• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

EMİTT 13. KEZ KAPILARINI AÇTI

EMİTT 13. KEZ KAPILARINI AÇTI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa'nın açılışını birlikte yaptığı fuarda yaklaşık 50 ülke, Türkiye genelinden 100'e yakın il ve belde ile 3000 civarında firma yer alıyor.
BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ
Küresel çaptaki turizm sektörü için büyük önem taşıyan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), dünyanın dört bir yanından gelen turizmcileri ağırlamak üzere 13. kez kapılarını açtı! EMITT 2009 Fuarı, 15 Şubat Pazar günü sona eriyor.

Dünya çapındaki turizm profesyonellerini buluşturan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 13. kez kapılarını açtı. Turizm alanında Avrupa'nın ilk 5, dünyanın ise en önemli 10 etkinliğinden biri olarak kabul edilen EMITT Fuarı'nın açılışını ise, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve fuara 'konuk ülke' olarak katılan Suriye'nin Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa birlikte yaptı. 50 ülkeden yaklaşık 120 üst düzey yetkili ile Türkiye'den 60 vali ile 100'ü aşkın belediye başkanı da EMITT Fuarı'nın açılışında hazır bulundu.

Sunuculuğunu Ziya Kürküt'ün üstlendiği törenin açılış konuşmaları, Ekin Fuar A.Ş. Direktörü Hacer Aydın, Ekin Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından gerçekleştirildi.

Ekin Fuar A.Ş. Direktörü Hacer Aydın, konuşmasında EMITT Fuarı'nın 13 yılda son derece önemli bir yol kat ettiğini söylerek başladığı konuşmasında şunlara değindi: “Dünya turizminin önemli uğrak noktalarından biri olarak kabul edilen EMITT, kriz nedeniyle her kesimin ilgi odağı haline geldi ve EMITT'e gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelen katılım talebi arttı. Bu yıl birçok yeniliğe imza atan EMITT Fuarı, krize rağmen geçen yıla oranla %20'lik bir büyüme sergiledi. Global ekonomik kriz ortamında sergilediğimiz bu gelişmeyi ülkemiz ve sektörümüz açısından umut verici buluyoruz.”

Ülkeler arasındaki turizm ilişkilerinin geliştirilmesi için EMITT Fuarı'nın ideal bir zemin oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Hacer Aydın, bu yıldan itibaren başlatılan konuk ülke uygulamasının bu alanda atılmış önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Aydın, “Bu yıldan itibaren her yıl fuarımızda bir ülkeyi konuk olarak ağırlayacağız. Bu yılki konuk ülkemiz ise Suriye. Suriye'nin EMITT Fuarı'na katılması hem EMITT Fuarı'nın gücüne güç katıyor hem de Suriye'nin Türkiye'deki tanıtım faaliyetlerinin etkinliğini artırıyor,” dedi.

Ekin Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu ise, katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, fuar organizasyonu alanında dünya lideri bir firma olan ITE Group PLC ile gerçekleştirilen bir işbirliğinin müjdesini verdi. Bulutoğlu, “2009 yılı itibariyle dünya genelinde 127 adet fuar organize eden ve merkezi Londra'da bulunan ITE Group PLC, Ekin Fuar A.Ş.'nin ortakları arasına katılmış bulunuyor. Bu sayede EMITT Fuarı'nın hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşacağına inanıyoruz. EMITT Fuarı olarak dünyanın en önemli beş turizm etkinliğinden biri olma yolunda kararlı adımlarla yürüyoruz ve ITE Group PLC ile kurduğumuz ortaklığın gücümüze güç katacağına inanıyoruz,” diyerek sahneye ITE Group PLC CEO'su Russel Taylor'ı davet etti.

Russel Taylor ise konuşmasında Ekin Fuar A.Ş. ile kurulan ortaklıktan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade etti ve EMITT Fuarı'nın dünya turizmi için büyük önem taşıdığını belirterek “Dünya çapında sahip olduğumuz etkin ağ sayesinde EMITT Fuarı'nı daha da güçlü hale getireceğiz,” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, konuşmasında EMITT Fuarı'nın elde ettiği başarıya ve gerek Doğu Akdeniz gerekse Avrasya bölgesi için taşıdığı öneme değindi. Özellikle Doğu Akdeniz bölgesinin turizmde hızlı büyümeye en açık bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Dedeman sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye artık dünya turizminin önemli bir aktörüdür. Bu konumumuzu devam ettirebilmemiz için sektör olarak ürünlerimizi geliştirmemiz ve turizm gelirlerimizi artırmamız gerekmektedir. Bugün itibariyle dünya turizminde yüzde 2,5 olan payımızı 2013 yılında yüzde 4'e çıkartıp Akdeniz'in üçüncü büyük turizm ülkesi olmayı ve ülkemize 40 milyon yabancı turist ile 40 milyar dolarlık döviz girdisi kazandırmayı hedefliyoruz.”

