük fedakarlıklarla icra eden turist rehberleri olduğu görülecektir." diyen Yenen, rehberliğin bir meslek olarak kabul edilmesi için artık Rehberlik Meslek Yasası'nın biran önce çıkarılmasını istedi. Başkan Yenen'in konuşması şöyle: "Mesleğimiz açısından çok önemli olan, 21 Şubat Dünya Rehberler Günü Kutlu olsun!


Bizim için böylesine önemli bir günde, bizimle birlikte olan, başta sayın bakanımıza ve siz değerli dostlarımıza, camiamız adına teşekkür etmek istiyorum. Turizm sektörüyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili herkesin çok iyi bildiği gibi, biz turist rehberleri; Büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan,En az bir yabancı dil olmak üzere, birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye'yi avucunun içi gibi bilen, Asli görevi ülkemizi turistlere tanıtmak olan ve bu konuda milyonlarca soru yanıtlayan, Son yıllarda turizmden milyarlarca dolar beklenirken, bu dolarları getiren veya harcayanlarla günler, haftalar geçirip onlarla hem geldiklerinde hem de ayrılırlarken tek tek el sıkışan turizm elçileriyiz. Oysa rehberlerin çalışma koşulları hiç de kolay değildir.

İşverenin gösterdigi yerde, işverenin belirlediği koşullarda, ücret karşılığı çalışmak zorunda olan rehberlerin sigortalanması, uygulama açısından neredeyse olanaksızdır. Çünkü rehberler iş oldukça çalıştırılır. Hiçbir seyahat acentası, bütün bir yıl boyunca iş güvencesi veremez ve rehberlik, diğer işler gibi haftada 40 saat, günde 8 saat gibi sınırlar tanımaz. Turist rehberinin hafta sonu tatili, bayramı, çoğunlukla özel hayatı bile olmaz. Rehberler turistlerle birlikte kilometrelerce yol kat edip bütün Anadolu`yu, hatta dünyayı dolaşırken ne saate bakarlar, ne de haftanın günlerini dikkate alırlar, ama bu arada bir trafik kazasının “iş kazası” olup olmadığı belli bile değildir.


Bugünlerde bir başka tehditle karşı karşıyayız. Orman Bakanlığı, Milli Parklara çeki düzen vermek amacıyla, çıkardığı yasayla Alan Kılavuzu yetiştirmeye başladı. Ancak Alan Kılavuzları resmen rehber gibi davranmaya başladı, hatta başında Bakanlıktan belgeli ülkesel rehber olan, TÜRSAB'a bağlı seyahat acentelerinin düzenlediği turlar bile durduruluyor ve alan kılavuzu almaya zorlanıyor. Bu resmen mesleğimizin yok olması anlamına gelmez mi?


Bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır. Turizm sektörünün bir zincir olduğunu kabul edersek, doğal olarak, zinciri oluşturan halkalardan birinin, mesleklerini büyük fedakarlıklarla icra eden turist rehberleri olduğu görülecektir. Binlerce rehberin Türk turizmine yararlı olabilecek potansiyel gücü, ne yazık ki, yeterince kullanılamıyor. Turist rehberleri, sektörde hak ettikleri yerde değiller.

Bunun giderilmesi için, 2002 yılından beri koyduğumuz hedefin gerçekleşmesi gerekiyor. Nedir bu hedef ? Turist Rehberliği Meslek Yasası: 30 yıllık özlemin ardından, turist rehberlerini serbest meslek erbabı olarak örgütleyecek, Avrupa Birliği'ne girmeden önce hazır olmamızı sağlayacak olan bu yasanın, artık zamanının geldiğine inanıyoruz. Mesleğimiz açısından herşeyin en kötüye gittiğine tanık olduğumuz bir zaman diliminde, aslında kendimizi şanslı hissediyoruz. Çünkü bakanlığımızla çok iyi diyalog ve işbirliği içindeyiz.

Bakanlığımız da, biz de, rehberliğin bir meslek olarak kabul edilmesi, bunun altyapısının sağlanması, mesleğin standartlarının yükseltilmesi ve etik ilkelerinin belirlenmesi konusunda aynı çizgideyiz. Buna bağlı olarak, içinde bulunduğumuz yıl içinde meslek yasamızın çıkacağından emin olmak istiyoruz. Dünya çapında örnek teşkil edecek nitelikte icraatlar yapan bakanlığımızın, aynı duyarlılık ve başarıyı, turist rehberlerinin meslek yasası için de göstereceğinden eminiz. Bizim için bu kadar önemli olan talebimizin karşılanacağını, sayın bakanımızın ağzından, herkesin huzurunda bir kez daha duymak ve bunu da, bu özel günün armağanı olarak kabul etmek istiyoruz."

