• BIST 9887.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mart 2024 61'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 

Evlenmenin Maliyeti En Az 400 Bin TL

Evlenmenin Maliyeti En Az 400 Bin TL
Yaz geldi, düğün sezonu açıldı. Türkiye’de her yıl yarım milyonun üzerinde çift evleniyor

TURİZMİN SESİ


Bunların çok büyük kısmı da düğün için Haziran-Eylül ayları arasındaki dönemi tercih ediyor.Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com, önceki yıl başlattığı “Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırmasını” bu yıl da tekrarladı.Araştırmadan çıkan sonuçlar, yeni evlenecek çiftleri kara kara düşündürecek türden.Avantajix’in araştırmalarına göre, önceki yıl 90 bin TL olan evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyalarının maliyeti 400 bin TL’ye yaklaştı.Yeni evlenecek çiftleri en çok zorlayan masrafların başında salon kiraları geliyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün bile 50 bin TL’den başlıyor. Düğünün yemekli olması halinde bu rakam seçilen menüye de bağlı olarak 150 bin TL’yi rahatlıkla geçiyor.

MOBİLYA ARTI ELEKTRONİK 180 BİN TL

Sıfırdan ev kurmak zorunda olan çiftlerin bütçesini alt üst eden bir başka kalem ise mobilya oluyor. Geçen yıla göre fiyatların oldukça arttığı sektörde ortalama kalitedeki salon, oturma, yatak odası takımları ve aksesuarlarının toplam fiyatı 120 bin TL’den başlıyor.Fiyatları geçen yıla göre katlanan televizyon, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi, ocak, fırın, ütü, süpürgeden oluşan beyaz ve elektronik eşyaların ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile 60 bin TL’yi buluyor.

4 BİLEZİK 60 BİN TL

Perdeler, halılar, yemek takımları, tabak, bardak, çanak, küçük ev aletleri... İsimleri gibi küçük ayrıntı gibi gözükse de 50-55 bin TL’yi bulan toplam fiyatları ile bütçeyi derinden sarsıyor.Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi, depozito dahil ilk ev kirası da 50 bin lirayı bulan masrafıyla evlenecek çiftlerin ve ailelerin cüzdanlarını ciddi şekilde hırpalıyor.Düğünlerin olmazsa olmazı takıda ise harcanacak paranın sınırı yok. Bir iki bilezikle evlenen de var, milyonlarca liralık takılarla evlenen de. İnce bileziklerin fiyatları 15 bin lira. Kız ve erkek tarafının ikişer bilezik takması halinde bile takının maliyeti 60 bin liradan başlıyor.

600 BİN ÇİFTİN EVLENMESİ BEKLENİYOR

Avantajix.com dijital pazarlama direktörü Sevda Köseibiş, 2021'de 561 bin 710, geçen yıl da 574 bin 358 çiftin evlendiğini hatırlatarak, “Bu yıl da 600 bin çiftin evlenmesi bekleniyor. Düğün sektöründe artan fiyatlar aileleri çok büyük borç yüküne sokuyor. Birçok kalemi zorunlu olarak yeni evlenecek çiftler üstleniyor. Aileler ve çiftler maliyetleri düşürebilmek için yollar arıyor. Eşyaları spot piyasadan ya da ikinci el almak, internetten alışveriş, tasarruf yöntemlerinin başında geliyor” dedi.

BEYAZ EŞYA, GİYİM SEKTÖRÜNÜ GERİDE BIRAKTI

Özellikle aile bütçelerinin en fazla etkilendiği mobilya ve elektrik-elektronik eşya kategorilerinde online satışlarda ciddi bir yükselişin söz konusu olduğunu vurgulayan Köseibiş, “Geçen yıl beyaz eşya ve küçük ev aletleri 96,7 milyar TL’lik işlem hacmi ile giyim sektörünü bile geride bırakarak e-ticarette en yüksek pazar payına sahip sektör konumuna yükseldi. Elektronik ise 54 milyar liralık giyim sektörünün ardından 45,9 milyar TL işlem hacmi ile üçüncü sırada yer alıyor” diye konuştu.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞLE YÜZDE 20-30 TASARRUF MÜMKÜN

Düğün alışverişlerini internet üzerinden yaparak ciddi miktarlarda tasarruf edebilmenin mümkün olduğunun atını çizen Sevda Köseibiş şunları söyledi:“Son dönemlerde fiyatlar oldukça oynak. Aynı ürün farklı mağazalarda çok değişik fiyatlara satılabiliyor. İndirimdeki, kampanyalı ürünleri dükkân dükkân gezseniz de bulamıyorsunuz. Aradığınız ürünün en uygun fiyatlısı yakın çevrenizdeki bir dükkânda değil de bir başka semtte, hatta bir başka ilde olabiliyor. Dijital alışverişte, karşılaştırma sitelerini kullanarak her ürünün en uygun fiyatlısına birkaç saniyede ulaşabilirsiniz. Avantajix.com gibi her alışverişe nakit para ödeyen siteler kullanıldığında alışveriş çok daha cazip hale gelebiliyor. İnternetten alışverişte nakliye bedeli ödenmemesi de ayrıca bir avantaj. Araştırmalarımızda yeni ev kurmak için alışverişleri internetten yapanların yüzde 20-30 tasarruf etmesinin mümkün olduğunu tespit ettik.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21