• BIST 9096.77
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İzmir 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Antalya 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Şubat 2024 60'ncı Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ocak 2024 59'ncu Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin ARALIK 2023 58'ncı Sayısı Yayında 

DOMUZ GRİBİ KİMİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

DOMUZ GRİBİ KİMİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Domuz gribi salgınının etkisi ve tüketicilerin talep yoğunluğuyla her geçen gün daha da büyüyen “grip pazarı”, yatırımcıların da iştahını kabartıyor
TURİZMİN SESİ
Korkutan domuz gribi salgını, kimin yüzünü güldürdü? İşte domuz gribiyle yıldızı en çok parlayan sektör ve bu pazardaki dikkat çekici gelişmeler… En önemli sağlık sorunlarından biri olarak kayda geçen ve hem yurtta hem de tüm dünya ülkelerinde paniğe neden olan domuz gribi salgını, son haftaların en önemli gündem konularından biri. Tehlikeleri hakkında medya mecralarında yer alan haber ve yazılar, endişeyi daha da artırırken, yine aynı mecralarda, alınabilecek önlemler de duyuruldu. MTM'nin 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı haber takibine göre, domuz gribiyle ilgili 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında toplam 29 bin 852 haber yayınlandı.

Domuz gribi salgını başta olmak üzere, tüm gribal enfeksiyonların önemli bir tehdide dönüşmesi, bazı sektörler için ise fırsat kapısı oldu. Gripten korunmak isteyen tüketicilerin talepleri, antibakteriyel sabun ve jel, maske, mendil, çamaşır suyu, doğal bitkiler, grip ilaçları gibi ürünleri içine alan dev bir “grip pazarı” oluşmasına yol açtı.

Bu ürünler arasında, en çok ilgi göreni ise 'antibakteriyel jel ve sabun' sektörü. Pazardaki fırsatı fark eden yatırımcılar, medyada yer alan haberlerin desteği ve yaptıkları reklam yatırımlarıyla, bir yandan tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışırken bir yandan da pazara sundukları yeni ürünler ile fırsatı en iyi biçimde değerlendirmeye çalışıyorlar.

Domuz gribi salgını ve beraberindeki gelişmeleri yakından takip eden Medya Takip Merkezi (MTM), gribal enfeksiyonların bir anda yıldızını parlattığı antibakteriyel jel ve sabun sektörünü mercek altına aldı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; sektörün tüketicilerine ulaşmak için TV mecrasını etkin olarak kullandığı tespit edildi.

ANTİBAKTERİYEL JEL VE SABUN MARKALARININ REKLAM YATIRIMI %587 ARTTI…
MTM'nin 1 Ekim-10 Kasım 2009 tarihlerinde 12 TV kanalında yaptığı reklam ölçüm sonuçlarına göre, domuz gribi salgını nedeniyle yıldızı parlayan antibakteriyel jel ve sabun sektörü markaları hedef kitleye ulaşmak için, televizyon ve basın gibi geleneksel reklam mecralarının yanı sıra, alışveriş merkezlerinin tuvaletleri, toplu taşıma araçları, reklam panoları gibi pek çok alternatif mecrayı da kullandı. Fırsatı en iyi biçimde değerlendirmek isteyen markalar, reklam bütçelerinin en büyük dilimini ise yaygınlığı ve erişimi en yüksek reklam mecralarından biri olan televizyon kanallarına ayırdı.

MTM'nin reklam ölçüm raporuna göre, geçtiğimiz yılın aynı döneminde sadece Protex'in reklam verdiği sektör, bu yıl ise ciddi bir atağa geçti. Beş markanın tercih ettiği televizyon mecrasında yayınlanan reklam spotları, önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 7 kat artış gösterdi. Toplam 4 bin 137 reklam filmi, 20 saate yakın süreyle ekranlarda kalırken, antibakteriyel jel ve sabun reklamlarıyla en çok öne çıkan markalar ise Duru ve Activex oldu. Araştırmanın dikkat çeken detaylarından biri ise sektördeki gelişmeleri fark eden Evyap'ın hem Duru hem ActiveX markasına yaptığı yüksek reklam yatırımıydı.

