• BIST 9129.9
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Gelecek Turizmde ile Foça 4 mevsim yaşayacak

Gelecek Turizmde ile Foça 4 mevsim yaşayacak
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü yılında İzmir’in Foça ilçesinde turizmin dört mevsime yayılması için çalışacak bir projeye destek veriyor
TURİZMİN SESİ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü döneminde İzmir’in Foça ilçesinden “Dört Mevsim Foça” projesine; fon, eğitim, planlama, iletişim, danışmanlık ve teknik destek verecek. Projeyle, temel geçim kaynağı turizm olan ve yazı, kışı ve baharıyla farklı deneyimler vaat eden Foça’da, turizmi dört mevsim sürdürebilmek hedefleniyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü yılında İzmir’in Foça ilçesinde turizmin dört mevsime yayılması için çalışacak bir projeye destek veriyor. Her yıl sürdürülebilirlik temelinde sunulan üç turizm fikrine fon desteğinin yanı sıra; eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği veren “Gelecek Turizmde” ile desteklenecek “Dört Mevsim Foça” projesi, Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Derneği (TUDER) tarafından Foça Belediyesi ve Foça Kaymakamlığı işbirliğiyle yürütülecek.  
 
Proje ile mevcut turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılması ve geleneksel bağcılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, zeytincilik, kıyı balıkçılığı gibi faaliyetlerin turizmi destekleyecek şekilde geliştirilmesi; sürdürülebilir turizm için doğadan yana üretim ve işletme modellerinin turizm faaliyetlerine kazandırılması hedefleniyor.
 
Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Derneği (TUDER) Başkanı Umut Tutar, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlçemizin öncelikli geçim kaynağı turizm. Bu nedenle, Foça'nın ülkemiz için sürdürülebilir turizm destinasyon alanlarından biri olarak tercih edilmesi öncelikli hedefimiz. Tüm proje ortakları olarak amacımız, Foça'nın ismini aldığı Akdeniz foklarını ve ilçeyi kuran Phokaililerden kalan kültürel mirası korumak.  Foça'nın tarım faaliyetleri ile tarihi ve doğal değerlerinin tanıtılması ve bu değerlerin turizme kazandırılarak yaşatılması için uygulamalar geliştirilmesi konusunda Gelecek Turizmde’nin yapacağı katkılardan büyük memnuniyet duyuyoruz.” 
 
Gelecek Turizmde’nin 4’üncü döneminde desteklediği projeler arasında Foça’nın yanısıra Denizli-Buldan’da “Kuşlar Sizi Çağırıyor” ve Antalya-Demre’de “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” projeleri yer alıyor. 
 
Gelecek Turizmde ile ilk 3 dönemde neler yapıldı?
Gelecek Turizmde’nin ilk döneminde; Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, 15 yıl öncesine kadar yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırılırken, Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi’nin kurulmasıyla 22 yataklı iki pansiyonda kadınlara istihdam olanağı sağlandı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde kadınların öncülüğünde yöreye özgü birbirinden farklı tatların marka haline getirilmesi ve tüm Türkiye’ye tanıtılması ile bölge turizminin gelişimine katkıda bulunuldu.
 
Projenin ikinci döneminde; Şanlıurfa'da, günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan geleneksel taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve gençlere yeni iş alanlarının oluşturulması hedefiyle taş işçiliği atölyesi hayata geçirildi. 6’sı kadın 21 kişi taş işçiliği eğitimi aldı. Anadolu’daki ilk şehir devleti olan Malatya Arslantepe Höyüğü’nün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar başlatıldı. Safranbolu’nun kültürel mirasını yansıtan ve değerlerini taşıyan hediyelik eşyaların tasarlanması için yerli-yabancı turistlere anketler düzenlendi. Anket sonuçları doğrultusunda Derin Sarıyer danışmanlığında düzenlenen tasarım yarışması sonucunda seçilenler, yerel esnaf tarafından üretilerek raflarda yerini aldı.
 
Üçüncü dönemde ise; Türkiye’deki lavanta üretiminin %93'ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantadan elde edilen  ürün çeşitliliği sağlanarak, yöre halkının turizmden gelir elde etmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgeyi sezonda yaklaşık 20 bin turist ziyaret etti. Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, kelebek gözlemciliği ile ekoturizmin geliştirilmesi ve bölgenin tabiat parkı statüsüne alınması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldü. Yörede bulunan kelebek türlerine dikkat çekilerek bölgenin bir niş turizm merkezi haline getirilmesi hedeflendi. Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise zeytinyağı ile yapılan yöresel lezzetleri marka haline getirerek, gurme turizmine destek olmak ve yöre kadınlarının bu alanda istihdam edilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüldü.  
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21