• BIST 8828.7
  • Altın 2229.822
  • Dolar 32.2881
  • Euro 35.2045
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilir madencilik kültürü ve sektörün gelecek vizyonu masaya yatırıldı

Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilir madencilik kültürü ve sektörün gelecek vizyonu masaya yatırıldı
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; " Madencilikte işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri ortadan kaldırdık”

TURİZMİN SESİ


T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği organizasyonuyla bu yıl ilk kez düzenlenen “İnsan için Maden” temalı Maden Sektörü Ödül Töreni ve Sektörel Vizyon Toplantısı, 3 Ocak 2019 Perşembe günü İstanbul Swissotel The Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilir madencilik kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra sektörün gelecek vizyonunun detaylarıyla masaya yatırıldığı toplantı kapsamında 13 farklı kategoride ödül alan sektör temsilcilerine de ödülleri takdim edildi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İMİB organizasyonuyla bu yıl ilk kez düzenlenen “İnsan için Maden” temalı Maden Sektörü Ödül Töreni ve Sektörel Vizyon Toplantısı, İstanbul Swissotel The Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya; görüntülü arama ile bağlanan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Toronto York Üniversitesi’nden Dr. Dirk Matten’in yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 

Dinçer: İhracat için üretim, üretim için ise teşvikler şart
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 2018 yılında 4,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaştıklarını söyledi. “İnsan için maden” mottosuyla insanoğlunun ihtiyaç duyduğu her alanda olmak için çalıştıklarını belirten Dinçer, yaşamdaki her şeyin bir maden ürünü olduğunu söyledi. Sektörün çoğunluğunun KOBİ’lerden oluştuğunu ve sektörün 150 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen Dinçer, sektörün dolaylı olarak 750 bin kişiye dokunduğu belirtti. Sürdürülebilir madencilik için çalışmanın önemine değinen İMİB Başkanı Dinçer, “Bakanlık iş birliğiyle madenciliğin önemi, finansal yapısı ve sürdürülebilir madencilik üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  Biz biliyoruz ki; ihracat için üretim, üretim için ise teşvikler şart. 2023 yıl hedeflerine ulaşmamız için 2019 ve sonraki yıllarda çok çalışmalıyız. Öte yandan Maden kanununu sektör ile beraber baştan oluşturmanın gerekliliğini savunuyoruz.  Türkiye ekonomisi için maden ocakları da sanayi kuruluşları gibi önem arz ediyor. Bu nedenle sürdürülebilir madencilik için yatırımların gerçekleştirilmesi, bu noktada da devlet teşviklerinin artırılması gerekiyor.”

“Sektörde işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri kaldırdık”
Organizasyona görüntülü arama ile bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı konuşmada, madencilikte işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri ortadan kaldırdıklarını ve e-Maden projesinin tüm özellikleriyle sektörün kullanımına açılacağını dile getirdi. Dönmez, projenin İkinci 100 Günlük İcraat Programı kapsamında bulunduğunu anımsattı. Dönmez, e-Maden ile tüm süreçlerin elektronik ortamda yapılabileceğini ifade ederek, 2017'de kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile de madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabileceğini anlattı. Bu gelişmenin madencilere finansman konusunda ciddi şekilde yardımcı olacağını kaydeden Dönmez, "güvenli madencilik" için de 2018'de 8 bin civarında ruhsat sahasının denetlendiğini aktardı. "2023'te denetim yapılan saha sayısını 14 bine çıkarmış olacağız" diyen Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: "Madencilikte daha büyük bir potansiyele sahibiz ama tam anlamıyla faydalanamıyoruz. Madenciliğin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 1 seviyesinde. Bunu ilk etapta iki katına çıkarmak istiyoruz. Daha sonra da yüzde 5 seviyesine çıkarmak durumundayız. Diğer taraftan 2018'de birçok ilki hayata geçirdik. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli atıldı, TANAP projesini işletmeye aldık. Ayrıca, 81 ilimizin de doğal gaz arzını tamamladık. Akdeniz'de derin deniz sondajına başladık. Önümüzdeki ayın ortalarında ikinci sondaj gemisini de Akdeniz'e getireceğiz. Yılda ikişer sondaj ile hidrokarbon rezervlerini ülkemize kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”