Global ekonomik krizin dünya turizmini oldukça sert bir şekilde etkilediğini de ifade eden Dedeman, Dünya Turizm Örgütü'nün 2009 yılı için herhangi bir büyüme beklemediğinin de altını çizdi. Dedeman, “Bu noktada önemli olan tüm bu olan bitenin Türk turizmini nasıl etkileyeceğidir. 2008 yılında 26 milyon turist ağırlayan ülkemiz, yaklaşık 22 milyar dolarlık bir gelir elde etmiş bulunuyor. Bu rakamları daha yükseltebilmemiz için EMITT Fuarı büyük bir önem taşıyor,” dedi.

“Turizm sektörü de mal ve hizmet ihraç ediyor”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut da konuşmasında, küresel krizin etkilerinin dünyayı sarmaladığı böylesi bir dönemde EMITT Fuarı'nın çok daha fazla önem kazandığına değindi ve “Türkiye, dünya turizm pazarında ilk on ülke arasındaki yerini günden güne sağlamlaştırıyor. Konaklama sektörü olarak ekonomik krizi ve bunun olası etkilerini büyük bir dikkatle izliyoruz. Ne karamsarlığa kapılıyoruz ne de krizden fırsat çıkacağına dair umutlanıyoruz. Ancak elbette ki kendimize ve ülkemizin turizm alanındaki rekabet üstünlüğüne son derece güveniyoruz. Reel döviz girdisi sağlamak konusunda öncü bir sektör olan turizm, yaşanan tüm sıkıntıların giderilmesi için adeta bir ilaç görevi görüyor. EMITT Fuarı, bunun en güzel ve canlı örneğini oluşturuyor. Sektörümüzün temel sorunlarının giderilmesi için atılması gereken önemli adımlar bulunuyor. Ülkemizdeki turizm firmalarının dar boğaza girmesinin engellenmesi, talebin düşmesinin önüne geçilmesi ve son olarak da mal ve hizmet ihraç eden turizmcilere vergi konusunda kolaylıklar sağlanması sektörümüzün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Gerekli yasal altyapı oluşturulduğu takdirde turizm pazarının atağa geçmesini sağlayacak uzun bir süreç başlatılmış olacaktır. EMITT Fuarı'nın bu beklentilerimize yanıt alacağımız bir platform olmasını diliyorum,” dedi.

Suriye Turizm Bakanı'ndan Türkçe mesaj!
Ahmet Barut'un ardından söz alan Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a ve EMITT Fuarı organizatörlerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında fuara gösterdikleri katılımın iki ülke arasındaki turizm ilişkilerine daha fazla derinlik kazandıracağına inandığını söyledi. Al Kalaa, “2004 yılında Sayın Devlet Bakanımız Esad ve eşinin Türkiye'ye yaptığı ziyaret ile daha da güçlenen ilişkilerin gelişeceğini umuyoruz. 2003 yılında Türkiye'den Suriye'ye 23 bin turist geldi, 2008 yılında ise bu sayı 288 bine çıktı. Türkiye'yi ziyaret eden Suriyeli turist sayısı da aynı şekilde arttı. Suriye'ye giriş yapan Türk ziyaretçi sayısı da 2007 yılında 485.953 iken, 2008 yılında bu rakam 562.832'ye yükseldi. İki ülke arasında oluşturulan hava ve deniz yolu ulaşımının ve sınır geçişlerinde sağlanan kolaylıkların da bu artışa büyük katkısı oldu,” dedi.

Ülkesine 2008 yılında tüm dünyadan 5,4 milyon turist geldiğini de belirten Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa, EMITT Fuarı aracılığıyla bu rakamın daha da artacağına inandığını vurguladı ve “Asya, Arap ve Avrupa ülkeleri için Türkiye ile ortak bir turizm paketi geliştiriyoruz. Ayrıca ülkelerimiz arasındaki tren ve uçak seferlerinin sayıca artırılmasını da planlıyoruz. Bu işbirliğinin ülkelerimiz için daha parlak bir oluşturmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz,” diyerek sözlerini sürdürdü.

Konuşmasını konuklara Türkçe seslenerek bitiren Al Kalaa, “Sizleri, Suriye'yi bir numaralı turizm destinasyonu yapmaya davet ediyoruz. Bu sayede bizleri birleştiren tarihin özünü keşfetme, yakın kardeşlik ve dostluk bulma imkânına sahip olacaksınız,” dedi.