DURU YENİ ÜRÜNÜ GOURMET İÇİN HAZIRLADIĞI REKLAM FİLMİYLE ATAĞA GEÇTİ
MTM'nin araştırma raporuna göre Evyap, lokomotif markalarından biri olan Duru'nun yeni ürünü Duru Gourmet için hazırladığı reklam filmiyle, 2 Ekim itibariyle ekranlarda sıkça boy göstermeye başladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde televizyona hiç reklam vermeyen Duru, 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında 1.807 reklam spotuyla tüketicilere seslendi. Reklamları 10 saate yakın süreyle ekranlarda yer alan Duru'nun, tüketicilerine ulaşmak için en çok tercih ettiği programlar ise sırasıyla, yerli diziler, haber bültenleri ve kadın programlarıydı.

ACTİVEX VE PROTEX, “DOMUZ GRİBİ”NE DİKKAT ÇEKİYOR
Aynı araştırma sonuçlarına göre, sektörün en çok reklam veren ikinci markası Activex'ti. Activex'in, Eylül'ün son haftası yayına giren ve 'Temiz aile çocuğu domuz gribine yakalanmaz' sözleriyle dikkat çeken reklam kampanyası, 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında toplam 1.522 kez ve yaklaşık 8 saat boyunca ekranlarda yer buldu. Activex, televizyona ilk reklamı ise bu yılın Haziran ayında vermişti.

Piyasaya çıktığı ilk günden bu yana reklam çalışmalarında, bakteri ve mikroplarla mücadelede diğer ürünlerden çok daha iyi olduğunu iddia eden sektörün lider markalarından Protex, 'domuz gribi'ni fırsata çeviren bir diğer markaydı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde tek reklam veren marka olan Protex, 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında toplam 594 reklam spotuyla ekranlarda boy gösterdi. Reklamlarında, “domuz gribine karşı korunmanızda yardımcı olur' diyerek, marka duyarlılığını öne çıkaran Protex'in reklam filmleri üç saate yakın ekranlarda kaldı.

PROTEX, BAŞARILI PR YANSIMALARIYLA ÖNE ÇIKTI
MTM'nin antibakteriyel jel ve sabun sektörüyle ilgili araştırmasında, dikkat çeken bir diğer detay ise, Protex'in PR çalışmalarındaki başarısıydı. 'Temiz eller hayat kurtarır' mesajıyla, basın bültenlerinde bir yandan sağlığa dikkat çeken marka bir yandan da ürünlerinin tanıtımını yaptı. Protex, sektörün basında en çok habere konu olan markasıydı.

DOMUZ GRİBİ TEMİZLİĞİ TETİKLEDİ, PAZAR %300 BÜYÜDÜ
Geçtiğimiz haftalarda Hürriyet gazetesinde yayınlanan bir habere göre, sektördeki gelişmeler şöyle;

Domuz gribi salgınına karşı aşı olma tartışmaları sürerken, temizlik konusundaki hassasiyetin artması ıslak mendil, antibakteriyel jel ve sıvı sabun satışlarında büyük bir artışa neden oldu. Yüzde 300'ün üzerinde bir Pazar büyümesinin yaşandığı temizlik ürünlerinde, uzmanların 'ellerinizi temiz tutun' tavsiyesinin de etkisiyle, yılsonuna kadar sıvı sabun sektörünün 100 milyon dolara, antibakteriyel jel sektörünün ise 1 milyon dolara çıkacağı hesaplanmaya başladı.

Antibakteriyel jel pazarında satışlar, domuz gribi vakalarının duyulmaya başlamasının ardından 3 kat arttı. Pazar, Eylül ayı itibariyle 153 bin TL'lik, yılın ilk 9 ayı itibariyle de 797 bin liralık bir hacme sahip. Toplam pazar domuz gribinden söz edilmeye başladığı Haziran ayından Ağustos ayma kadar geçen, yani sadece iki aylık sürede %64'lük büyüme gösterdi. Antibakteriyel el temizleme jelleri domuz gribinden önce toplam pazarın yüzde 10'unu oluştururken, vakalarının sıklaşmasıyla pazardaki payı da yüzde 30'a yükseldi. Jel kullanım sıklığı da yüzde 80'lere ulaştı.
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21