2008 Yılı TUREB ÖDÜLLERİ'Nİ KAZANANLARIN LİSTESİ

1- TANITIM
Turizm Broşürü dalında kazanan:  GLOBAL REFUND
İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da turistler için alışveriş rehberleri, tanıtım broşürleri hazırlıyor. Şirketin sahibi aynı zamanda SKAL International Başkanı olarak da turizme katkısı büyük olan Hülya Aslantaş.

Turizm Reklamı dalında kazanan:  PASION TURCA
Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliği'nin son 3 senedir halkla ilişkilerini sürdüren, İspanya ve Türkiye eğlence hayatında son dokuz yıldır önemli bir yere sahip olan Pasion Turca birbirinden farklı projeler ile Türkiye tanıtımlarına devam ediyor. Türkiye'ye Monica Molina, Pink Martini, Cesaria Evora, Joaquin Cortes, Paco de Lucia , Lara Fabian, Azucar Moreno, Mariza gibi çok sevdiğimiz sanatçıları yıllardır getiren ve bizlerle tanıştıran Pasion Turca, daha önce de Guess'in dünya takvimi çekimleri, Monica Molina albüm kapağı özel çekimleri, İspanya'da kültürel çıkarma yaptığımız La Mar de Musicas festivali, ünlülerle Türkiye tanıtımı gibi çarpıcı projelere imza atmış ve İspanyol ve Latin dünyasının ünlü isimlerini Lolita, Monica Cruz, Marta Sanchez, Chenoa, Monica Molina, Azucar Morena, Poty, Ana Milan, Belinda Washington, Paula Vasquez, Paco Leon, Carlos Baute, Miguel Abellan, Arturro Arribas, Manu Tenorio, Rosario'nun aralarında bulunduğu 30'den fazla ünlü simayı Madrid Turizm ve Kültür Müşavirliğimiz destekleri ile Türkiye'de ağırlamış ve imajlarını Türkiye'nin güzellikleri ile birleştirip yazılı ve görsel basında milyonlarca dolar değerinde kapak haber yaptırmıştır. Son üç senede yapılan çalışmalar ile turist sayısındaki 3 kattan fazla bir artış ile dikkat çeken İspanya'da, Pasion Turca tarafından GEO Türkiye Özel sayısı, Lonely Planet İstanbul Sayısı gibi monografik sayıların yanında 50'den fazla dergi için Türkiye kapak çalışmaları, onlarca televizyon programı üretilmiştir.

Süreli Yayıncılık dalında kazanan: İZ TV
Gazeteci Coşkun Aral'ın kurduğu İZ TV, Türkiye'nin gerçek anlamda ilk bilgi ve belge televizyonu olma unvanını kısa zamanda kazandı; gezi ve yaşayan tarih ağırlıklı olmak üzere kültür, macera, doğa, programlarına da yer vererek ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyor.

Kitap Yayıncılığı dalında kazanan: AVRUPA'DA GÖRÜLECEK 101 YER kitabıyla SAFFET EMRE TONGUÇ
Aynı zamanda profesyonel turist rehberi olan Saffet Emre Tonguç, Boyut yayın Grubu tarafından basılan bu yeni kitabıyla, Avrupa'da 40 ülke, 101 yer ile ilgili tarihi, kültürel bilgi yanında günlük yaşam ile ilgili detaylar içeren kitabı ile turizme katkıları nedeniyle ödül kazandı.

İnternet Sitesi dalında kazanan: WWW.ALLABOUTTURKEY.COM
Profesyonel turist rehberi  Burak Şansal tarafından hazırlanan ülkemiz hakkında çok kapsamlı bilgilerin yer aldığı, altıyüzü aşkın sayfadan oluşan internet sitesi.

2- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kültürel Sürdürülebilirlik dalında kazanan: TURKISH CULTURAL FOUNDATION
Boston, Washington ve İstanbul'da ofisleri bulunan TURKISH CULTURAL FOUNDATION, kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılması yönünde pek çok çalışma yapıyor. (www.turkishculture.org)

Çevresel Sürdürülebilirlik dalında kazanan: DOĞA DERNEĞİ
Sürdürülebilir turizm konusunda büyük katkıları olan Doğa Derneği'nin, rehberlere yönelik doğa turizmi konusunda eğitim çalışmaları da var.

3- KONUKSEVERLİK: YEREBATAN SARNICI İŞLETMECİSİ VE GÖREVLİLERİ
Profesyonel turist rehberlerine ve turistlere gösterdikleri yakın ilgi ve yardımseverlikleri nedeniyle bu ödüle layık görüldüler.

