• BIST 9486.56
  • Altın 4186.539
  • Dolar 39.2222
  • Euro 44.7365
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • Ankara 17 °C
  • MSC Cruises İle Kuşadası’ndan Roma’ya, Mikonos’tan Napoli’ye
  • Türk Vatandaşlarının Yurt Dışı Seyahat Eğilimleri
  • Oya Narin, Termal zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmeliyiz
  • MSC Cruises İle Kuşadası’ndan Roma’ya, Mikonos’tan Napoli’ye
  • Türk Vatandaşlarının Yurt Dışı Seyahat Eğilimleri
  • Oya Narin, Termal zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmeliyiz

GIAHS Başvurusu Süreci Hızlandı

GIAHS Başvurusu Süreci Hızlandı
Antalya’da Gerçekleştirilen Çalıştayla Türkiye’nin İlk GIAHS Başvurusu Süreci Hızlandı

TURİZMİN SESİ


ATG Hotels’in desteğiyle, 02 Haziran 2025 tarihinde Antalya Kremlin Palace Hotel’inde düzenlenen GIAHS Ulusal Kapasite Geliştirme Çalıştayı, geniş bir katılımla başarıyla tamamlandı. FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen “Tarımsal Miras Sistemlerine Yönelik Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi” Projesi (TCP/TUR/3907) kapsamında, Türkiye’nin ilk GIAHS (Küresel Öneme Haiz Tarımsal Miras Sistemleri) başvurusu süreci, çalıştayla birlikte hız kazandı.

GIAHS Ulusal Kapasite Geliştirme Çalıştayı’na Katılım, Üst Düzeyden Gerçekleşti

Çalıştaya Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Özyeğin Üniversitesi’nden Murat Bayramoğlu, FAO Ulusal Proje Danışmanı Şenay Topaloğlu ve çok sayıda protokol üyesi, akademisyen, sektör temsilcisi, sivil toplum kuruluşu ve çiftçi katılım sağladı. Katılımcılar arasında Antalya Ziraat Odası Başkanı, ATSO ve ATB temsilcileri, Akdeniz Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri, tarım ve gıda sektörü paydaşları, kadın kooperatifleri liderleri, yerel yönetimler ve uzmanlar yer aldı.

Antalya’nın Tarihi ve Kültürel Mirasına Sahip Çıkılması Vurgulandı

Açılış konuşmalarında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, Türkiye’nin ilk GIAHS başvurusu sürecinde Antalya’nın öncülüğünü ve Antalya’nın tarımsal ve kültürel mirasına sahip çıkma kararlılığını vurgularken, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Türkiye’nin tarımsal biyolojik çeşitliliği ve geleneksel bilgi sistemleri açısından sahip olduğu zenginliğin dünya ölçeğinde tanıtılmasının önemine dikkat çekti.

Çalıştayda Çok Değerli Grup Çalışmaları Yapıldı

Çalıştayda, Özyeğin Üniversitesi’nden Murat Bayramoğlu tarafından, Elmalı için hazırlanan GIAHS başvuru dosyasının ilk taslağı sunuldu. FAO Ulusal Proje Danışmanı Şenay Topaloğlu’nun yönlendirmesiyle, GIAHS’ın beş temel bileşeni olan “Gıda ve Geçim Güvenliği”, “Tarımsal Biyolojik Çeşitlilik”, “Geleneksel Bilgi Sistemleri”, “Kültürel ve Sosyal Değerler” ve “Peyzaj ve Deniz Alanı Özellikleri” başlıklarında grup çalışmaları gerçekleştirildi. Elmalı ilçesinden gelen çiftçiler ve köy muhtarlarının katkıları da sürece yerel bakış açısı kazandırdı.

Katılımcılar arasında Antalya Valiliği, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Elmalı Kaymakamlığı, Antalya Ziraat Odası, Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, ATSO, Antalya Ticaret Borsası, TKDK, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Elmalı Belediyesi, ASAT, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası Ziraat Mühendisleri Odası, Antalya Müze Müdürlüğü, Elmalı Ziraat Odası, Aksu ve Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri, araştırmacılar ve yerel yöneticiler yer alarak çalıştaya güçlü bir sinerji kattı.

Sürdürülebilir Tarımsal Üretimin Gelecek Nesillere Aktarımı Adına Değerliydi

ATG Hotels’in destekleriyle, Antalya Kremlin Palace Hotel’de gerçekleştirilen bu önemli çalıştay, Türkiye’nin GIAHS başvuru sürecinde ulusal kapasitenin güçlendirilmesi, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir tarımsal üretimin gelecek nesillere aktarılması için kritik bir adım olarak tarihe geçti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21