Turizm sektörünün beklediği somut kolaylıklar haftaya açıklanıyor!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konuşmasında turizmin sarsılmaz bir barış köprüsü olduğunu söyledi ve özellikle de dünya barışının sağlanması konusunda önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi. Bakan Günay, turizm sektörünün beklediği somut kolaylıkların haftaya açıklanacağının da müjdesini vererek “Finans, istihdam, vergi ve yapısal düzenlemeler konularında sektöre bir takım kolaylıklar sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra, ülkemizin sahip olduğu diğer güzellikleri ön plana çıkartacak projeler de geliştiriyoruz. Ülkemiz, termal turizm ile kış ve kültür turizmi alanlarında büyük bir potansiyel taşıyor. İnsanlığın bin yıllardır Anadolu toprakları üzerinde bıraktığı ayak izlerini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz,” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ise plaket törenine geçildi. Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a hediyelerinin verildiği törende, EMITT Fuarı'na sponsorluk desteği veren Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., gezisitesi.com, International Cruise Center ve Odeon Tours temsilcilerine de birer teşekkür plaketi verildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından verilen Beyaz Yıldız sertifikaları da törende sahiplerini buldu. Ağustos 2008'den bu yana turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınarak çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın minimize edilmesi için çalışan “Beyaz Yıldız Projesi” kapsamında Antalya Magic Life Sirena Imperial ve Swissôtel The Bosphorus otelleri sertifika almaya hak kazandı.

50 ülke, 100 il ve belde, 3000 firma, 100 bin katılımcı!
Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanındaki otelleri, acenteleri, işletmecileri, beldeleri, girişimcileri, turizm profesyonellerini ve tatilseverleri buluşturan EMITT Fuarı'na yaklaşık 50 ülke, Türkiye genelindeki 100'e yakın il ve belde ile 3000'e yakın firma katıldı. Yerli ve yabancı tüm katılımcılara yeni ilişkiler kurma olanağı sağlayacak fuarın toplam katılımcı sayısının ise 100 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.

EMITT Fuarı'na bu yıl Acaristan, Almanya, Arjantin, Azerbaycan, Bangladeş, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Suriye, Dubai (BAE), Endonezya, Ermenistan, Filistin, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, İngiltere, İsviçre, İtalya, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Küba, Kuveyt, Litvanya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Peru, Rusya, Seyşeller, Sharjah (BAE), Slovakya, Sudan, Şili, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Yemen ve Yunanistan gibi ülkeler katılıyor.

EMITT'in konuk ülke uygulaması Suriye ile başladı!
EMITT 2009 Fuarı, bu yıldan başlayarak 'konuk ülke' uygulamasına gitti. Fuara konuk olacak ilk ülke ise, Türkiye'nin bir süredir iyi ilişkiler geliştirmekte olduğu Suriye. 'Konuk ülke” olarak katıldığı EMITT Fuarı süresince Suriye, fuar alanında profesyoneller ve tüketici-tatilcilere yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyor. Suriye'nin EMITT 2009 Fuarı'na 'konuk ülke' sıfatıyla katılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirilerek yeni bir aşamaya taşınması için önemli bir fırsat yaratacağına inanılıyor.

EMITT'ten sağlık turizminde bir 'ilk'!
Bu yıl bir 'ilk'e imza atarak turizm ve sağlık sektörünün önde gelen isimlerini, 13 Şubat Cuma günü düzenlenecek olan 1.Uluslararası Tatil ve Sağlık Zirvesi Konferansı'nda buluşturmayı hedefleyen EMITT Fuarı'nın 4. Salon'u tamamen sağlık turizmine ayrıldı.

Turizm ile ilgili sağlık kuruluşlarından gelen talepler üzerine gerçekleştirilen düzenleme ile 4. Salon sağlık turizmi ve SPA & Wellness hizmeti otellere özel kılındı. Salonun sorumluluğu ise Tourexpi.Health Marketing Yöneticisi Hüseyin Baraner'e verildi.

Alman-Türk Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin yönetiminde ve Almanya'nın Bütünleşmeden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer tarafından desteklenen Birinci Uluslararası Tatil ve Sağlık Zirvesi Konferansı, turizm ve sağlık alanlarının karar vericilerini ve moda belirleyicilerini Türkiye'de ilk kez EMITT Uluslararası Turizm Fuarı'nda bir araya getirecek. Toplam 55.000 metrekareye yayılmış fuar alanında ilk kez sağlık turizmine özel salon ayrılan EMITT 2009 Fuarı'nın Türkiye'deki sağlık turizmi için bir dönüm noktası olması bekleniyor.

EMITT 2009 Fuarı'nda 'İstanbul 2010' rüzgârı!
EMITT 2009 Fuarı, İSTANBUL 2010 ile işbirliği yaptı. Fuarın VIP Salonu Sponsoru olan İstanbul 2010, yıllardır EMITT'e ev sahipliği yapan ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti şeçilen İstanbul'un daha iyi tanıtılmasını sağlamak amacıyla, EMITT Fuarı'na gelen özel konuklar ile yerli ve yabancı bütün turizm profesyonellerini 4 gün boyunca VIP salonunda ağırlayacak.

EMITT 2009 Fuarı'na katılmak isteyen ziyaretçiler www.fuardavetiyesi.com adresine girerek ücretsiz online davetiye alabiliyorlar. EMITT 2009 Fuarı hakkında ayrıntılı bilgiye ise www.emittistanbul.com adresinden ulaşılabiliyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21