4- OTANTİKLİK

Otantik Ürün dalında kazanan: ŞAHMARAN USTASI HASAN ÖZCAN
Eski Mardin Çarşısı'nda 40 yıldır Şahmaran figürünü ahşap, cam ve bakıra işleyen Hasan Özcan, eskiden Acem, Ermeni, Süryani ustalarla paylaştığı mesleği bugünlerde tek başına sürdürüyor.

Otantik Mutfak dalında kazanan: CERCİS MURAT KONAĞI
Mardin'in mutfak kültürünün sunulduğu, yöreye gidenlerin de gezi programlarının içine mutlaka aldıkları Cercis Murat Konağı, bölge turizmine hizmet ediyor.

Otantik Yerel Etkinlik dalında kazanan: ARDEŞENLİLER DERNEĞİ –Temel Saraç
Her Pazar Kadıköy Meydanı'nda öğrencileriyle ve hemşerileriyle buluşan Temel Saraç, tulum eşliğinde horon oynayarak bir geleneği yaşatıyor.

5- KÜLTÜR TURİZMİ: FARUK PEKİN
Fest Travel'ın kurucusu ve yönetici olarak ülkemizin hak ettiği şekilde tanınmasına katkıda bulunan kültür turları düzenleyen Faruk Pekin, Uluslar arası Sosyal Turizm Bürosu'nun Yönetim Kurulu üyesi, TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi Başkanı, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarında etkin rol oynuyor.

6- TURİZM EĞİTİMİ: Prof.Dr. NECDET HACIOĞLU
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim üyesi ve Balıkesir Üniversitesi eski rektörü Hacıoğlu'na turizme nitelikli eleman kazandırma konusunda etkin katkıları nedeniyle ödül veriliyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Tureb Başkanı Şerif Yenen'e Kitab hediye etti

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dünya Skal Başkanı Hülya Aslantaş'a Plaket verdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dünya Skal Başkanı Hülya Aslantaş'a ödül verdi

41 yıllık Duayen Halil Tuncer Tureb teşekkür belgesi aldı

Halil Tuncer Tureb Başakanı Şerif Yenen'e beni onurlandırdınız başkan Turizme katkılarınızdan ötürü  teşekkür ederim

Aynur Keskintürk,Pelin Develi Çambol ve Mert Çambol

Gülnur Özalp,Tülin Şahin ve Dünya Skal Başkanı Hülya Aslantaş

Rehberler  küçük ferdiyle beraber

Dünya Skal başkanı Hülya Aslantaşı gören hatıra fotoragrafı çektiriyordu 

Tureb Başkan Yardımcısı  ve Ared Başkanı Murat Tiryaki ve Ankara ekibi

Protokol masası

Halil Tuncer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan,Turob Başkanı Timur bayındır ve Tureb Başkanı Şerif Yenen ile hatıra fotografı çektirdi

Rehberler toplu halde

Rehberler toplu halde

Rehberler günü kutlamasına yoğun ilgi vardı

Basın mensupları Tureb'i yalnız bırakmadı

Antik Otel Genel Müdürü Sevda Yılgaz sağımda Ali İmdat Uçar solumda ise Ali Sancar iki sevdiğim insanın arasında dilek diliyorum ülkemiz krizden Turizmle çıksın güzel günlere hep birlikte dostluk içinde girelim.

Mpr Halkla ilişkiler Müşteri Direktörü Aynur Keskintürk ve Efes Pilsen Halkla ilişkiler Yöneticisi Pelin Develi çambol ile birlikte dünya rehberler birliği kutlamasında birlikteler Pelin develi Rehberler gecesinde birde plaket aldı.

Efes Pilsen Pelin Develi Çambol  Tureb Başkanı Şerrif Yenen tarafından teşekkür ödülü aldı

Şerif Yenen'in gecesi

Tülin aŞhin Gönül Yıldırım ve Serap hanımla hatıra fotorafı çektirdi

Tülin Şahin'e ilgi yoğundu

Gülnur Özalp ve Tülin Şahin

Şerif Yenen'in mutluluğu yüzünden okunuyordu

Gecenin sonunda Tülin Şahin Turizminsesi.com yayın yönetmeni Bora Özgen ile sohbet ederken "Turizm Haberlerini Turizminsesi.com haber sitesinden vaktim oldukça okuyorum bende bir  Turizm elçisiyim Türkiye'mizi en iyi şekilde tanıtacağım,ben bir manken olarak renkli bir camia içindeyim ama Turizmciler o renkli hayatın içinde yaşıyorlar sektör kaliteli ve insanlar dost"dedi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : +90 216 481 51 21