“Maden mevzuatında yapılan önemli düzenlemelerle sektörün gelişimine katkı sağladık”
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ise “maden sektöründe bürokrasinin azaltılması”, “güvenli madencilik”, “mevzuat düzenlemeleri”, “uluslararası faaliyet ve yatırımlar”, “kurumlar arası iş birliği” ve “rakamlarla 2018 yılı madencilik sektörü” konu başlıklarını detaylarıyla katılımcılarla paylaştı. Genel Müdür onayıyla yapılan iş ve işlemlerin yüzde 75’inin alt birimlere devredilerek hizmet sunumu hızında ciddi bir iyileştirme sağlandığını söyleyen Cansız, Maden Koordinasyon Kurulu oluşturduklarının da altını çizdi. E-maden projesiyle de işlem ve hizmetlerdeki hızın, kalitenin ve şeffaflığın artmasını hedeflediklerini aktaran Cansız, bugüne kadar 32 kurum ile veri alış-veriş entegrasyonu sağlandığını söyledi. E-maden ile ruhsat hukukuna ilişkin 700’ü aşkın iş ve işlemin elektronik ortama aktarılacağını da belirten Cansız, yazılım çalışmalarının yüzde 95’inin tamamlandığını söyledi. Cansız, Black Diamond Sanal Gerçeklik (VR) Eğitim Projesi’nin ise dünyanın en ileri sanal gerçekçilik teknoloji kullanılarak yerli ve milli bir yazılım ekibi tarafından tasarladığının altını çizdi. Maden mevzuatında yapılan önemli düzenlemeleri sektör temsilcileriyle tekrar paylaşan Cansız, ilk defa ihaleye çıkarılmasına rağmen teklif gelmeyen maden sahalarının müracaata açık hale getirildiğini ve arama faaliyetleri için ÇED raporu zorunluluğunun kaldırıldığını belirtti. 2018 yılında 2,4 milyon ton Bor madeni ihraç edilerek 1 milyar dolar gelir elde edildiğini söyleyen T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, önceki yıla kıyasla Bor ihracatının yüzde 17,4 artırılarak tarihi bir rekora imza atıldığını ve dünya Bor pazarındaki payımızın yüzde 57’den yüzde 59’a yükseldiğini açıkladı.

Gülle: Bir ülke için en değerli unsur üretmek ve ihraç etmek
TİM Başkanı İsmail Gülle de düzenlenen organizasyonun çok önemli olduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. 2018 yılının ihracat açısından önemli bir yıl olduğunu belirterek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını dile getiren Gülle, 2019 yılında da çalışmalara tüm hızıyla devam edeceklerini ve 2023 hedeflerine ulaşmada emin adımlarla yürüdüklerini dile getirdi. Bir ülke için en değerli unsurun üretmek ve ihraç etmek olduğunun altını çizen Gülle, bu vesileyle de İMİB organizasyonun da emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etti. 

Maden Sektörü Ödülleri sahiplerini buldu
Maden Sektörü Ödül Töreni’nde ise 13 farklı kategoride 38 firmaya ödül verildi.  En Fazla İhracat Ödülü kapsamında birincilik ödülü Eti Maden’e, ikincilik ödülü Ekom -Eczacıbaşı’na, üçüncülük ödülü ise Eti Krom’a verildi. Çevre Ödülü de sırasıyla; Koza, Kale Maden-Çanakkale ve Limak Çimento’ya takdim edildi. Ar-Ge Ödülü ise sırasıyla; Deba Maden, Boren ve Medcem’in oldu. Tören kapsamında İstihdam Ödülü’nün birincisi İmbat Maden olurken ikinci Park Teknik-Ciner Grubu, üçüncü ise Çelikler (Orhaneli Tunçbilek) oldu. Teknoloji Ödülü’nün sahipleri de sırasıyla; Tümad, Ciner Grubu ve Simge (Agrega) oldu. Güvenlik Ödülü sırasıyla; Erdemir, Çiftay ve Alimoğlu, İletişim Ödülü ise sırasıyla; Çayeli Bakır, Kaltun Madencilik ve Dedeman Madencilik’e teslim edildi. En çok Kadın İstihdam Eden Firma Ödülü de sırasıyla; Esan-Eczacıbaşı, Camiş ve Silkar olurken En Büyük Yatırım Ödülü; Eti Bakır A.Ş, Mazı Dağı Metal Geri Kazanım ve Gübre Tesisi, Anagold ve Yıldırım Holding’e teslim edildi.  En Fazla Devlet Hakkı Ödeyen Maddenler Ödülü de sırasıyla; Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden, Tüprag, Esan, Koza ve Etibakır’a verildi.  Maden Sektörü Ödül Töreni kapsamında; Maden Sektörüne Emek ve Katkı Akademisyen Ödülleri ise Prof. Dr. Atiye Tuğrul (Cerrahpaşa Üni.), Prof. Dr. Hanifi Çopur (İTÜ) ve Prof. Dr. Bahtiyar Ünver’e (Hacettepe Üni.) takdim edildi. En İyi Proje Finans Ödülü Accacia’nın olurken En iyi Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Fayda Ödülü; Tüprag Export’a takdim edildi. Yurt dışından Ödül Getiren En İyi Proje Finansman Ödülü de Tümad’a verildi. 

Öte yandan vizyon toplantısı kapsamında “Madenlerde Finans ve Yatırım Yönetimi; Türkiye ve Dünya”, “Madenlerde Çevre ve İletişim; Türkiye ve Dünya” konulu iki ayrı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz’un üstendiği Madenlerde Finans ve Yatırım Yönetimi; Türkiye ve Dünya konulu panelde, BDDK Başkan Yardımcısı Muhammed Salim Ağan, SPK Muhasebe Standartları Daire Başkanı Uğur Yaylaönü, Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım, UMREK Başkan Yardımcısı Mesut Soylu ve Nurol Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Çimen konuşmacı olarak yer aldı.  Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Madenlerde Çevre ve İletişim; Türkiye ve Dünya” panelinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdür Yrd. Kemal Dağ, TMDÇ Çevre Koordinatörü Prof. Dr. Caner Zanbak, Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel ve Maden Jeologları Derneği (MJD) Başkanı Ahmet Şentürk katılımcılarla bilgi birikimlerini paylaştı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21