• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Ankara 28 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Mayıs 2024 sayısı çıktı
  • Turizmin Sesi Dergimizin Nisan 2024 62'nci Sayısı Yayında 

Çevreye Duyarlı Aska Lara Resort Spa’ya İklim Dostu Turuncu Bayrak verildi

Çevreye Duyarlı Aska Lara Resort Spa’ya İklim Dostu Turuncu Bayrak verildi
Otel işletmelerinin çevre ve doğa dostu olduklarına vurgu yapan ‘‘İklim Dostu Turuncu Bayrak’’ Antalya’nın önemli otel işletmelerinden biri olan Aska Lara Resort Spa’ya verildi

TURİZMİN SESİ


Turuncu Bayrak için gerekli olan kriterleri tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan Aska Lara Resort Spa, turizm sezonu boyunca misafirlerinde gıda israfına karşı farkındalık yaratacak ve yabancı turistlerin uygulamayı tanımaları noktasında ülkemize katkıda bulunacak. Aska Lara Resort Spa’da gerçekleştirilen Turuncu Bayrak eğitiminde, Genel Müdür Ayhan Göksel’in de katılımı ile işletme personeline uygulama tanıtıldı ve süreç hakkında gerekli bilgilendirmelerde bulunuldu. Birinci aşama eğitimi tamamlayan ve Turuncu Bayrak faaliyetlerine başlayan Aska Lara Resort Spa, işletmelerinde yapacağı etkinlik ve uygulamalar ile Antalya’da sürdürülebilir ve çevre dostu turizme öncülük edip diğer işletmeleri konu hakkında teşvik edecek. 

İklim Dostu Hedefler

2023 turizm sezonu sonuna kadar Turuncu Bayrak ile 300 bin misafirde farkındalık yaratılması, 20 bin personele konu hakkında bilgilendirme yapılması ve 1 milyon ton karbon salınımı ile 80 bin ton gıda israfının önlenmesi hedeflenmekte. Bununla beraber gıda israfına harcanan gereksiz maliyetlerin önüne geçilmesi ile 100 milyon TL tasarrufun yapılacağı ön görülmekte. Sağlanacak tasarruf sayesinde de milli ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmakta. Öte yandan yerli bir uygulama olarak ilk etapta Türkiye’de hayata geçirilen Turuncu Bayrak, uygulamanın yaygınlaşması ile birlikte turizmin yoğun olduğu ülkelerde de faaliyet göstermeyi hedeflemekte. 

Turuncu Bayrak ile Sağlanacak Kazanımlar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘‘Gıdanı Koru Kampanyası’’ nın iyi uygulama örnekleri arasında seçilen İklim Dostu Turuncu Bayrak, otel işletmelerinde farkındalık yaratmak için iş birliklerine devam ediyor. İçeriğinde bulunan periyodik etkinlikleri, 4 dilde hazırlanmış olan 52 adet görsel materyali, personel eğitimi, işletme denetimi, kademeleri, puanlama sistemi, atık takibi ve online takip sistemi ile işletmelerin israfı önleme noktasında yapmaları gereken tüm süreçleri onlar adına yürütüyor. Yapılan tüm faaliyet ve uygulamalar, online bir sistem üzerinden takip edilerek işletmelerin mevcut durumları belirli periyotlarda kendilerine raporlanıyor. Bu sayede işletmelere iş yükünü azalma noktasında yardımcı olunuyor.

Farkındalığı Yüksek Misafir Profili Tarafından Tercih Sebebi 

Uygulama sürdürülebilir bir turizm ve geleceğe yönelik atmış olduğu her adım ile işletmelerin kurumsal görünümlerine artı değer sağlıyor. Geleceğe yönelik artan endişeler, artık yaşam biçimlerimizi şekillendirmede doğrudan belirleyici oluyor. Bu noktada Turuncu Bayrak sunduğu prestij ile işletmelerin farkındalığı yüksek misafir profili tarafından tercih edilmelerinde etki sahibi oluyor. 

İsraf Dedektifi Çocuklar Geleceği Yeniden İnşa Ediyor 

İklim Dostu Turuncu Bayrak özellikle çocuklara yönelik görsel materyal ve etkinliklere daha fazla önem veriyor. Bu kapsamda çocukları etkinlikler sırasında ‘‘İsraf Dedektifi’’ olarak tanımlayarak hem onların ilgisini daha fazla çekiyor hem de konuyu daha somut bir şekilde kavrayabilmelerine destek oluyor. Yapılan faaliyetlerde de konuya uygun görsel materyaller kullanılıyor. Öyle ki etkinliklerde ve mini discoda kullanılmak üzere oluşturulmuş bir çocuk müziği ve dansı bile bulunuyor. Buna ek olarak Turuncu Bayrak tarafından çocuklar için özel olarak hazırlanmış olan çizimli bir hikâye kitabı mevcut. Kitapta iki çocuğun tatil maceralarında gıda israfı ile ilgili yaşadıkları deneyimler anlatılıyor.

Üretim Sürecinde Bilinçlendirme Kriterleri

Turuncu Bayrak sadece tüketim sonrasında meydana gelen gıda atıklarıyla ilgili bilinçlendirme faaliyetleri yürütmüyor. Bunun yanında üretim aşamasındaki gıda israfını minimum seviyeye düşürebilmek adına otel mutfakları için önleyici tedbirler geliştiriyor. Bu tedbirler arasında ürünlerin satın alınması, depolanma koşulları, son kullanım tarihleri, gıda güvenliği ve hijyeni, mutfak araç-gereçlerinin kullanımı, porsiyon miktarları, müşteri profiline göre menü planları ve süsleme gibi detaylar bulunuyor. Ayrıca yerel ve organik üretim, eko etiket, a la minute sistem gibi konular ile ilgili kriterler de yer alıyor. Bu kriterleri yerine getiren, mutfakta en az atığı çıkaran, doğru pişirme yöntemlerini kullanan ve duyarlı davranış sergileyen mutfak personelleri ise her ay sonunda mutfak şefi tarafından ayın başarılı mutfak personeli olarak seçiliyor. Seçilen personel bir başarı sertifikası ile ödüllendiriliyor. Personellerin konu hakkında teşvik edilmesi ve özgeçmişlerine bu noktada bir katkı sunulması da işletme motivasyonunu artırmada önem teşkil ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21